Ethereum’a (ETH) alternatif olarak ortaya çıkan EOS.io (EOS), açık kaynaklı bir ağ olmayı hedeflemiştir. Özellikleriyle birçok kişinin ilgisini çeken bu açık kaynaklı ağın, kripto varlıklar arasında en çok fonu oluşturduğu söylenilebilir. Tüm bu gelişmelere rağmen ve proje inanci gerçekleşmeye çalışsa da, EOS’in birçok blockchain ağı ile yarışamaması ve piyasalarda geride kalması da yatırımcıların EOS’a güvenlerini kaybetmelerine neden olmuştur.
EOSIO, merkezsiz uygulamaların (dApps) çalışması için tasarlanan blockchain ağıdır.
EOS’un teknolojisi, birçok blockchain ağında sıklıkla yaşanan performans sorunlarının çözümü için çalışır. Dapp performansını öncelikli kılan EOS, kullanıcıların işlem yapmak için ödedikleri ücretleri ortadan kaldırarak saniyede gerçekleşen işlemi artırmıştır.
Ama EOS’un diğer ağlardan farkları bulunur. Birçok blockchain ağı JavaScript gibi dilleri kullanırken, bu ağ üzerindeki diller WebAssembly dilindeki programları kullanabilir.
Ayrıca yazılım geliştirmeleri EOS token’larının kullanılarak gerçekleştirilmesini sağlar.
EOS Ne Zaman Çıktı?
EOSIO, 2017 yılında Block.One firmasından Dan Larimer ve Brenden Blumer tarafından bulunmuştur. Larimer EOSIO’yu bulmadan önce blockchain yazılımcısı olarak bilinmektedir. Ayrıca kendisi ilk merkezsiz borsa olan BitShares ve blockchain tabanlı ilk sosyal medya uygulaması Steemit’i bulmuştur.
Larimer CTO pozisyonunda çalışırken EOSIO yazılımını geliştirdi ve delege edilmiş hisse ispatının (DPoS) mimarı olarak bilinir.
EOS ICO’su
Block.One’dan Larimer ve Blumer, EOSIO fikrini gerçekleştirmek için 1 milyar EOS token’ını belli bir fiyata satmaya karar verdiler. Fikirlerini gerçekleştirmek için whitepaper hazırlayarak yatırımcılarla konuşan ekip, token’ların tamamını 4 milyar dolar’a satmış ve en büyük ICO’nun mimarisini oluşturmuştur.
EOS Nasıl Çalışır?
EOSIO, performansın artırılması için yazılımın kendisine ait hesaplamaları içerir. Bunlar bant genişliği, hesaplama ve RAM olarak geçer.
Bu ağ üzerinde bant genişliği, ağın genelinde bilgiyi aktarmak için kullanılır.
Hesaplama da uygulamanın çalışması için gereken işlem gücünü gösterir.
RAM ise ağda verinin depolanması için kullanılır.
Yazılımcıların ağ üzerinde uygulama inşa etmeleri için kendi ihtiyaçlarıyla orantılı olarak token’ları almaları gerekir.
Normalde uygulamalar kullanıcıların ödeme yapmalarını gerektirmese de, uygulama geliştiricilerin ellerinde belli bir miktar bu kripto para birimini bulundurmaları gerekir.
Delege Edilmiş Hisse İspatı (DPoS)
Ağın korunması için DPoS algoritması EOS tarafından kullanılır.
DPoS gerçek zamanlı oylama sistemi olup, yeni blokların oluşturulması için kullanılır. Bu da coin sahiplerinin ağı çalıştırmalarını sağlar ve token sahiplik oranına göre oyunuz o kadar fazladır.
Her bir token stake edilebilir ve stake edilen her bir token bir oy hakkına eşittir.
Yönetişim
EOS ağında yönetişim kullanıcılar tarafından sağlanır ve verilen kararlarla yazılım geliştirme gerçekleştirilir.
Coin sahipliği oylama için kullanılır ve blok üreticileri onaylanan kararların uygulanmasından sorumludur. Anayasası olan ağ tüm kuralları belirlerken, farklı öneriler üzerinden değiştirilmesini sağlar. Bu sayede blok üreticileri ağ üzerinde ciddi güce sahip olurlar.
Örneğin blok üreticileri, gerektiği durumda hesapları dondurup kamu otoritelerine bilgi verebilirler.
EOS Fiyatı
Coin fiyatı, yorumları, grafikleri ve haberleri yatırımcılar tarafından sıklıkla merak edilmektedir. Bu kripto para birimi ile ilgili en güncel fiyat gelişmelerini EOS piyasalar sayfamız üzerinden takip edebilirsiniz.
EOS Nasıl Satın Alınır?
EOS almak için Paribu, Binance, Coinbase ve FTX gibi merkezi borsalardan ilk olarak hesap açmanız ardından kimliğiniz doğruladıktan sonra kredi kartı veya EFT/Havale yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
Kredi Kartıyla EOS Satın Alma
- Kripto al bölümüne gidin ve ödeme yöntemi olarak kredi kartı seçin.
- Ödeme yönteminizi seçtikten sonra para birimini seçin.
- Ardından ne kadar coin alacağınıza karar verin ve işlem detaylarını onaylayın.
- Sonrasında sizden istenen tüm detayları doldurun ve işlemi onaylayın.
- İşlemi onayladıktan sonra kredi kartı sizi bankanın ödeme kanalına yönlendirecektir. Bu bölümde bankadan gelen şifreyi doğru yazdıktan sonra eğer işleminiz onaylanırsa alım işleminiz gerçekleşmiştir.
EFT/Havale İşlemleri ile Satın Alma
EFT/Havale işlemleri aracılığıyla EOS satın almak için, ilk olarak borsaların para aktarma sekmesine gitmeniz gerekir. Ardından banka hesabını tanıttıktan sonra borsa hesabınıza fon aktarmanız gerekir. Fonlarınızı aktarma tamamlandıktan sonra banka ve borsa sizi bilgilendirir. Fonlarınızı yatırdıktan sonra ise borsalardan alım gerçekleştirebilirsiniz.
EOS Hakkında Sık Sorulan Sorular
Geliştirme süreçlerine nereden erişebilirim?
Geliştirme süreçlerine GitHub ve StackExchange hesaplarından erişebilirsiniz. Bununla birlikte geliştirici ekibin başta Twitter ve Github olmak üzere yaptığı duyuruları takip edebilirsiniz. En popüler kripto para projelerinden biri olan EOS’a ilişkin en son geliştirme süreçlerini bu şekilde takip etmek mümkün.
Bununla birlikte web sitemiz BTCHaber üzerinden EOS’a ilişkin en son haberleri ve sıcak gelişmeleri yine sizlerle buluşturuyor olacağız.
Daha fazla bilgiye ve topluluklarına nereden erişebilirim?
EOS hakkında daha fazla bilgiye blogları üzerinden, resmi internet sitesi ve teknik dokümanlarından erişebilirsiniz. Bununla birlikte son dakika haberlere, gelişmelere, analizlere ve yorumlara websitemiz BTCHaber üzerinden ulaşabilirsiniz.
EOSIO’nun web sitesinde hangi sosyal medyalarda aktif olduklarını sizlere söylüyorlar. Şu ana kadar Telegram, StackExchange, GitHub, Voice ve Block.one üzerinden erişebilirsiniz.