bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,053.09 0.35%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,413.46 0.39%
bnb
BNB (BNB) $ 556.77 0.72%
solana
Solana (SOL) $ 135.78 1.08%
xrp
XRP (XRP) $ 0.585846 0.51%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.349271 1.46%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.105261 0.50%

Faiz indirimi ihtimali BTC’yi neden yükseltmiyor?

Bitcoin-abd-fed-gidisat

Sektörün önde gelen isimlerinden BitMEX’in CEO’su Arthur Hayes ABD Merkez Bankası’nın olası faiz indirimlerinin Bitcoin fiyatını etkilemeyeceğini düşünüyor.

X hesabından 2 Eylül’de paylaştığı gönderide Hayes, Fed Başkanı Jerome Powell’ın 23 Ağustos’ta yaptığı konuşmada Eylül ayında faiz indirimine gidileceğini açıklamasına rağmen Bitcoin fiyatının düştüğüne dikkat çekti.  

Powell’ın konuşmasından beri BTC fiyatı 64 bin dolar seviyesinden yüzde 10 gerileyerek 2 Eylül itibarıyla 57 bin 400 dolara düştü. Son 24 saatte yüzde 2,65 değer kazanan Bitcoin haber yazım itibarıyla 59 bin 100 dolardan işlem görüyor.

Piyasadaki likidite repolara mı akıyor?

Heyes bu düşüşe sebep olarak, menkul kıymetlerin gelecek bir tarihte önceden belirlenen şartlarla geri alma taahhüdü bulunarak satılmasına olanak tanıyan ters repoların yüzde 5,3’lük faiz ödemesini gösterdi.

Ters repolardaki faiz oranı yüzde 4,38’lik düşük getiri sağlayan ABD Hazine tahvillerinden daha yüksek.  

Bunun sonucu olarak daha büyük para piyasalarının Hazine tahvillerinden paralarını çekerek repolara yatırdığını belirten Heyes, piyasada sirkülasyondaki paranın kripto gibi riskli varlıklara akmadığını söyledi.

Hayes ayrıca Fed’in Eylül ayında olası bir faiz indirime gidileceğini açıklamasının ardından ters repolara 120 milyar dolar giriş olduğunu belirtti.

Düşük faiz ve değersiz dolar BTC’yi her zaman yükseltir mi?

Hayes ters repolara yükselen ilginin Bitcoin gibi yüksek riskli varlıkların düşük faizlerden olumlu etkileneceğine dair algıyı bozduğunu vurguladı.

Düşük faizlerin daha çok borçlanmaya ve harcamaya yol açarak piyasaya yüksek likidite getireceğine dair genel kanı, zayıflayan dolar karşısında BTC’nin güçlenmesini öngörüyor.  

Piyasa beklentisi 25 baz puanlık indirim

Fed’in faiz politikasına dair tahminlerde bulunan CME Fed Watch’a göre, 18 Eylül’deki Federal Açık Piyasa Komitesi’nin toplantısında 25 baz puanlık faiz indirimine yüzde 69’luk, 50 baz puanlık indirime ise yüzde 31’lik ihtimal veriliyor.

Öte yandan Fed’in faiz indiriminde gaza basma ihtimali piyasaların daha dramatik bir tepki vermesine ve ekonomik faaliyetlerin canlanmasına yol açması kuvvetle muhtemel.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıl boyunca ekonomi muhabiri olarak çalıştı. 2021 yılında CoinDesk Türkiye'de editörlük görevini üstlendi, ABD edisyonuna Türkiye'deki regülasyon çalışmalarına ilişkin haberler kaleme aldı. 2023'ün Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala