Bitcoin (BTC) $ 62,217.67 1.49%
Ethereum (ETH) $ 2,419.08 1.69%
BNB (BNB) $ 561.70 1.69%
Solana (SOL) $ 143.82 3.06%
XRP (XRP) $ 0.532012 1.66%
Cardano (ADA) $ 0.353658 0.57%
Dogecoin (DOGE) $ 0.109417 1.50%
Al veya Sat Paribu

Makro verilerde rüzgar Bitcoin’den yana mı esiyor?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Bitcoin, 3 Ekim’de 59 bin 900 doları yeniden test ettikten sonra 62 bin dolar seviyesindeki kritik direnci aştı. 4 Ekim’deki bu yükselişin temel nedenleri arasında ABD istihdam verilerinin beklenenden iyi gelmesi, Japonya’daki ekonomik teşvik beklentileri ve ABD finansal sistemine yönelik artan endişeler gibi makroekonomik faktörler bulunuyor.

Dolar güçleniyor

ABD ekonomisi hızla büyürken doların da güçlenmeye devam etmesi dikkat çekiyor. ABD doları, Euro, İngiliz Sterlini ve Japon Yeni gibi önemli para birimleri karşısında son 50 günün zirvesine ulaştı. Tarihsel olarak ABD doları Endeksi (DXY) ile Bitcoin arasında ters bir ilişki olduğu bilinirken, bu son gelişme alışılmadık bir durumu sorgulatıyor.

dxy

Bu durumun arkasında, “Milkshake Teorisi” olarak adlandırılan bir görüş yatıyor. Bu teoriye göre, ABD doları yüksek faiz oranları ve güçlü ekonomik temelleri sayesinde küresel likiditeyi çekiyor; bu da doları güçlendirirken, yatırımcıların alternatif varlıklara yönelmesine sebep oluyor. Beklentileri aşan ABD ekonomik verileri bu durumu daha da pekiştirdi. 4 Ekim’de açıklanan veriler, Eylül ayında 254 bin yeni iş yaratıldığını gösterdi ve bu durum ABD ekonomisinin diğer bölgelere göre güçlü konumunu ortaya koydu.

Öte yandan Japonya’nın ekonomik teşvik sinyalleri ise küresel ekonomik büyümeye yönelik endişeleri artırıyor. Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba’nın bakanlarına yeni bir ekonomik yardım paketi hazırlamaları talimatı vermesi bu kaygıları güçlendirdi. Tasarının düşük gelirli hanelere ve yerel yönetimlere destek sağlaması bekleniyor.

Likidite akını Bitcoin’e yarayabilir

Ayrıca, Orta Doğu’daki çatışmaların etkisiyle petrol fiyatlarında yüzde 9 oranında bir artış yaşandı. Bu durum, küresel enflasyon risklerini artırmakta ve artan ulaşım maliyetleriyle tüketici fiyatlarını yükseltme potansiyeline sahip. Eğer maliyet artışları devam ederse, hükümetler piyasalara daha fazla likidite sağlamaya yönelmek zorunda kalabilir.

Bu ortamda Bitcoin, artan itibari para arzından yararlanma fırsatına sahip olabilir. Ancak, olası bir ekonomik durgunluktan endişe duyan yatırımcılar nakit varlıklara ve güçlü şirketlere yönelerek “riskten kaçış” stratejisi izleyebilir; bu da Bitcoin’in kazançlarını sınırlayabilir.

bitcoin btc grafigi

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Merkeziyetsiz Borsalarda (DEX) Güvenlik Nasıl Sağlanır?

Merkeziyetsiz borsalarda (DEX) karşılaşılan güvenlik sorunları, avantajları ve güvenli bir şekilde işlem yapmanın yolları ve diğer tüm detayları içeriğimizde bulabilirsiniz. Memecoin’lerin artan popülerliği ve düşük piyasa değerine sahip kripto para birimlerinin potansiyeli, yatırımcıları merkeziyetsiz borsalara itti. Yatırımcılar, birçok kripto projesini merkezi bir borsada listelenmeden önce satın almak amacıyla Uniswap, PancakeSwap ve Raydium gibi projelere akın ...

Bağlantıyı kopyala