Bitcoin (BTC) $ 61,855.57 0.89%
Ethereum (ETH) $ 2,396.01 1.42%
BNB (BNB) $ 560.26 0.47%
Solana (SOL) $ 142.25 1.21%
XRP (XRP) $ 0.533446 0.54%
Cardano (ADA) $ 0.34808 1.40%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108211 2.09%
Al veya Sat Paribu

Kripto sektörü, Türkiye’de büyümeye devam ediyor

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 4 dk

Paylaş:

The Defiant, kripto sektörünün Türkiye’deki gidişatını ele aldı.

Kripto para sektörünün dünyada her geçen gün büyüdüğü göz önüne alındığında, bunun ülkemize de yansıması kaçınılmaz bir durumdu. Özellikle kripto paraların enflasyona karşı bir korunma aracı olduğuna yönelik popüler anlatı, ülkemizdeki bireysel yatırımcıların da sektöre olan merakını artırdı.

The Defiant tarafından hazırlanan videoda, Türkiye’nin kripto paraya olan ilgisine ilişkin detaylar ele alınırken, kripto para ve finans sektörünün önemli isimlerinin de görüşlerine başvuruldu.

Kripto para borsası Kucoin’in verilerine göre, Türkiye’deki yetişkin nüfusun yüzde 52’si kripto para yatırımı yapmış durumda. Yatırımcıların yüzde 47’sinin kadın olması da ülkede sektöre olan ilginin eşit bir biçimde dağıldığını gözler önüne seriyor.

Chainalysis’in verilerine göre Türkiye, en büyük ekonomiye sahip ülkeler içerisinde kripto para benimsenmesi konusunda dünyada 12. sırada yer aldı. Benimsenme oranı ise son üç yılda yüzde 16’dan yüzde 40’a yükseldi.

Türkiye, Binance Research’ün verilerine göre, büyük ekonomiye sahip ülkeler arasında ise en fazla işlem hacmine sahip 4. ülke konumunda yer aldı.

Benimsenme büyük ölçüde arttı

Ava Labs CEO’su Emin Gün Sirer, blockchain’in benimsenmesi için Türkiye’de oldukça uygun bir ortam olduğunu ifade ederek, ülkede bunun için oldukça canlı bir topluluk yer aldığını vurguladı.

MakerDAO CEO’su Rune Christensen, özellikle İstanbul’un dünyadaki en iyi pazarlardan biri olduğu ifade etti ve ülkede çok iyi bir kripto para coşkusunun olduğunu söyledi. Christensen’e göre ülkedeki yüksek enflasyon, bunu oldukça anlaşılabilir bir hale getiriyor.

Dexalot başkanı Berk Özdağan, Türk kullanıcıların cesur yapısını öne çıkararak, ülkedeki topluluğun yeni bir şeyler deneme konusunda çekincesi olmadığını belirtti.

Dexalot kurucu ortağı Cengiz Dinçoğlu, Türk halkının diğer ülkelerdeki vatandaşlara kıyasla “daha maceracı” olduğunu vurgulayarak bu sebeple sektöre dahil olma konusunda daha istekli olduklarını belirtti.

Ethereum kurucusu ve kripto para sektörünün en ünlü isimlerinden Vitalik Buterin, istatistiklerden de açıkça görüldüğü gibi Türkiye’de kripto para benimsenmesinin yaygın olduğunu belirtti. Buterin ayrıca, X üzerinde ne zaman bir paylaşım yapsa altına onlarca Türkçe yorum geldiğine ve bunun ülkedeki kripto ilgisini gösterdiğini vurguladı.

Chainway CEO’su Orhun Mahir Kılıç, yüksek enflasyon sebebiyle insanların kripto varlıklara yöneldiği anlatısının son derece popüler olduğunu bununla birlikte enflasyonun düşüş yaşaması durumunda, bunun insanların sektörü bırakacağı anlamına gelmediğini söyledi. Kılıç’a göre sektör içerisindeki merkeziyetsiz ve özgürlükçü yapı sektörün öne çıkaran asıl unsurlar konumunda yer alıyor.

Paribu Ventures Direktörü Utku Dördüncü, Türkiye’de kriptoya artan ilginin asıl sebebinin makroekonomik koşullar olmadığını belirtti. Dördüncü’ye göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’deki yatırımcıların da yüksek getirili varlık arayışı, sektörün benimsenmesine asıl etkili olan unsur oldu.

Binance Türkiye Genel Müdürü Mücahit Dönmez, Chainalysis’in raporuna atıfta bulunarak, son üç senede Türkiye’deki artan kripto benimsenme oranına dikkat çekti.

Eigen Layer’dan Kydo, ülkedeki kripto reklamlarının fazlalığına dikkat çekerek, bunu ABD’de de görmek isteyeceğini ifade etti.

LobsterDAO’dan IvanGBI, Türkiye’deki kripto para projelerinin büyük bir kısmının başarısız olduğunu çünkü çeşitli soyut anlatılara odaklandıklarını dile getirdi.

ITU Blockchain’den Yiğit Oğuz, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından gerçekleştirilen bağış kampanyasında, halkın talebi doğrultusunda kripto para bağış hesabı açıldığını ve 4 milyon dolar değerinde kripto bağışı gerçekleştiğini kaydetti.

Mindstone’dan Tansel Kaya da Türkiye’nin yaklaşık 20 yıldır yüksek enflasyonla mücadele ettiğini ve bu sebeple insanların altın, dolar ve euro’ya yatırım yapmaya alışkın olması sebebiyle USDT’nin onlar için iyi bir alternatif olduğunu belirtti.

Yazar: Cem Yavuz

Bitcoin’de Fed sonrası ‘pozitif’ seyir

Kripto para piyasası Fed‘in faiz kararının ardından yönünü yukarı çevirdi. Fed sonrası Bitcoin ve altcoin’lerde yükseliş yaşandı. Bitcoin (BTC), 29.500 dolar civarına yükseldi. Kripto para piyasa ise 1.19 trilyon dolara çıktı. ABD Merkez Bankası (Fed) temmuz ayı toplantısında politika faizini beklentilere paralel 25 baz puan yükseltti. Fed, politika faizini yüzde 5,25 – 5,50 aralığına çıkardı. ...

Bağlantıyı kopyala