Klaytn, 50 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan Güney Asya’daki en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri olan KakaoTalk’ın arkasındaki şirket Kakao’nun blok zinciri kolu GroundX tarafından geliştirilen hizmet merkezli bir blok zinciri platformudur.
Klaytn’ın ana ağı Cypress zaten canlı ve çalışır halde saniyede 4.000 işlem (TPS) ile işlem yapabiliyor. Ağdaki işlemler anında kesinlik kazanıyor ve her saniye yeni bir blok oluşturuluyor. Ağ güvenliği, 50 kadar konsensüs node’u tarafından işleniyor.
Ağ ayrıca EVM’yi (Ethereum Sanal Makinesi) çalıştırabiliyor ve Solidity sözleşmelerinin yürütülmesini destekler, ancak Ethereum’dan farklı olarak sabit bir gaz fiyatı üzerinde çalışır.
Klaytn (KLAY) Ne Zaman Çıktı?
Haziran 2019’da başlatılan Klaytn ana ağı, eğlence ve e-ticaretten sağlık ve finansa kadar geniş bir endüstri yelpazesini ve kullanım örneklerini kapsayan 40’tan fazla İlk Hizmet Ortağını (ISS) kısa sürede kendine çekti.
Klaytn (KLAY) Güney Kore’nin önde gelen halka açık teknoloji şirketi Kakao tarafından geliştirildi. Kakao, Güney Kore’de önde gelen şirketlerden biri ve sunduğu çeşitli hizmetler sayesinde geniş bir kullanıcı kitlesine sahip.
Çok hizmetli bir şirket olan Kakao, 2017 boğa koşusunun ilgisini çektikten sonra kripto endüstrisine girmeye karar verdi. Bu nedenle şirket, Klaytn’in yeniliğine yol açan kendi kripto para birimini yaratma konusunda ilham aldı.
Klaytn girişimini hayata geçirme çabaları, şirketin Facebook’un Libra örneğine benzer şekilde ülkenin mali düzenleyicilerinden birkaç tepkiyle karşı karşıya kalmasıyla neredeyse değişti.
Ancak, Kakao CEO’su Yeo Minsoo’nun kripto vizyonu sonunda 2019’un ortalarında gerçekleşti. Şirket, blok zinciri tabanlı yan kuruluşu Ground X’in yardımıyla çeşitli kısıtlamalar ve engellerin üstesinden geldi. Ardından, Klaytn blok zincirini başarıyla başlattı.
Klaytn (KLAY) Nasıl Çalışır?
Bugün blok zincirlerinin çoğu, PoS veya PoW fikir birliği mekanizmalarından biri üzerinde çalışıyor. Proof of work (PoW), madencilerin bir sonraki bloğu aramasıyla ilerlerken, Proof of Stake (PoS) yeterli yerel token sahiplerine ağın işletilmesi için izin verilir. Bu sistemlerde geçersiz işlemleri doğrulamaları durumunda en çok kaybedenler bu kullanıcılar olur.
Her iki yaklaşım da zincirde bir “çatal” olasılığı içerdiğinden (yani, birkaç blok üreticisinin birbiriyle aynı fikirde olmaması), işlem kesinliği belirsizliği yaratır. İşlem %100 doğrulanmadığı sürece, kullanıcı deneyiminde gecikmeler ve sorunlar yaratabilir ve verilen hizmetlerin kalitesini düşürebilir. Bunu hesaba katarak GroundX, konsensüs mekanizmasına İstanbul Bizans Hata Toleransının optimize edilmiş bir versiyonunu eklemeye karar verdi, böylece işlemlerin kesinliğini anında doğrulanabilir yaptı ve daha önce bahsettiğimiz ağın yüksek performanslarını sağladı.
Son zamanlarda, PoS blockchain’leri blok ödülleri için fonlarını stake eden kullanıcılarla ilişkilendirildi, ancak bu şu anda Klaytn ağı için mümkün değil. Şimdiye kadar tüm node operatörleri Klaytn tarafından atanıyor ve çoğunlukla tek kullanıcılar veya havuzlar yerine büyük işletmeler bu görevleri üstleniyor. Ancak bu sistemin gelecekte değişemeyeceği anlamına gelmiyor.
Klaytn’ın genel hedefi kitlesel olarak benimsenmesidir. Bu yol gösterici düşünce, girişte kısaca değindiğimiz üç alanda da görülebilir.
Diğer blok zincirleri tekerleği yeniden icat etmek için yola çıkarken, GroundX, sahada test edilmiş çözümlerin uygulanmasının önemini fark ederken bunları ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde uyarladı. Sonuç, geliştiricilerin çalışmaya alışkın olduğu mevcut programlama dilleriyle uyumlu, hızlı, güvenli ve ölçeklenebilir bir blok zinciri çözümüdür. Üstelik onların ve işletmelerin çözümlerini çok düşük bir maliyetle dağıtmalarına olanak tanır.
Klaytn Ölçeklendirmesi
Ölçeklendirme son birkaç yılda blockchain geliştirmede sıcak bir konu haline geldi. Giderek daha fazla kullanıcı ağa akın ettikçe, tıkanıklık olması oldukça olası hale geldi. Bunun Bitcoin ve Ethereum ağında olduğunu zaten gördük. Bu nedenle geliştiriciler, blok zincirini ölçeklendirmenin ve daha fazla sayıda kullanıcı için kolaylaştırmanın yollarını aramaya başladı.
Klaytn hizmet zincirlerini kullanır, bunları ana zincirden bağımsız, özel node konfigürasyonları, özelleştirilmiş güvenlik seviyeleri veya olağanüstü yüksek verim gibi belirli BApp taleplerini karşılayan yardımcı blok zincirleri olarak düşünebilirsiniz.
Bazı projeler tamamen merkezi olmayan ölçeklendirme çözümlerini kullanmayı tercih etti, ancak bunların geliştirilmesi, işlemlerin hızı ve kesinliği üzerindeki etkinin yanı sıra uygulamada bir dizi engel olduğunu gösterdi. Bu nedenle GroundX, anında işlem kesinliği, hız ve güvenilirlik sağlama hedefini bir kez daha takip etmeye karar verdi. Ek olarak, ayrı zincirler çalıştırmak, bir hizmet zincirinin kullanıcının isteklerine göre yapılandırılabileceği ve daha esnek bir nihai ürün elde edilmesi anlamına gelir.
Klaytn (KLAY) Nasıl Yönetilir?
Klaytn Yönetim Konseyi tarafından yönetilmektedir. Klaytn konsensüs node ağını işleten ve blok zinciri ağının güvenliğini sağlamakla görevli çok uluslu şirketlerden oluşur. Bu şirketlerin rapor edilen birleşik değerinin 59 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Bir resim bin kelimeye bedel olduğuna göre, işte size bir tane:
Ana ağın başlangıçta 18 node ile başlanması ve şu anda çalışan 26 node’a sahip olması, bu projenin ilerlemek istediği hızın yeterince açık bir göstergesi sayılabilir.
Klaytn Ortaklıkları
Klaytn Governance Council’de bulunanların yanı sıra proje, Ekosistem Ortakları, İlk Hizmet Ortakları, KLAY BApp Ortakları ve Yatırımcılar olmak üzere dört gruba ayrılmış bir dizi büyük ve küçük şirket ve projeyle işbirliği yapıyor.
Ekosistem Ortakları, Klaytn’in çok sayıda hizmet sağlayıcıya ulaşmasına yardımcı olabilecek mevcut kapsamlı kullanıcı ağlarına sahip ortaklardır. Daha büyük isimlerden bazıları Samsung Blockchain, Shinhan Bank, OKEx, Upbit’dir.
İlk Hizmet Ortakları, Klaytn’in ana akım benimsemeyi yönlendirmesine yardımcı olacak ve Cosmochain, Airbloc Protokolü, Atlas ve bunlar gibi çok sayıda blok zinciri şirketini içeren, kendi alanlarının en üstünde şirketler işleten ortaklardır.
KLAY BApp iş ortakları, Klaytn’ın vizyonunu kabul eden ve uygulamalarında ödül ve ödemeleri kolaylaştırmak için KLAY’ı kullanmaya karar veren kurumsal iş ortaklarıdır. Bunlar arasında MGAME ve Biscuit gibi Güney Kore’nin önde gelen oyun stüdyoları tarafından geliştirilen birkaç popüler oyun yer alıyor.
Yatırımcılar elbette Klaytn’in vizyonunu erken fark eden ve GroundX’in projeleri için fon toplamasına yardımcı olan ortaklardır. Bunlara Kakao Investment, CollinStar Capital, Anchor Equity Partners, Crescendo Equity Partners ve daha pek çok şirket dahildir.
Klaytn Yönetim Konseyi, Güney Asya ve dünyadaki en büyük teknoloji şirketlerinden bazılarını bir araya getirmeyi başardı ve Klaytn’ı çevreleyen ekosistemin kitlesel olarak benimsenmesini ve büyümesini hızlandırmak için mevcut pazarlara ve kullanıcı tabanlarına erişimlerini kullanmayı planlıyorlar. Geniş ortak ve yatırımcı ağları, ortakların mevcut kullanıcı tabanlarına en uygun kişiye özel çözümler sunarak ana akım benimsemeyi kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Kripto açısından bakıldığında, Klaytn’in potansiyeli, yönetim konseyinde bulunan veya ağın yerel kripto para birimi KLAY’i listelemeyi başaran birkaç önde gelen kripto para borsası tarafından kabul edildi.
KLAY Token
Elbette işin içinde bir kripto para birimi de var. KLAY, Klaytn ekosisteminin yerel para birimidir ve bir peb, para biriminin en küçük miktarıdır. (örneğin, BTC’deki bir satoshi gibi).
Klay hem akıllı sözleşmeler oluşturmak hem de ağdaki işlem ücretlerini ödemek için kullanılıyor. Ekip bunu bir teşvik olarak nitelendiriyor. Geliştiricilerin temiz ve verimli bir kod oluşturması (çalışması daha az maliyetli olacak) ve konsensüs node’larının ağı korumaya devam etmesi ve blok ödüllerinden faydalanması kullanılacak.
Akıllı sözleşmenin etkin olması, Klay ağında token oluşturmanın da mümkün olduğu anlamına gelir.
Bu tokenler, ETH’nin ERC-20 takas edilebilir ve ERC-721 ve ERC-1155 takas edilemez tokenlerini anımsatan, takas edilebilir (KIP-7) veya takas edilemez (KIP-17) tokenleri olacak.
Basılan ilk KLAY sayısı 10 milyar KLAY olup, her blokta basılan 9.6 KLAY, her yıl basılan yaklaşık 302 milyon KLAY veya yıllık %3,02 enflasyon orana sahiptir. Şimdi, bu kulağa çok fazla KLAY gibi gelebilir, ancak mevcut BTC enflasyon oranı yaklaşık %3,5 ve ETH’nin maksimum yıllık basımı şu anda dolaşımdaki arzı göz önüne alındığında arz artışının %16’sını görecektir.
Yeni basılan KLAY aşağıdaki gibi dağıtılır:
- Klaytn Governance Council Ödülü: %34
- Katkı Kanıtı (PoC): %54
- Klaytn İyileştirme Rezervi (KIR): %12
Klaytn (KLAY) Fiyatı Nedir?
Klaytn (KLAY) Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Klaytn Coin TL’den işlem görüyor. Klaytn Coin fiyatı son 24 saat içerisinde değişim gösterdi. Klaytn Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise dolar, toplam piyasa değeri ise dolar seviyesinde.
Klaytn (KLAY) Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Klaytn Coin dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Klaytn Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 4.34 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Klaytn’da yılın en düşük seviyesini ise 0.06 dolarla belirledi.
Klaytn (KLAY) Nasıl Alınır?
KLAY tokenleri medyada geniş yer bulan popüler tokenlerden bir tanesi. Birçok global kripto para borsasında listelenmektedir. Binance, Gate.io, Bittrex gibi borsalarda yer alıyor. İşlem çiftlerine bakıldığında, USDT, BTC ve bazı fiat para birimleri karşılığında işlem gördüğünü söyleyebiliriz. Öte yandan Klaytn (KLAY) herhangi bir Türk borsasında listeleniyor.