bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,928.13 2.83%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,525.21 4.97%
bnb
BNB (BNB) $ 572.34 2.10%
solana
Solana (SOL) $ 145.14 4.94%
xrp
XRP (XRP) $ 0.590212 0.68%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.359676 2.98%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.106484 2.13%

Hashrate’in Yüzde 44’üne Sahip Monero Havuzu Dikkat Çekiyor

Hashratein Yüzde 44üne Sahip Monero Havuzu Dikkat Çekiyor

Monero madencilik havuzu MineXMR, bazılarının ağın güvenliği için potansiyel riskler taşıdığını düşündüğü bir durumla karşı karşıya. Öyle ki MineXMR gizlilik odaklı Blockchain‘in madencilik hash oranının yüzde 44‘ünü kontrol ediyor ve bu bazı endişelere sebep oluyor.

Hashratein Yüzde 44üne Sahip Monero Havuzu Dikkat Çekiyor 2

Hashrate’in Yüzde 44’üne Sahip Monero Havuzu, Soruna Neden Olabilir

Blockchain teknolojisinin sahip olduğu merkeziyetsizlik felsefesi, çoğunluğun güvenine dayalı bir prensip üzerinde çalışmaktadır. Bu çoğunluğun (ki kripto para dünyasında kullanılan genel konsensüs yapılarında bu yüzde 51’dir) kontrol edilmesi dahilinde, ağın işleyişine etki edebilecek yüzde 51 saldırıları gerçekleştirilebilir.

En büyük Monero madencilik havuzu olan MineXMR de ağın hash oranının yarısından fazlasını kontrol etmeye nispeten yakın durumda.

Bu yüzden bazı Monero savunucuları, MineXMR‘de madencilik kaynaklarının kullanılmaya devam edilmesinin ağın yüzde 51’ini kontrol eden havuza yol açabileceğine dair korkuları öne sürerek durum hakkında alarm verdi.

Bu uyarı sonrası topluluk, madencileri, MineXMR’nin hash oranı kontrolünü azaltmak için hash güçlerini diğer havuzlara dağıtmaya çağırdı.

Diğer taraftan madencilik havuzunun, ağın hash oranının yüzde 51‘inden fazlasına sahip olacak şekilde büyüse dahi bu, varlığın mutlaka ağa saldıracağı veya hatta herhangi bir şekilde ona zarar vermeye çalışacağı anlamına gelmez. Ayrıca, bu bir madencilik havuzu olduğundan, madencilik havuzunun düzenleyicileri böyle bir saldırıyı denerlerse, madencilerin bunu önlemek için hızla diğer havuzlara geçmesi oldukça muhtemel.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala