bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,465.47 0.36%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,442.83 1.16%
bnb
BNB (BNB) $ 578.22 0.70%
solana
Solana (SOL) $ 145.06 4.53%
xrp
XRP (XRP) $ 0.478374 2.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.388957 1.93%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.126977 3.06%

Kripto düzenlemesi Meclis’ten geçti: Merak ettiğiniz her şey burada!

kripto yasasi 1

Kripto varlık düzenlemesi aylar süren sürecin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Yeni düzenleme, yatırımcılar ve borsaları ilgilendiren pek çok maddeyi kapsıyor. Bu yazımızda, öne çıkan başlıklara dair soru ve cevaplara yer verdik:


Kripto yatırımcılarından vergi alınacak mı?

vergi

Vergilendirme konusu en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Ancak yasada, yatırımcılardan vergi alınmasına dair bir düzenleme bulunmuyor. Türkiye’de hizmet sunacak platformların bir önceki yıl faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’i SPK’ye, yüzde 1’i ise TÜBİTAK’a ödenecek.


Sektörde söz hakkı kimde?

spk 1

SPK, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilmesinde yetkili olacak. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılar konusunda ise TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler uygulanacak.


Kripto hizmet sağlayıcılarına lisans şartı

lisans

Yeni düzenlemeler, ülkede hizmet sunan platformların lisanslama süreçlerine odaklanıyor. Platformlar, SPK’den izin almadan faaliyete başlayamayacak. Halihazırda hizmet sağlayanlar, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde gerekli başvuruları yapmak zorunda.


Platformlar izin almadan işlem yürütürse ne olacak?

hapis

İzinsiz faaliyet gösteren dijital varlık hizmet sağlayıcılarının borsalarının gerçek ve tüzel kişi yetkililerine 3 ila 5 yıl hapis ve 5 bin ila 10 bin gün adli para cezası verilecek.


Yurt dışı merkezli platformlara yasak mı geliyor?

borsa

Yurt dışı merkezli ve ülkede hizmet sunmayan platformlar için işlem yapılmayacak. Ancak bu platformlar, Türkiye’de iş yeri açarsa veya Türkçe internet sitesi oluşturursa izinsiz faaliyet göstermiş sayılacak.


Kripto paralara el konulabilecek mi?

haciz

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına el konulamayacak. Hizmet sağlayıcılarının mal varlığı ise kamu alacakları için haczedilemeyecek.


Borsalar, altcoinleri hangi şartlarda listeleyecek?

denetleyici

Kripto varlıkların listelenmesine yönelik ilkeler SPK tarafından belirlenecek. TÜBİTAK’ın veya diğer gerekli kurumların görüşleri de dikkate alınacak.


Borsaların mali denetimini kim yapacak?

yurtdisi

Platformların mali ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşlarınca gerçekleştirilecek.


Müşteri fonlarına el uzatan borsa yöneticilerine ceza kapıda

zimmet

Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yöneticileri zimmet suçu işlerse, 8 ila 14 yıl hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası alacak.


Bitcoin ATM devri sona eriyor

atm

Kripto ATM’leri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde faaliyetlerini sonlandıracak. Faaliyetini sonlandırmayan ATM’ler kapatılacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala