bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,985.80 0.08%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,315.97 0.09%
bnb
BNB (BNB) $ 540.55 1.84%
solana
Solana (SOL) $ 132.68 0.35%
xrp
XRP (XRP) $ 0.587958 2.56%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.33484 0.43%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100997 1.76%

Küresel transfer ağı Swift’ten tokenize varlık hamlesi

swift chainlink ortakligini acikladi

Küresel para transfer ağı Swift, itibari paralar ile tokenize varlıkları bir araya getirmek amacıyla kapsamlı bir strateji geliştirdi. Şirket, bu yaklaşımıyla kullanıcılarına, hem mevcut hem de gelişmekte olan varlık türleri arasında kolay ve verimli geçişler yapabilme imkanı sunmayı planlıyor.

Swift’in son açıklamalarına göre, platformun yeni yapısı, menkul kıymet alıcılarının aynı anda gerçek zamanlı olarak tokenize varlıklar için ödeme yapabilmesini ve bu varlıkları takas edebilmesini sağlayacak. Şirket, blogunda, “Ödemeler, menkul kıymetler, döviz işlemleri ve ticaret gibi farklı alanlarda dijital varlık sınıflarına erişim sağlamada güçlü bir altyapıya sahibiz. Şimdi, bu altyapıyı daha da geliştirerek yeni dijital para birimleri ve varlık sınıflarına daha iyi hizmet verebilir hale geleceğiz” ifadesini kullandı.

Şirketin gelecekteki planları arasında, çoklu defterlerle gerçekleştirilen Teslimat-Karşı-Ödeme (DvP) ve Ödeme-Karşı-Ödeme (PvP) işlemlerini test etme bulunuyor. Bu testler, tokenize varlıkların gerçek zamanlı ödemelerle takas edilmesine olanak tanıyabilir. DvP, ödeme aldıktan sonra menkul kıymetin teslim edilmesini içerirken, PvP ödemelerin eşzamanlı olarak yapılmasını sağlar.

“Global ölçekte kabul görmüş bir dijital para biriminin olmaması, DvP mutabakatında nakit işlemlerini zorlaştırabilir. Bu yüzden, tokenize varlık mutabakatını, Swift ağı üzerinden gerçekleşen ödeme transferleriyle entegre etmenin yollarını arıyoruz.”

Şirket, ilk aşamada itibari paralarla işlemler gerçekleştireceğini ancak ilerleyen süreçte CBDC’ler ve stablecoinler gibi dijital varlıkları da dahil edeceğini belirtti.

Swift, son olarak geçen ay blokzincir teknolojisinin tokenize varlıklar üzerindeki potansiyelini test eden çeşitli deneyler gerçekleştirdi. Ayrıca, Ethereum Sepolia test ağı ile entegrasyon sağlamak amacıyla Web3 hizmet sağlayıcısı Chainlink ile iş birliği yaptıklarını duyurdu. Bu işbirliği, Swift’in tokenize varlıklar geliştiren kurumlara çeşitli blokzincir ağlarına tek bir erişim noktası sunabileceğini ortaya koydu.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala