bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 57,777.48 3.86%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,287.90 4.05%
bnb
BNB (BNB) $ 532.97 4.52%
solana
Solana (SOL) $ 130.28 2.96%
xrp
XRP (XRP) $ 0.57807 1.50%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.329042 4.21%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.099232 6.19%

Merkez bankaları altına hücum ederken BTC’nin yıldızı parladı

bitcoin altın düzeltme

Dünya genelindeki merkez bankaları 2024 yılında rekor seviyede altın stoklamaya başladı. ABD doları hakimiyetinden kurtulmak isteyen merkez bankaları altın rezervlerini artırırken, BTC ise yıl boyunca altına kıyasla daha fazla kazandırmaya devam etti.

Makroekonomik analiz platformu Kobeissi Letter’ın 2 Eylül’de X üzerinden yaptığı paylaşımda merkez bankalarının 2024 yılının ilk yarısında yaptıkları 438 tonluk altın satım alımın rekor seviyeye ulaştığını belirtti.

Söz konusu satın alımlar, 2023’ün ilk yarısında ulaşılan 460 tonluk bir önceki rekor seviyeden yüzde 5 yüksek. 2024’ün ikinci çeyreğinde merkez bankaları 183 ton altın alarak, geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 6’lık artış gösterdi.

Bu dönemde en çok altın alan merkez bankaları arasında Polonya Merkez Bankası, Hindistan Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yer aldı.

Ağustos ayının sonlarında Polonya Merkez Bankası Başkanı Adam Glapinski altın satın alımlarını devam ettireceklerini ve toplam rezervlerinde altının payının yüzde 20’ye ulaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

“Altın stoklarının artması dolar fiyatında istikrarsızlığa yol açacak”

Varlık yönetim şirketi Tolou Capital Management’ın kurucusu Spencer Hakimian konu hakkında yaptığı yorumda, Çin, Hindistan, Rusya ve Suudi Arabistan’ın artık Batılı rezerv varlıklarına güvenmediğini belirtti ve altın hakkında “volatil olmayan tek nötr değer varlık” ifadelerini kullandı.

Teknoloji girişimcisi Kim Dotcam ise BRICS ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika, İran, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri) tarafından çıkarılacak yeni bir altın tabanlı stablecoin’in altına talebi artıracağını ve dolar fiyatında istikrarsızlığa yol açabileceğini söyledi.

“BRICS ülkeleri dolardan altına doğru kayacak”

“BRICS ülkelerinin altına dayalı stablecoin’i piyasaya sürüldüğünde USD üzerinden yapılan ticaret ciddi anlamda düşecek ve merkez bankaları dolardan çıkacak” diye konuşan Dotcam, “ABD’nin para basarak yürüttüğü Ponzi şeması yanacak. 2030 itibarıyla dünya genelindeki gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 14’ü ABD’den diğer ülkelere kayacak” ifadelerini kullandı.

Öte yandan altının tarihin en büyük yükselişlerinden birine imza attığına dair yorumda bulunan analist, yılbaşından beri S&P 500 endeksine kıyasla yüzde 18 değer kazandığı belirtildi.

Bitcoin fiyatı altındaki değer artışını da solladı

Bitcoin’in değeri ise en yüksek fiyat seviyesine ulaştığı Mart ayından beri yüzde 22 altında işlem görmesine rağmen 2024 yılında şu ana dek altına kıyasla yüzde 37’lik değer kazandı.

Bitcoin her ne kadar 2024 yılında altından fazla kazandırsa da ABD’de işlem görmeye başlayan borsa yatırım fonları kaynaklı yılın ilk iki ayında gerçekleşen yükselişin gerisinde kalındı.

27 Ağustos itibarıyla altın fiyatları ons başına 2 bin 525 dolarlık tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Konuya dair analist Peter Schiff, “İvme tersine döndü ancak Bitcoin halen daha çok kazandırmaya devam ediyor” yorumunu yaptı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıl boyunca ekonomi muhabiri olarak çalıştı. 2021 yılında CoinDesk Türkiye'de editörlük görevini üstlendi, ABD edisyonuna Türkiye'deki regülasyon çalışmalarına ilişkin haberler kaleme aldı. 2023'ün Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala