Ethena (ENA) token nedir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Ethena (ENA) Token’ın teknolojisini ve blockchain’deki potansiyelini keşfedin. ENA’nın temel özellikleri, alım rehberi ve 2024 projeksiyonları. Kripto yatırımcıları için kapsamlı analiz.

Ethena, merkeziyetsiz finans (DeFi) alanında hizmet veren ve sentetik doları (USDe) ile kripto sektörüne yeni bir soluk getiren blokzincir projesidir.

Ethena, stablecoin’i USDe aracılığıyla tüm fiat para birimlerinin blokzincirde kullanılmasını kolaylaştırmaktadır. ENA, Ethena protokolünde yönetişim, ödül mekanizması, oylama sistemi ve çeşitli aktivitelerde kullanılmaktadır.

Ethena (ENA) token’ın temel özellikleri

Ethereum ekosisteminde piyasaya sürülen Ethena, sentetik doları (USDe) ve merkeziyetsiz finans uygulamalarıyla kısa sürede popüler olmuştur.

Sentetik doları USDe, sansüre dayanıklı ve merkeziyetsizliğe odaklanmış bir stablecoin’dir. USDe, istikrarlı bir yapıya sahip olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Stake edilen ETH’lerden ve türev işlemlerden gelir elde eder. Bu getiriler, USDe stake eden kullanıcılara dağıtılır. Böylelikle verimli bir stablecoin algoritmasının yürütülmesi amaçlanır.

USDT ve USDC gibi geleneksel finansın üzerinden çalışan stablecoin’lere karşı piyasaya sürülen USDe, Ethereum üzerinde çalışsa da diğer protokollerde de desteklenmektedir. USDe’nin sahipleri yıllık yüzde 10’un üzerinde getiri alma imkanına sahiptir. Bu Ethena projesinin bir bütün özelliklerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

ENA ise Ethena projesinin yerel token’ıdır. ENA, toplam 15 milyar arzıyla kripto para piyasasına sürüldü. Platform, erken katılımcılara ve Shards adı verilen kampanyaya katılanlara ENA airdrop’u gerçekleştirerek adından söz ettirmiştir. Bu nedenle temelde bağlı bir topluluk ve güçlü bir yatırımcı kitlesine sahiptir.

Ethena, USDe ve ENA aracılığıyla kullanıcılarına aktif bir katılım sağlar. Ekosistem ileriye dönük işlevselliğe sahip olmasıyla bilinir. Özellikle oylama sistemiyle projenin geleceğinin şekillendirilmesi, ENA sahiplerinin ön plana çıkmasını sağlar.

ENA, önceden ayarlanmış bir program ile arz artışı gerçekleştirir. ENA’nın değeri USDe aracılığıyla korunur. Ethena, getiri sistemi, stablecoin sorunlarına sunduğu çözümler ve fiyat istikrarı ile ön plana çıkmaktadır.

Ethena (ENA) token teknolojisi ve işleyişi

Ethena, Lido DAO’dan sonra Ethereum blokzinciri içerisindeki en işlevsel protokollerinden birisi olarak kabul edilmektedir. ENA ve USDe, Ethereum ağında piyasaya sürüldü. Bu iki varlık, akıllı sözleşmeler aracılığıyla şeffaf ve sansüre dayanıklı bir yapıya sahiptir.

ENA, merkeziyetsizliğin temel yapı taşı olarak görülmekte ve buna uygun olarak şekillenmektedir. Asıl amacı ekosistemin yönetişiminde ve korunmasında kullanılmasıdır. Yatırımcılara da daima verimlilik sunulması hedeflenir. USDe ise ENA’yı destekleyen, ETH işlemlerinden gelir elde ederek sentetik yapısını büyüten bir stalbecoin’dir.

Ethereum ağı diğer blokzincirlere göre daha oturmuş bir yapıya sahip olduğu için ENA ve USDe sahiplerinin güvenliği ön plandadır.

Ethena bilgileri alır ve blokzincire kaydeder. Bu bilgilerin gerçekleşmesiyle birlikte Ethena tarafında hareketlilik başlamaktadır. Tüm DeFi süreçlerinde, ENA sahipleri düşük işlem ücretleri ve düşük veri işlemlerinden yararlanabilmektedir.

Ethena, USDe istikrarını korumak amacıyla delta-nötr stratejiyi kullanıyor. Bu strateji portföyün USD cinsinden korunmasına katkı sağlıyor. Stablecoin, sansüre dayanıklı bir yapısı nedeniyle, teminatlarda ve kurumsal düzeydeki kullanımda tercih edilebiliyor.

USDe, riskten korunma protokolüyle sermaye verimliliği sunarak dolar kuruna karşı istikrar sağlamaktadır.

Ethena (ENA) token nereden ve nasıl alınır?

Ethena, piyasaya sürüldüğü Ethereum ağında kolay bir şekilde alınıp satılabilmektedir. USDe de benzer şekilde Ethereum ağında işlem görmektedir. Ethereum ağının merkeziyetsiz borsası olan Uniswap, Ethena’nın yerel token’ı ENA ve stablecoin’i USDe’nin alınıp satılmasına imkan sağlamaktadır. Bu yolu tercih eden yatırımcıların veya kullanıcıların, merkeziyetsiz kripto cüzdanı oluşturması ve Uniswap’a bununla bağlanması gerekmektedir. Uniswap, ETH’yi işlem ücreti olarak kullanmaktadır. Bu nedenle cüzdana bir miktar ETH aktarmak gerekmektedir.

Ethena projesine yatırım yapmak veya USDe tutmak isteyen kullanıcılar, merkezi sistemleri de tercih edebilirler. Ethena’nın ENA’sı Binance, Gateio, HTX ve Mexc gibi borsalarda listelenmiştir. USDe ise Bybit, KuCoin ve Bitget gibi borsalarda alınıp satılmaktadır. Bu aşamada kullanıcıların uygun borsaya üye olması ve gereklilikleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bu gereklilikler genellikle kimlik doğrulama şeklindedir.

Ethena (ENA) token’ın geleceği ve potansiyeli

Kripto uzmanları, Ethna konusunda ikiye bölünmüş durumda. Azınlık bir kesim Ethena’nın tıpkı Terra gibi bir kriz yaşayacağını düşünüyor. Bilindiği üzere Terra’nın algoritmik stablecoin’i UST depeg (sabitinden şaşma) olmuştu. UST ile desteklenen LUNA ise sıfırlandı. Böylelikle Terra’nın iki varlığı da yok olup giderek projenin iflas etmesine yol açtı. Bu durum birçok yatırımcının zarar etmesine yol açtı. Ethena’nın ayı piyasasında benzer bir durum yaşayabileceğini düşünenlerin sayısı azınlık olsa da bir hayli fazla.

Diğer bir grup ise Ethena’nın USDe’den aldığı güç ile günden güne büyüyeceğini ve önemli bir yere geleceğini düşünüyor. USDe 3 milyar doların üzerinde piyasa değeriyle yeni yeni ekosistem oluşturuyor. Yatırımcıların veya geleneksel finansın USDe’ye yönelmesi ile birlikte piyasa değeri 50 milyar dolara yaklaşabilir. Bu durumda ENA da paralel bir yükseliş gerçekleştirebilir.

Gelecekte USDe’nin daha fazla tercih edilmesiyle ENA’nın piyasa değerine göre en iyi 10 altcoin arasında olabileceği düşünülmektedir. Bu noktada Terra’nın keskin yükselişi örnek gösterilmektedir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

ozgur umut demirci

Yazar: Özgür Umut Demirci

Binance Alpha kripto yatırımcılarına bekleneni veremedi

Binance Wallet eklenen yeni bir özellik olan Binance Alpha, erken aşamadaki kripto projelerini öne çıkarmayı amaçlayan bir platform olarak tanıtılmıştı. Bu yenilik, gelecekte Binance’te resmi listeleme potansiyeli taşıyan projelere dikkat çekmeyi hedefliyordu. Ancak platformdaki projelerin performansıyla ilgili veriler yatırımcıları hayal kırıklığına uğratıyor. Binance Alpha, platformda yer alacak tokenların belirlenme sürecini daha şeffaf hale getirmek ve ...

Bağlantıyı kopyala