bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,864.04 1.15%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,306.25 0.38%
bnb
BNB (BNB) $ 542.15 0.05%
solana
Solana (SOL) $ 129.33 2.49%
xrp
XRP (XRP) $ 0.571056 2.80%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.330937 0.74%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100362 0.61%

Gensler ve SEC, kripto şirketlerinin milyarlarca dolarına el koydu

gensler

Gary Gensler liderliğindeki ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 2024 yılında kripto şirketleri ve yöneticileri üzerinde toplamda yaklaşık 4,7 milyar dolar büyüklüğünde yaptırımlar uyguladı. Bu, geçen yılın rakamlarına kıyasla yüzde 3.000’lik bir artışı ifade ediyor.

Social Capital Markets’ın 9 Eylül’de yayımladığı rapora göre, Haziran ayında Terraform Labs ve eski CEO’su Do Kwon ile yapılan 4,47 milyar dolarlık anlaşma önemli bir rol oynadı. Bu anlaşma, SEC’in bugüne kadar gerçekleştirdiği en büyük yaptırım olarak dikkat çekiyor.

gensler kripto
gensler kripto

2024 yılı boyunca SEC, 11 ayrı yaptırıma imza attı. Kripto sektörüne yönelik bu yaptırımların toplam tutarı, geçen yılki 150,3 milyon dolara kıyasla yüzde 3.018 daha büyük.

Söz konusu yaptırımların arasında el koyma, disgorgement (gelir geri ödemesi), sivil cezalar, anlaşma ve ihtiyati faiz gibi çeşitli cezalar yer alıyor.

Sadece büyük balıkların peşindeler

SEC’in yaptırımlarında görülen artış, kurumun sektör karşısında çok daha büyük maddi taleplerde bulunduğunu gösteriyor. Raporda, SEC’in sektörde örnek teşkil eden büyük yaptırımlara yönelerek, daha az sayıda fakat daha yüksek tutarlı para cezalarına odaklandığı belirtildi.

Önceki yıllarda uygulanan cezalarla karşılaştırıldığında, 2019 yılında Telegram’a karşı açılan 1,24 milyar dolarlık dava bu eğilimin bir örneğiydi. Bu davada sosyal mesajlaşma ağı Telegram’dan 18,5 milyon dolarlık sivil ceza ve 1,2 milyar dolarlık disgorgement talep edildi.

Social Capital Markets, bu davanın 2019’daki ortalama para cezasının bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 2.000 oranında artış göstererek 70 milyon doların üzerine çıkmasına önemli katkıda bulunduğunu belirtti.

Terraform Labs davası, 2024 yılındaki ortalama para cezasını 420 milyon doların üzerine taşıdı. Önceki yıllarda, ortalama para cezaları 5 milyon dolarla 35,2 milyon dolar arasında değişiklik göstermekteydi. GTV Media Group, Ripple Labs ve dolandırıcılıkla suçlanan John ve Tina Barksdale gibi isimler, SEC’in 100 milyon doları aşan yaptırımlar uyguladığı kişiler arasında yer alıyor.

Son olarak, 2020 yılından itibaren uygulanan para cezalarının yüzde 46’sının 1 milyon doların altında kaldığı, yüzde 30’unun ise 1 milyon ila 10 milyon dolar arasında olduğu görülüyor.

Gary Gensler: İstenmeyen adam

SEC’in son dönemdeki kripto para politikası büyük ölçüde başkan Gary Gensler’ın etkisi altında şekilleniyor. Kripto paralar ile resmen bir kavgaya tutuşan Gensler, sektörün lehine oluşabilecek pek çok gelişmeye karşı çıkıyor. SEC Başkanı, Mayıs’ta Finansal İnovasyon ve 21. Yüzyıl Teknolojisi Yasası (FIT21) olarak bilinen yasa tasarısına karşı olduğunu dile getirmişti. Komisyon başkanına göre bu tasarı, kripto paralar ve blokzincir teknolojisini menkul kıymetler yasasının dışına taşıyor.

ABD’de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken Cumhuriyetçi aday Donald Trump, Demokratların aksine sık sık sektörün yanında olduğuna dair mesajlar veriyor. Bitcoin 2024 Konferansı’nda söz alan eski başkan ve yeni aday, SEC Başkanı’nı seçimleri kazanır ise görevden alacağını vaadetmişti.

Gensler’dan rahatsız olanlar sadece Cumhuriyetçiler ile sınırlı değil. Bloomberg’in haberine göre Demokrat aday Kamala Harris’in seçim kampanyasını destekleyen büyük bağışçılar ve yerel finans çevreleri SEC başkanının değiştirilmesini talep ediyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala