İklim Bahane Bitcoin Yasakları Şahane

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 4 dk

Paylaş:

Dünyamızın bir iklim sorunu yaşadığı aşikar. Mevsimler tuhaf tuhaf değişiyor. Geleceğe yönelik ciddi önlemler alınması şart.

Ancak insanoğlu çiğ süt emmiş. Her türlü olaydan kendi çıkarına bir fayda sağlamaya çalışmasa olmaz. Bazı bürokratik diktatörlük heveslileri iklim krizini bahane ederek kendi iktidarlarını güçlendirip insanları en temel haklarından yoksun bırakmaya çalışıyor. İş insanları, devlet yöneticileri, parlementerler vs vs bir takım güya elitler, Davos vb yerlerde toplanıp iklim iklim diye tepinip, olmadık kararlar alıyor. Ama bir bakıyorsun hepsi toplantıya özel jetleri ile gelmiş. Yani dünyayı en çok kirleten ulaşım araçlarıyla.

Amerika’da sınırsız dolar sisteminin mevcut haliyle devam etmesini isteyen güçlü bir çekirdek grup var. Bunların karşısında en büyük tehlike, sınırlı para felsefesini son 12 yılda bütün dünyaya tanıtan Bitcoin. Artık Amerikan halkı da enflasyona karşı Bitcoini çok iyi tanıdığı için cepheden bir savaş açamıyorlar. Çin’in yaptığı gibi Bitcoin’i yasaklamaya çalışamıyorlar. Minareyi çalmak için yeni kılıf bulmuşlar: Neymiş Bitcoin çevreye zararlıymış!

Beyaz Saray Bilim ve Teknoloji Politikaları Ofisi, 8 Eylül’de devlet kurumlarının, “kriptovarlık üretimine bağlı oluşan çevre kirliliği”ni azaltmak için harekete geçmesi gerektiğini belirtti. Ofis konu hakkında yayınladığı raporda şu ifadelere yer verdi:

“Kullanılan teknolojinin enerji yoğunluğuna göre kripto varlıkları, ABD’nin sıfır karbon emisyonu amacına giden çalışmalarını engelleyebilir. Bugün ABD’deki kripto para madenciliği faaliyetleri, artık evlerde kullanılan bilgisayarların toplam harcadığı enerji seviyesine gelmiştir”

Raporda hükümetin enerji kullanımı alanında daha fazla veri toplaması ve standartlar belirlemek için eyaletler ile kripto endüstrisini biraraya getirerek çalışmalar yapması gerektiği kaydedildi. Ofis ayrıca kriptoparaların harcadığı enerjinin Arjantin ve Avustralya’dan daha fazla olduğunu vurguladı.

Kullanılan teknoloji dediği PoW, yani iş kanıtı. Bu sistemi kullanan en büyük kriptopara hangisi? Tabi ki: Bitcoin

Rezalete bakar mısınız? Kimse binlerce dolar maaşla çalışan bu ‘Ofis’ yetkililerine sormamış mı? Kardeşim enerji kullanmakla çevreyi kirletmenin ne ilgisi var? Ciddi miktar enerji kullanan her faaliyeti yasaklayalım o zaman. Fabrikaları kapatalım, elektrikli otomobilleri yasaklayalım, evlerdeki tüm ampulleri sökelim, hastaneleri falan kapatalım.

Bu tip bir raporda iki konunun
aydınlatılması gerekir:

1-Bitcoin boşa mı enerji harcıyor?
2-Bitcoinin kullandığı enerji kaynakları çevreyi kirletiyor mu?

Kendileri de ‘eşşek’ gibi biliyor ama bir kez daha söyleyeyim: Bitcoin boşa enerji harcamıyor! Bitcoin enerjiyi sistemin güvenliğini ve çalışmasını sağlamak için kullanıyor. Bitcoinin kendisi de, sizin milyonlarca çalışanı olan, inanılmaz paralar kazanan finans sisteminizden çok daha fazla işe yarıyor.

2008 Krizi ardından, ABD merkez bankası Fed ülkenin 200 yıllık tarihinde üretilen rezerv dolarların neredeyse 9 katını basıp piyasaya sürdü. (1) Böylece Son 14 yılda ABD’de kümülatif enflasyon resmi olarak %40 oldu. (2) Ancak tüm dünyada enflasyon hesaplama yöntemleri ile 1980’lerden itibaren oynanmıştır. Bu yüzden her ülkede halk sokakta, resmi enflasyonun en az iki katını gördüğünü söyler. ABD’de Shadow Stats 1980 öncesi yöntem ile enflasyonu hesaplamaya devam ediyor. Bu yöntem ile gerçek enflasyona baktığımızda ise dolar 2008 sonrası yaklaşık %80 değer kaybetti. (3)

Oysa, 22 Mayıs 2010 ‘Pizza Günü’nde ilk kez bir alışverişte kullanılan Bitcoin’in fiyatı 0,0041 dolardı. Bu yazıyı yazdığım saatlerde ise Bitcoin 21 bin dolar civarında işlem görüyordu. Yani Bitcoin son 12 yılda 5 milyon kattan fazla değer kazandı! Enflasyona karşı tarihinin en başarılı finansal aracını, işe yaramaz diye dünyadan gizlemeye çalışıyorlar.

İkinci konuya gelelim. Önemli olan Bitcoinin ne kadar enerji tükettiği değil bu enerjinin dünyayı kirletip &kirletmediğidir. Bitcoin madencilik Konseyi’nin Ocak 2022 tarihinde yayınladığı rapora göre, 2021 yılının son çeyreğinde madencilikte kullanılan enerjinin %58,5’i yenilenebilir yani çevreyi kirletmeyen kaynaklardan elde ediliyordu. Rapora göre bu oran artma eğilimindeydi. (4)

Ayrıca dünyanın hala bu kadar tehlike varken çevreyi kirleten kaynaklardan enerji üretiyor olması Bitcoin’in suçu mu? Kapatın termik santralleri. trilyonlarca dolar basıp bankaları kurtaracağınıza her yere hidroelektrik, güneş ve rüzgâr santralleri kurun. Elinizi Satoshi mi tutuyor? Ha olmaz değil mi? Kömür, petrol, doğalgaz üreten ve bunları araba ve elektrik santrallerinde yakan sonra da utanmadan çevrecilik kasan elit dostlarınızın çocukları taş mı yesin? İşe yaramaz, geniş kitleleri enflasyonla ezen, ülkeler arası hızlı ve ucuz para göndermekten bile aciz finans sisteminizin bankacı yöneticileri milyon dolarlık bonuslarını alamayıp ağlasınlar mı?

Boşuna uğraşıyorsunuz. Önümüzdeki yıllarda eliniz mahkum daha da çok sınırsız para basacak, dünyayı daha da fazla enflasyona sürükleyeceksiniz. Dünya halkları aptal mı, çevre falan diyeceksiniz de enflasyona karşı en başarılı finansal araç olan Bitcoini terk edecekler. Size rüyalarınızda iyi uykular…

Kaynaklar:

(1) Yardeni Research (YR) “Central Banks: Monthly Balance Sheets“ (Erişim 8 Eylül 2022)
https://www.yardeni.com/pub

(2) US Bureau of Labor Statistics (BLS) “CPI Inflation Calculator“ (Erişim 6 Eylül 2022)
https://data.bls.gov/cgi-bin/cpicalc.pl?cost1=190%2C000.00&year1=201101&year2=202104

(3) Shadow Stats (SS) “Alternate Inflation Charts” (Erişim 6 Eylül 2022)
http://www.shadowstats.com/alternate_data/inflation-charts

(4) (IP) “Bitcoin Pizza Day: Celebrating the $80 Million Pizza Order“ (Erişim 6 Eylül 2022)
https://www.investopedia.com/news/bitcoin-pizza-day-celebrating-20-million-pizza-order/

(5) Cointelegraph (CT)
https://cointelegraph.com/news/this-earth-day-analysts-say-bitcoin-mining-is-naturally-gravitating-to-green-energy/am

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

erkanoz

Yazar: Erkan Öz

Güney Kore’deki sıkıyönetim kararı BTC fiyatını aşağıya çekti

Geçtiğimiz gün Güney Kore’de yaşanan siyasi karışıklık kripto piyasasından 600 milyon doların silinmesine ve BTC’de düşüşe yol açtı. Güney Kore’de patlak veren siyasi gündem kripto piyasasında hareketliliğe yol açtı. Mevcut hükümetin uyguladığı siyasi baskı, ülke ekonomisini saatler içinde sarstı. Güney Kore merkezli kripto borsası Upbit’te Bitcoin fiyatı 65 bin dolara geriledi. Balinalar, yerel borsadaki ucuz ...

Bağlantıyı kopyala