Geçtiğimiz hafta yasalaşan kripto varlık düzenlemesinin ilk etkileri kendini göstermeye başladı. Dubai merkezli kripto para borsası Bybit, bybit-tr.com adresinde faaliyet göstermek için Türkiye’de yerel bir şirketle iş birliğine gittiğini açıkladı.
TBMM’den geçen kripto varlık düzenlemesi Türkiye’de yerleşik ofisi olmayan yabancı kripto para borsalarına uygulanacak yaptırımları içeriyor. Bybit söz konusu hamlesiyle, yasal gerekliliklere uygun olarak Türkiye’de faaliyet gösterecek ve herhangi bir yaptırıma takılmayacak.
Borsa tarafından yapılan basın açıklamasına göre Bybit, Bybit Türkiye’nin faaliyetlerini sürdürmek için Narkasa ile ortaklık kurdu. Buna göre Bybit Türkiye markası, Türkiye’de yerleşik bir kuruluş olan Narkasa Yazılım Ticaret Anonim Şirketi tarafından işletilecek.
Basın açıklamasında “Bu stratejik hamle ile Bybit, Türkiye’deki kullanıcılara daha yerelleştirilmiş ve güvenli bir kripto ticareti deneyimi sunma konusundaki kararlılığını göstermektedir” ifadeleri yer aldı.
“Türkiye kripto topluluğuna bağlılığımızda önemli bir adım”
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bybit’in kurucu ortağı ve CEO’su Ben Zhou, “Türkiye kripto topluluğuna bağlılığımızda önemli bir adım olan yeni güncellenmiş portal Bybit Türkiye’yi tanıtmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi ve ekledi: “Narkasa ile yaptığımız bu iş birliği sayesinde Türk kullanıcıların ihtiyaçlarına göre uyarlanmış birinci sınıf bir Web3 platformu sunmayı ve dijital varlık devrimine güvenle katılmalarını sağlamayı hedefliyoruz.”
Bybit Türkiye’ye Türk lirası entegrasyonu getirilirken, TL yatırma ve çekme işlemleri için Ziraatbank ve Vakıfbank’la iş birliğine gidildiği açıklandı.
Kripto varlık düzenlemesinin en çok öne çıkan maddelerinden biri, yabancı kripto para borsalarına Türkiye’de yerleşik ofis açma zorunluluğu getirilmesi. Bundan böyle yabancı kripto para borsaları SPK tarafından verilecek lisansla faaliyet gösterebilecek. Lisansı olmayan yabancı borsalar eğer Türkçe sosyal medya paylaşımları, pazarlama ya da reklam faaliyetlerine kalkışırsa, erişim engeliyle karşılaşacaklar.
“Yabancı borsalar samimiyet testine giriyor”
Konuyla ilgili geçmişte BTCHaber’e konuşan Avukat Oğuz Evren Kılıç “Yabancı borsalar işlerinde ve Türkiye’ye yönelik bir samimiyet testine giriyor. Kurumsal bir marka olmanın hakkını verecek olan borsalar hem kendilerini hem müşterilerini koruyacak olan bu yasanın öngördüğü yükümlülükleri şevkle yerine getirecektir” ifadelerini kullanmıştı.