Çevreci bir sivil toplum kuruluşu olan Greenpeace, Wall Street devlerini Bitcoin konusunda eleştirdi. Sivil toplum kuruluşu (STK), raporda önemli detaylara yer verdi.
Greenpeace’in ABD şubesinin yayımladığı bir rapora göre, Bitcoin madenciliğinin çevreye verdiği zarardan Wall Street’teki büyük finans kuruluşları sorumlu tutulmalı. STK, Bitcoin madenciliğinin çevreye zarar verdiğini ve Wall Street’in Bitcoin madencilik endüstrisini finanse ettiğini öne sürdü.
Wall Street ve Bitcoin ilişkisi
Sivil toplum kuruluşu (STK) Greenpeace, Büyük Finans Yeni Bir İklim Tehdidini Nasıl Destekliyor? başlıklı raporunda Bitcoin madenciliğinin Wall Street’teki yerini açığa çıkardı. Bu rapor, Greenpeace’in önceki Bitcoin madencilik raporlarından farklı bir şekilde hazırlandı. Raporda ana karakterler BTC madencileri değil, Wall Street ve bankacılık sektörü oldu.
STK, finans devlerinin BTC madenciliği konusunda ekonomik teşvikler yarattığını iddia etti. Raporda, madencilik endüstrisinin temsil ettiği ekolojik tehdidin Wall Street tarafından desteklediği öne sürüldü.
Greenpeace, BTC madenciliğinin çevreye verdiği zarardan Wall Street’in sorumlu tutulmasını istedi. Rapor, Trinity Capital, Stone Ridge Holdings, BlackRock, Vanguard ve MassMutual’ı BTC madenciliğinden kaynaklanan çevresel zararın ilk beş finansörü olarak gösterdi.
Rapora göre, bu şirketler 2022 yılında 17 milyon metrik tonun üzerinde karbondiksit (CO2) salınımına yol açtı. Bu miktar, bir yıl boyunca elektrik kullanan 335 binden fazla ABD’liye eşit seviyede.
STK, madencilik şirketlerinin tesis inşa etmek, bilgi işlem ekipmanı satın almak ve sermaye oluşturmak için Wall Street’ten destek aldığını savundu.
Raporda, “Bankalar ve varlık yöneticileri, şu anda Bitcoin’den kaynaklanan iklim riskleri hakkında hayati bilgilerden yoksun olan hissedarlarına ve müşterilerine riskleri açıklamakla yükümlüdür.” şeklinde bir ifade yer aldı.