bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,697.26 0.04%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,361.31 0.63%
bnb
BNB (BNB) $ 569.32 0.16%
solana
Solana (SOL) $ 137.42 2.29%
xrp
XRP (XRP) $ 0.470714 0.68%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.380557 3.89%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.120696 2.11%

Ether ETF’lerine bir güzelleme de Galaxy Digital’den geldi

eth ether ethereum etf

Kripto yatırım şirketi Galaxy Digital’in bir üst düzey yöneticisi merakla beklenen Ethereum (ETH) borsa yatırım fonu (ETF) hakkında iddialı ifadelerde bulundu.

Ether’in borsa yatırım fonlarında işlem görmesine ilişkin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından (SEC) onay kararı henüz verilmedi. Ancak Galaxy Digital’in araştırma bölümünün başkan yardımcısı Charles Yu geçtiğimiz Çarşamba günü yayımladıkları raporda, Ether ETF’lerinin piyasaya sürüldükten beş ay içerisinde milyarlarca dolarlık bir pazar oluşturabileceğini belirtti.

“3 milyar ila 7,5 milyar dolarlık para girişi gerçekleşebilir”

Rapora göre Ether, borsa yatırım fonlarında işlem görmeye başladıktan sonra Bitcoin’in topladığı para girişinin en az yüzde 20’si ila yüzde 50’si kadar sağlayabilecek. Nitekim Bitcoin spot ETF’leri Ocak ayında piyasaya sürüldüğünden beri 15,1 milyar dolarlık net para girişine sahne oldu. Galaxy Digital’in öngörüsü eğer gerçekleşirse, Ether ETF’leriyle piyasaya 3 milyar ila 7,5 milyar dolar arasında para girişi gerçekleşebilir. Nitekim bu öngörü, Bitwise Baş Yatırım Sorumlusu Matt Hougan’ın ABD spot ETH ETF’lerinin ilk 18 ay içinde 15 milyar dolar değerinde net giriş çekebileceği tahminiyle aşağı yukarı aynı doğrultuda.

Galaxy Digital’in yöneticisi “Bitcoin ETF’leri yaklaşık altı aydan kısa bir süredir işlem görüyor ve bu, Ethereum spot ETF’lerinin olası alım gücünü incelemekte temel oluşturabilir” diye konuşurken, Bitcoin’in bu yılki fiyat artışında ETF’lerin rolünün “kısmen sorumlu” olduğunu belirtti.

“Ether kurumsal yatırımcılar nezdinde meşrulaşacak”

“Spot Ether ETF’lerinin piyasaya sürülmesi, Ethereum’un ve daha geniş kripto piyasasının benimsenmesinde büyük ölçüde önemli bir etkide bulunacağını düşünüyoruz” diye konuşan Charles Yu, ETF’lerin ETH’yi kurumsal yatırımcılar, politika yapıcılar ve düzenleyiciler nezdinde meşrulaştırmaya yardımcı olacağını belirtti.

BlackRock, Fidelity ve VanEck gibi köklü şirketler de dahil olmak üzere dokuz ihraççı ABD’de 10 spot piyasa ETH ETF’si başlatmak için yarışıyor. Her üç şirket de spot bitcoin ETF’leri piyasaya sürdü ve BlackRock’ın IBIT fonlara bitcoin girişlerinin çoğunu oluşturuyor.

Grayscale’in ürünü GBTC her ne kadar hızlı bir başlangıç yapmış olsa da geçtiğimiz Mayıs ayında 17,5 milyar dolarlık para çıkışına sahne olmuştu. Galaxy Digital’in yöneticisi Yu, söz konusu para çıkışının Bitcoin’in düşüşünde rol oynadığını belirtti.

Bitcoin spot ETF’lerinde Fidelity liderlik koltuğunda

11 spot bitcoin ETF’i Perşembe günü günlük işlem seansları sırasında 21,52 milyon dolarlık mütevazı bir artışla iyi bir gün geçirdi. 11 fondan yalnızca üçü kazanç yazdı ve Grayscale’in GBTC’si 4 milyon dolarlık bir artışa tanık oldu. Fidelity’nin FBTC’si ise toplamda 19 milyon dolar kazanarak liderlik koltuğuna oturdu. FBTC’yi 3 milyon dolar giriş toplayan Vaneck’in HODL’si takip izledi.

Blackrock’ın IBIT’i, BITB, BTCO, BRRR, EZBC, BTCW ve DEFI gibi yatay bir seyir izledi. Günlük artış, kümülatif toplam net girişi 14,44 milyar dolara çıkardı. Ancak Perşembe günkü hacim, toplam 925,76 milyon dolarla normalden daha düşüktü. Bitcoin (BTC) rezervleri açısından, ETF’ler net varlık değeri anlamında yaklaşık 52,61 milyar dolar tutuyor.

Bununla birlikte, ETF’lerin nihai lansmanı, Bitcoin ve Ethereum arasındaki bazı yapısal farklılıklar nedeniyle ETH fiyatı üzerinde daha büyük bir piyasa etkisine sahip olabilir. Bu farklılıklar arasında stake programlarında kilitli kalan ETH miktarı, borsalarda daha düşük arz ve daha düşük net emisyon yer alıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala