bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,374.44 3.99%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,460.60 6.72%
bnb
BNB (BNB) $ 549.88 4.98%
solana
Solana (SOL) $ 146.57 6.73%
xrp
XRP (XRP) $ 0.592795 6.28%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.352661 8.32%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.10688 9.67%

Yabancı kripto para borsalarının akıbeti ne olacak?

kripto para borsası

Geçtiğimiz temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kripto varlık düzenlemesi, sektör nezdinde iyiden iyiye etkisini göstermeye başladı. Fakat Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) tek merci olarak yetkilendirildiği ve kripto para borsalarının sınırları yeniden çizildiği yeni yasa birçok soru işaretini beraberinde getirdi. SPK’nın resmi web sitesinde yayımlanan ve neredeyse haftada bir güncellenen yeni duyurular, Türkiye pazarında faaliyet gösterecek kripto para borsalarının oyun alanında değişikliklere yol açtı. Bu durum kripto para borsası kullanıcıları üzerinde de etkili oldu.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Binance, BingX, OKX ve Gate.io borsalarından Türkçe dil desteğinin kaldırıldığına ilişkin duyurular yapıldı. İşlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, 25 Eylül’de yaptığı açıklamada global internet sitesinden Türkçe dil desteğini kaldıracağını duyurdu. Borsa, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 02.07.2024 tarihinde kabul ettiği yasa ile tüm Türkiye dışı kripto varlık hizmet sağlayıcılarına ilişkin yeni düzenlemeler uyarınca , Binance.com web sitesi ve Binance uygulamasında Türkçe dil seçeneği 27.09.2024 tarihinden itibaren kullanılamayacaktır.”

Türkiye’de hizmet veren bazı kripto para borsaları yasalara uyum sağlamak amacıyla benzer kararlar aldı. Son bir hafta içerisinde Türkçe dil desteğini kaldıracağını açıklayan diğer borsalar ise BingX, OKX ve Gate.io oldu.

Madalyonun öbür yüzündeyse CoinEX, HTX, MEXC gibi borsaların Türkiye’de yerleşik ofisi bulunmamasına rağmen Türkçe hizmet vermeye devam ettiği görülüyor. Peki, yeni yasa çerçevesinde değişikliklere gitmeyen yabancı borsalara ne olacak? Konu hakkında BTCHaber köşe yazarı Av. Burak Mercan’ın görüşlerine başvurduk.

Yabancı borsaları kullanmak serbest mi?

Av. Burak Mercan yeni yasayla yabancı borsalara getirilen kısıtlamaları hatırlattı: “Yasal düzenlemelerle kripto varlık hizmet sağlayıcılar, ülkemizde faaliyet göstermek için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan lisans almak zorunda. Ancak ülkemizde faaliyet başvurusunda bulunmayan, Kurul’dan izin almayan borsaların Türkçe dil desteği sunduğu, Türkçe yayın, ilan ve reklam yaptığı tespit edilirse kripto para borsası olarak ülkemizde izinsiz faaliyet göstermeyen bu borsalar Türkçe dil desteğini kaldırmak, Türkçe yayın, ilan ve reklam yapmamak zorundalar.”

Bazı yabancı borsalara erişim engeli yolda

Türkçe dil desteği sunan ancak SPK’dan lisans almayan borsaların borsaların “izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti” yürüteceğini belirten Mercan, bu durumda erişim engelinin ufukta gözüktüğünü ifade ettti: “Aynı kanunla, Sermaye Piyasası Kurulu’na izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürüten borsalara erişimin engellenmesine karar verme yetkisi verildi. Bu nedenle Türkçe dil desteğini kaldırmayan, kaldıraçlı işlem sunan ve ülkemizde lisans almayan kripto para borsası ülkemizden erişim engeli getirilebilecektir.”

Binance referans sistemine son verdi

Öte yandan Binance tarafından yapılan yeni bir duyuruda Türk kullanıcılar için referans sistemini 2 Ekim 2024 itibarıyla sonlandıracağını paylaşıldı. Yine kripto para borsası gelişmeleriyle uyumlu olarak yetkililer, açıklamada Türkiye’den “Affiliate” referans programına yeni başvuruların kabul edilmeyeceğini ve mevcut Afilliate ilişkilerinin ise sonlandırılacağını belirtti. 26 Haziran’da Meclis’ten geçen kripto varlık düzenlemesi, referans programlarının yasaklanmasını da kapsıyordu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala