bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 57,777.48 3.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,287.90 4.05%
bnb
BNB (BNB) $ 532.97 4.52%
solana
Solana (SOL) $ 130.28 2.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.57807 1.50%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.329042 4.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.099232 6.19%

Kripto piyasasına boğanın gelmesi için ne gerekiyor?

bitcoin-boga-gereklilik-dusus

Kripto para piyasası, özellikle Bitcoin ve diğer büyük kripto paralar, son dönemde önemli bir dönüşüm geçiriyor.

Son ayı sezonunda 16 bin doların altına kadar düşen Bitcoin, geçtiğimiz Mart ayında gerçekleşen halving sonrası tarihi zirvelere göz kırptı. Ancak daha çok Bitcoin borsa yatırım fonlarının rüzgarını arkasına alan piyasanın sürdürülebilir bir yükseliş yakalayabildiği ve piyasada genel manada boğa koşusunun başladığına ilişkin kafalar bir hayli karışık.

Altcoin’lerdeki tatsız gidişat

Altcoin’lerin vaziyeti ise biraz daha karmaşık. Piyasa değeri açısından büyük altcoin’ler henüz eski rekorlarını tazeleme şansı bulamadı. Örneğin, AVAX, SOL, ETH, ADA ve DOGE gibi majör altcoin’lerin piyasa değeri açısından eski rekorlarını yenilemek için bir hayli yol katetmeleri gerekiyor. Özellikle DOGE’nin en yüksek seviyeye yani ATH mertebesine ulaşması şu an için en zor hedeflerden biri gibi görünüyor.

Altcoin’lerdeki durgunluk, boğa sezonunun sadece Bitcoin‘le sınırlı kalmaması ve kripto para ekosistemine yayılması gerektiğini gösteriyor.

Boğa sezonu için formül ne?

Ekonomik ve siyasi gelişmeler

2024 yılı kripto para piyasaları için önemli bir dönüm noktası olacak. Bu yılda piyasanın en çok beklediği gelişmelerden biri ABD’deki başkanlık seçimleri. Seçim sonuçlarının piyasa üzerindeki etkisi büyük olacak. Ayrıca Fed’in faiz indirimi hamleleri ve çeşitli ülkelerin kripto para düzenlemeleri (vergi, yasal çerçeve, rezerv politikaları vb.) de piyasanın gidişatını doğrudan etkileyecek.

Piyasaya giren para ve yönlendirilmesi

Piyasaya giren paranın doğru yönlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Özellikle borsalarda listelenen coin’lerin kalitesi ve yatırımcılara sunulan seçenekler büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıl Binance’de listelenen kripto paraların büyük bir kısmının listelendiği fiyatın altında performans göstermesi, yeni yatırımcılarda hayal kırıklığına yol açtı. Bu, borsaların daha seçici olmaları ve kaliteli projeleri desteklemeleri gerektiğini gösteriyor. Belki de bu sebeple yakın vadede listelenen coin’ler kadar delist haberlerini de sıklıkla göreceğiz.

Yatırımcı psikolojisi ve piyasa dinamikleri

Boğa sezonunun en iyi dönemlerinde yatırımcılar kar elde ettikleri varlıklardan yeni projeler için sermaye ayırır. Bu döngü, piyasanın genelinde bir yükselişe neden olur. Ancak şu anki durumda yatırımcıların ellerindeki varlıkları eritip yeni projelere ayırmaktansa daha güvenli limanlara demir atmaları piyasanın genel dinamiklerini olumsuz etkileyebilir.

Sonuç

Kripto para piyasasının bir boğa sezonuna girmesi için fiyat artışlarından fazlası gerekiyor: Piyasanın genel sağlığı, yatırımcı güveni, yasal düzenlemeler ve ekonomik koşulların bir araya gelmesi şart. Kripto paraların geleceğinde bu faktörlerin hepsi kritik bir rol oynayacak. Yatırımcıların bu dinamikleri dikkate alarak hareket etmeleri adeta bir zorunlulukken, piyasanın sağlıklı bir büyüme kaydedilmesi için önümüzdeki birkaç ay karar verici konumda olacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ali Tunç

Ali Tunç, 1999 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2017'de Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girdi ve 2021'de mezun oldu. Web uygulamaları ve yapay zekâ projelerinde deneyim kazandı. 2017'den beri kripto para topluluğunda içerik üretici, yatırımcı ve trader olarak aktif.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala