bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,095.10 0.43%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,315.44 1.99%
bnb
BNB (BNB) $ 545.81 0.37%
solana
Solana (SOL) $ 129.75 2.17%
xrp
XRP (XRP) $ 0.575248 2.31%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.334585 0.29%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100861 0.28%

İddia: Çin, McDonald’s’a CBDC Kabul Etmesi için Baskı Yapıyor

iddia cin mcdonaldsa cbdc kabul etmesi icin baski yapiyor

Yakın tarihli bir rapora göre Çin, McDonald’s‘a merkez bankası dijital para birimini (CBDC) kabul etmesi için baskı yaptığı bildirildi.

Financial Times’ın haberine göre Çin’in, McDonald’s’a CBDC kabul etmesi için baskı yapmasıyla birlikte Fast food devi McDonald’s Şanghay’da dijital yuanı test etmeye başladı.

iddia cin mcdonaldsa cbdc kabul etmesi icin baski yapiyor 2

Çin: McDonald’s’da Kış Olimpiyatları Öncesinde CBDC ile Ödeme Yapılmalı

Çin hükümeti, McDonald’s’ın, Şubat başında başlayacak olan Pekin’deki Kış Olimpiyatları öncesinde ülke genelindeki tüm restoranlarında CBDC ile ödeme almaya başlamasını istiyor.

Rapora göre, Nike ve Visa gibi diğer bazı büyük ABD şirketleri de baskıyla karşı karşıya. Bu markaların dahil edilmesi, Çin’in gizlilik endişeleri nedeniyle çok sayıda eleştiriyle karşı karşıya kalan tartışmalı dijital para biriminin benimsenmesini desteklemesine yardımcı olacak.

Bitcoin‘den farklı olarak dijital yuan tamamen hükümet tarafından kontrol ediliyor. Bu durum ile beraber hükümet istediği zaman işlemleri bloke edebilir veya ortadan kaldırabilir. İnsan Hakları Vakfı’nın baş strateji sorumlusu Alex Gladstein, konu ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi:

Nakit paranın sonu ve finansal işlemlerin anlık analizi, gözetimi, devlet kontrolünü ve nihayetinde, asla mümkün olmadığı düşünülen bir ölçekte toplum mühendisliğini mümkün kılıyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Sena Karakılıç

Nur Sena Karakılıç 26 Ekim 1998 yılında İstanbul Fatih’te doğdu. 3 kardeşten en küçüğü olan Sena, aslen Edirneli. Şu anda İstanbul’da yaşamına devam ediyor. Eğitim hayatı boyunca birçok farklı şehirde bulundu. İlköğretim ve ortaokulu eğitim sürecini Yalıköy Ortaokulu‘nda tamamladı. Lise eğitimini yatılı olarak okumaya karar veren Sena, eğitimini Kırklareli Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamladı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala