bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 55,648.91 4.20%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,928.87 4.19%
bnb
BNB (BNB) $ 488.78 6.81%
solana
Solana (SOL) $ 132.07 7.36%
xrp
XRP (XRP) $ 0.418185 6.61%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.345103 6.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.103466 8.17%

Hedge fonlar Bitcoin ETF’lerine akın etti: Toplam rakam ne kadar?

'Bitcoin ETF'leri altının yerini alabilir'

Bitwise CIO’su Matt Hougan tarafından yapılan bir analize göre kurumsal yatırımcıların Bitcoin’e olan ilgisinin hızla artıyor.

Hougan’ın verilerine göre yılın ilk çeyreğinde büyük kurumlar, Bitcoin ETF’lerine toplamda 10,7 milyar dolarlık yatırım yaptı. Bu durum, BTC’nin kurumsal yatırımcılar için cazip bir yatırım seçeneği olarak kabul gördüğünü ve bu alana olan ilginin giderek arttığını ortaya koyuyor.


Hangi fonlar yatırım yapıyor?

Bitcoin ETF’lerine yatırım yapan kurumlar arasında Point72 Asset Management, Citadel Advisors, Millennium Management ve Elliot Investment Management gibi dev hedge fonları yer alıyor. Bu, Bitcoin’in sadece bireysel yatırımcılar için değil, profesyonel finans kuruluşları için de önemli bir yatırım aracı haline geldiğinin açık bir göstergesi.

Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas’ın analizine göre, bu yatırım dalgasında Millennium Management öne çıktı. Şirket, dört farklı ETF’ye toplamda 2 milyar doların üzerinde yatırım yaptı. Bu durum, Millennium Management’ın BTC’nin uzun vadeli potansiyeline olan güçlü inancını gösteriyor.

“Millennium Management, dört ETF’ye 2 milyar dolardan fazla yatırım yaparak listede öne çıkıyor. Bu, firmanın Bitcoin’in uzun vadeli potansiyeline olan güçlü inancını ve bu alana olan önemli taahhüdünü ortaya koydu.”


Bitcoin’de zincir dışı hareket sorunsalı

Hedge fon yatırımların bir kısmı bazı tartışmalara da yol açıyor. Piyasa gözlemcisi Tyler Durden, yukarıda bahsedilen işlemlerin çoğunun blokzincir dışında yapıldığını ve bu durumun şeffaflığı zayıflattığını yarattığını öne sürdü.

Durden’ın endişesi, ETF’lerin gerçekte ne kadar Bitcoin’e sahip olduğu konusunda net bir bilgi olmayışı ve bu durumun yatırımcılar için risk oluşturacağı üzerine.

“BlackRock, Coinbase’den istediği kadar Bitcoin alabilirken bu işlem zincir dışı olarak kaydediliyor.”


Bitcoin işlemleri blokzincir dışında nasıl gerçekleşiyor?

ABD’deki spot BTC ETF’leri, “nakit itfa” adı verilen bir modele sahip. Bu, ETF hisselerinin ister alınsın ister satılsın, işlemlerin yalnızca nakit olarak yapılabileceği anlamına geliyor. Bu durum, ETF’lerin Bitcoin’e doğrudan erişim sağlayamadığı ve işlemlerin aracı kurumlar aracılığıyla gerçekleşmesi demek.

Bloomberg ETF analisti James Seyffart, bu işlemlerin SEC’in “nakit yaratma/itfa” şartı nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Spot Bitcoin’e doğrudan erişemeyen şirketler, ETF hisselerini alıp satmak için zincir dışı işlemler yapıyor Bu durum, şeffaflık eksikliği yaratsa da SEC’in regülasyonlarının bir sonucu.

“SEC’in zorladığı ‘nakit yaratma / itfa’ nedeniyle bu şekilde yapmak zorunda kaldılar. Şirketler spot Bitcoin’e ‘dokunamıyor’, bu yüzden zincir dışı işlemlerle uğraşmak ZORUNDALAR.”

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala