Merkezi Olmayan Finans (DeFi), birkaç yıldır gündemde olan bir konudur ve dünyanın her köşesinden ilgi çekmeye devam etmektedir. Bu yazıda ise, heyecan verici merkezi olmayan uygulamalar evrenine erişme konusunda daha çok şey öğrenmek isteyenlere bilgi vermeyi amaçlıyoruz.
DeFi cüzdanları olarak da adlandırılan merkezi olmayan cüzdanlar, dApp’ler olarak bilinen merkezi olmayan uygulamaların geniş ekosistemlerine açılan kapılardır. Temel olarak bir cüzdan, bir kullanıcının dijital varlıklarını saklamasını sağlayan bir hizmettir ve iki farklı yapı altında bulunur: merkezi ve merkezi olmayan.
Merkezi ve Merkezi Olmayan Cüzdanlar
Çoğumuz varlıklarımızın koruyucusu olarak bilinen merkezi bir otoriteye aşinayız, bunlara örnek olarak geleneksel pazarlar (örneğin bankalar) ve Coinbase, Binance, Bitstamp ve benzeri merkezi borsalar söylenebilir. Aslında merkezi borsalar, birçok kişinin fonları itibari paradan kripto paraya taşıması ve ardından DeFi ekosistemine girmesi için bir başlangıç noktasıdır.
Merkezi olmayan cüzdanlarla, kullanıcı, içindeki fonların tam mülkiyetini, sorumluluğunu ve kontrolünü elinde tutarak fonlarını kendi başına saklar. Bunlar genellikle bir tarayıcı uzantısı, uygulama veya fiziksel bir donanım aygıtı olarak yazılım cüzdanları biçimindedir.
Mobil okuyucularımız, tablonun tam ölçeklenmiş versiyonunu burada bulunabilir.
Parolalar ve Temel İfadeler / Özel Anahtarlar
Bilindiği üzere, şifrenizi unutursanız, cüzdanınızı kurtarmak için etkileşime geçebileceğiniz bir varlık yoktur. Kullanıcının parolasını ve kurtarma kelimelerini tercihen çevrimdışı olarak saklaması gerekir. Kurtarma kelimeleri, genellikle şifrenizi unutmanız veya cüzdanınıza erişimi kaybetmeniz durumunda girebileceğiniz bir kelime dizisi olarak temsil edilen şifrelenmiş özel anahtarınızdır. Kurtarma kelimelerinizi kaybetmeniz, paranızın geri alınamaz hale gelmesine neden olacaktır.
Optimum güvenlik için, özel anahtarınızı çevrimdışı olarak depolamak amacıyla, bir donanım cüzdanı kullanılması gerektiğini savunan bir yaklaşım vardır. En yaygın kullanılan merkezsiz cüzdan olan Metamask gibi birçok yazılım cüzdanı, Trezor ve Ledger gibi donanım cüzdanlarıyla entegrasyon sunarak merkezi olmayan uygulamalarda işlem yapma esnekliğiyle maksimum güvenlik sağlar. Bu entegrasyonla, kullanıcının bir uygulama üzerinde işlem yapması gerektiğinde, bağlı donanım cüzdanında birkaç fiziksel dokunuş ile işlemi onaylaması gerekecektir.
Temel çıkarım, merkezi olmayan cüzdanların, blok zinciri spektrumundaki merkezi olmayan uygulamalarla etkileşime girmenin kapıları olduğudur. Bu, gücün gerçekten fonlarını kendi kendine saklamayı seçen kullanıcıların lehine döndüğü noktadır.
Hangi Yazılım Cüzdanı Benim İçin En İyisidir?
Bu yazıyı okuduktan sonra, kullanabileceğiniz en iyi yazılım cüzdanının hangisi olduğu konusunda aklınızda bazı sorular oluşabilir çünkü etrafta bir dizi seçenek bulunuyor. Yazılım cüzdanlarının, tarayıcı uzantılarını ve/veya uygulama indirmelerini kapsadığını unutmayın.
Buradan nereye?
Yazılım cüzdanları, değer tekliflerini geliştirmektedir. Buna bir örnek, kullanıcıların favori dijital varlıklarını depolayabildiği ve atomik bir takas (güvenilir üçüncü taraflar olmadan bir kripto para biriminin diğeri için eşler arası çapraz blok zinciri değişimi) gerçekleştirebildiği Liquality. Bu, bir blok zincirindeki bir kripto para birimini, örneğin ETH’yi (Ethereum blok zincirinde) tamamen farklı bir varlığa, örneğin RBTC’ye (RSK blok zincirindeki Bitcoin’e sabitlenmiş yerel para birimi) değiştirebildiği için güçlüdür ve tercih edilir. Bu, kişilerin daha sonra yeni ve heyecan verici dApp’lerle etkileşim kurabilmeleri adına, fonlarını farklı bir blok zincirine taşımak isteyen herkes için harika bir kullanım durumu örneğidir.
Bu yazı, merkezi olmayan cüzdanların merkezi muadillerinden daha iyi olduğunu söylemek amacını taşımamaktadır. Her iki yapı da bir arada var olabilir (ve örnekleri vardır) ve hizmetleri farklı şekillerde kullanıcılarına sunarlar. Bu yazının amacı, piyasa değeri 39 milyar dolar olan ve merkezi olmayan cüzdanların giriş noktası olduğu, büyüyen DeFi ekosistemi hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır.