bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,230.60 0.77%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,360.38 0.68%
bnb
BNB (BNB) $ 542.30 1.53%
solana
Solana (SOL) $ 135.46 2.38%
xrp
XRP (XRP) $ 0.563269 4.57%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.35438 2.42%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.102217 0.47%

Kripto paraların kullanımı gerçekten artıyor mu? Fed raporu şaşırttı

Fed kripto abd

Kripto paralar son yıllarda dijital finans ve yatırımların önemli bir parçası olarak ortaya çıktı. Geçmiş boğa piyasaları büyük kitleleri bu piyasaya getirmiş olsa da geçtiğimiz yıl kripto paraların kullanımı genel kanının aksine azalmış durumda.

Fed’in Mayıs 2024 tarihli “Economic Well-Being of U.S. Households in 2023raporuna göre geçtiğimiz yıl ABD’de yetişkinlerin yalnızca yüzde 7’si kripto para bulundurdu. Bu oran, 2022’de yüzde 10, 2021 yılında ise yüzde 11 seviyesindeydi.

fed kripto para kullanimi

Kripto paralar hangi amaçla kullanılıyor?

Kripto paraların çoğunlukla yatırım amacıyla kullanıldığı görülüyor. Rapora göre, yetişkinlerin yüzde 7’si geçtiğimiz yıl içinde kripto para yatırımı yapmış ya da varlık bulundurmuş. Buna karşın, kripto parayı finansal işlemler için kullananların oranı oldukça düşük: Yetişkinlerin sadece yüzde 2’si bu amaç doğrultusunda kripto para kullanmış. Bu kullanımın yarısı alışveriş veya ödeme işlemlerinde, diğer kısmı ise arkadaşlarına veya ailelerine para göndermek için gerçekleşmiş.

Arkadaşlarına veya ailelerine para göndermek için kripto para kullananların dörtte biri, transferlerin en az birinin uluslararası olduğunu belirtiyor. Kullanıcıların kripto parayı tercih etmelerinin ana nedenleri arasında parayı alan kişinin bu ödeme yöntemini tercih etmesi ve işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilmesi öne çıkıyor. Ayrıca, gizlilik endişeleri de önemli bir etken. Güvenlik veya bankalara güvenmeme gibi sebepler ise daha az etkili faktörler arasında yer alıyor.

“Gençler kriptoya daha ilgili”

Kripto para kullanımında demografik ve sosyoekonomik özellikler belirgin farklılıklar gösteriyor. Genç ve orta yaş grubundaki yetişkin erkekler kripto parayı hem yatırım hem de finansal işlemler amacıyla daha yaygın kullanıyor. Gelir seviyelerine göre ise, yüksek gelir grubundaki bireyler kripto parayı yatırım olarak kullanma eğilimindeyken, düşük gelir grubundaki bireyler finansal işlemler için daha sık kullanıyor.

Ayrıca, Asyalı yetişkinlerin kripto parayı yatırım amacıyla kullanma olasılığı diğer etnik gruplardan daha yüksekken, siyahi yetişkinler ise finansal işlemler için bu varlıkları daha çok tercih etme eğiliminde.

Banka hesabı olmayan kişiler arasında kripto para kullanım oranı yüzde 4 iken, banka hesabı olanlarda ise oran yüzde 2. Ayrıca, banka dışı çek bozdurma ve havale işlemleri yapanların kripto para kullanım oranı da daha yüksek. Ancak bu kullanım oranı tüm gruplarda oldukça düşük kalıyor.

Bu veriler, kripto paraların hem yatırım hem de işlem amaçlı kullanımının önemli bir değişim sürecinde olduğunu ve demografik faktörlerin bu değişim üzerinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala