Son dönemin belki de en kritik konusu, FTX‘in kullanıcılarının varlıklarını izin dışı olarak farklı operasyonlarda kullanması oldu. Geçmiş hızlı bir şekilde büyüyüp ünlenmesine yarayan bu durum aynı zamanda borsanın sonunu da getirdi. Ancak Nasıl USTC‘nin çöküşü sonrası stablecoin’lere olan güven azaldıysa, FTX‘in krizi de merkezi borsalara olan güveni zedeledi.
Yaşanan kriz sonrası birçok borsanın kendi varlık kanıtlarını sunduklarını, sunmayanlara ise şüpheli bir yaklaşımın geliştiğini gözlemledik. Bu da kripto sektöründe güvenin ne denli önemli olduğunu birken daha gözler önüne seriyor. Bu noktada zincir üstü veri analiz şirketi Chainalysis de yeni bir rapor yayımladı. Şirkete göre yaşanan son krizler, kurumsal yatırımcılar başta olmak üzere varlıkların CEX‘lere ve cüzdanlara kaydığını gösteriyor.
Chainalysis: Kurumsal Yatırımcılar Hızla Merkeziyetsiz Borsalara Geçiyor
Blockchain odaklı veri analiz şirketi Chainalysis, son dönemde yaşanan FTX krizi ve beraberinde gelen iflasa yönelik yeni raporunu yayımladı. Yayımlanan raporda asıl dikkat çeken nokta kurumsal yatırımcıların CEX‘lere ve kendi cüzdanlarına geçişleri oldu. Chainalysis’e göre kriz, birçok yatırımcının varlıklarını borsalaran çekmesine neden oldu:
“Fonların bir CEX’ten kişisel bir cüzdana taşınması birçok anlama gelebilir. Ancak çoğu zaman, kullanıcıların CEX’lerin ödeme gücü konusunda endişe duyduklarını ve fonlarına erişimlerini kaybetme korkusuyla fonlarını doğrudan kontrol ettikleri kişisel bir cüzdana taşıdıklarını görüyoruz”
Diğer taraftan tek şaşırtıcı nokta varlıkların merkezi borsalardan çıkışı değil. Öyle ki 100 bin doların üzerinde yapılan transferler filtrelendiğinde devasa bir çıkış görülüyor. FTX’in iflası sonrası merkezi borsalardan çıkan kurumsal yatırımcı oranı yüzde 68 seviyesinde.
Diğer taraftan bu çıkış, UST‘nin çöküşündeki çıkış ile kıyaslandığında yüzde 9 daha az (UST’de borsalardan çıkan yatırımcı oranı yüzde 77). Chainalysis’e göre bu çıkış doğrusal bir eğimde ilerlemiyor ve aralıklı olarak artış hızlanıyor:
Yukarıda yer alan tabloda da bu transferlerin yalnızca yüksek aktivite veya dalgalı piyasa koşullarında değil, genel olarak CEX‘ten kişisel cüzdana akışlar için geçerli olduğunu görüyoruz.
Görünen o ki yaşanan piyasa dalgalanmaları, krizler ve iflaslar sonrası panik oldukça artı. Ancak sektördeki kurumsal benimseme yine de arttığı için bu yatırımcıların fonlarını CEX’lerden kişisel cüzdanlara geçirdiklerini gördük.
Yukarıdaki grafikte, CEX-kişisel cüzdan akışlarının aynı zaman dilimlerindeki işlem hacminde tarihsel olarak artışlar yaşadığını görüyoruz; Bu, kişisel cüzdanlara çekilen fonların önemli bir kısmının kısa süre sonra kullanıldığını gösteriyor.
Büyük ölçekli para çekme olaylarında kurumsal paranın artan rolü göz önüne alındığında, kurumsal yatırımcılar için, fonlarını CeFi’den DeFi ekosistemine geçişinde kilit bir rol oynadığı sonucuna varabiliriz.