Kripto varlık düzenlemesi aylar süren sürecin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçti. Yeni düzenleme, yatırımcılar ve borsaları ilgilendiren pek çok maddeyi kapsıyor. Bu yazımızda, öne çıkan başlıklara dair soru ve cevaplara yer verdik:
Kripto yatırımcılarından vergi alınacak mı?
Vergilendirme konusu en çok merak edilen konular arasında yer aldı. Ancak yasada, yatırımcılardan vergi alınmasına dair bir düzenleme bulunmuyor. Türkiye’de hizmet sunacak platformların bir önceki yıl faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin yüzde 1’i SPK’ye, yüzde 1’i ise TÜBİTAK’a ödenecek.
Sektörde söz hakkı kimde?
SPK, sermaye piyasası araçlarının kripto varlık olarak ihraç edilmesinde yetkili olacak. Bilgi sistemleri ve teknolojik altyapılar konusunda ise TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterler uygulanacak.
Kripto hizmet sağlayıcılarına lisans şartı
Yeni düzenlemeler, ülkede hizmet sunan platformların lisanslama süreçlerine odaklanıyor. Platformlar, SPK’den izin almadan faaliyete başlayamayacak. Halihazırda hizmet sağlayanlar, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde gerekli başvuruları yapmak zorunda.
Platformlar izin almadan işlem yürütürse ne olacak?
İzinsiz faaliyet gösteren dijital varlık hizmet sağlayıcılarının borsalarının gerçek ve tüzel kişi yetkililerine 3 ila 5 yıl hapis ve 5 bin ila 10 bin gün adli para cezası verilecek.
Yurt dışı merkezli platformlara yasak mı geliyor?
Yurt dışı merkezli ve ülkede hizmet sunmayan platformlar için işlem yapılmayacak. Ancak bu platformlar, Türkiye’de iş yeri açarsa veya Türkçe internet sitesi oluşturursa izinsiz faaliyet göstermiş sayılacak.
Kripto paralara el konulabilecek mi?
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının borçları nedeniyle müşterilerin nakit ve kripto varlıklarına el konulamayacak. Hizmet sağlayıcılarının mal varlığı ise kamu alacakları için haczedilemeyecek.
Borsalar, altcoinleri hangi şartlarda listeleyecek?
Kripto varlıkların listelenmesine yönelik ilkeler SPK tarafından belirlenecek. TÜBİTAK’ın veya diğer gerekli kurumların görüşleri de dikkate alınacak.
Borsaların mali denetimini kim yapacak?
Platformların mali ve bilgi sistemleri bağımsız denetimi, SPK tarafından ilan edilen bağımsız denetim kuruluşlarınca gerçekleştirilecek.
Müşteri fonlarına el uzatan borsa yöneticilerine ceza kapıda
Kripto varlık hizmet sağlayıcılarının yöneticileri zimmet suçu işlerse, 8 ila 14 yıl hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası alacak.
Bitcoin ATM devri sona eriyor
Kripto ATM’leri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde faaliyetlerini sonlandıracak. Faaliyetini sonlandırmayan ATM’ler kapatılacak.