MetaMask, kullanıcıların merkezsiz uygulamalardan (dApps) oluşan Web3 ekosistemine kolayca erişmelerini sağlayan bir kripto para cüzdanıdır.
- MetaMask, kullanıcıların Ether ve diğer ERC-20 token’lerini saklamalarını sağlayan bir kripto para cüzdanıdır.
Cüzdan ayrıca merkezsiz uygulamalarla etkileşim kurmak için de kullanılabilir.
- Merkezsiz internet Web3, kripto para birimleri ve merkezsiz uygulamalardan (dApps) oluşan bir temel üzerine inşa edilmiştir. Ancak bunları kullanmak için bir kullanıcı arayüzüne ihtiyacınız vardır. İdeal olarak, zarif, sezgisel, kullanımı kolay bir arayüz.
En popüler kripto para cüzdanlarından MetaMask, Web3, merkezsiz finans (DeFi) ve NFT dünyasına açılan ana kapılardan biri.
MetaMask nedir, nasıl çalışır ve nasıl bir MetaMask cüzdanı oluşturulur?
MetaMask nedir?
MetaMask, Ethereum cüzdanı olarak hizmet veren bir tarayıcı eklentisi. Tıpkı diğer tarayıcı eklentileri gibi Chrome, Firefox ve Brave Browser’a kolaylıkla yüklenebilir. Kullanıcılar, MetaMask aracılığıyla Ether ve diğer ERC-20 token’lerini saklayabilir, DeFi ve Web3 uygulamalarıyla etkileşime girebilir.
Kullanıcılar MetaMask’ı Ethereum tabanlı dApp’lere bağlayarak coin’lerini oyunlarda harcayabilir, stake uygulamalarında token’larını stake edebilir ve merkezsiz borsalarda (DEX’ler) takas edebilirler. MetaMask nedir konusunun ardından şimdi de MetaMask nasıl kullanılır konusuna göz atalım.
MetaMask nasıl kullanılır?
Yeni başlayanlar için karmaşık görünse de MetaMask kullanımı basit Ethereum cüzdanlarından ve dApp tarayıcılarından biri. Yazımızın bu kısmında birkaç dakika içerisinde nasıl kendi MetaMask cüzdanınızı oluşturabileceğinizi görsellerle adım adım anlatacağız.
MetaMask’ı kullanmak için Chrome’a, Brave gibi Chromium tabanlı bir tarayıcıya ya da Firefox’a ihtiyacınız olacak.
İlk olarak, seçtiğiniz tarayıcı için resmi Metamask uzantısını (eklenti veya eklenti olarak da bilinir) indirmeniz ve yüklemeniz gerekiyor.
Google Chrome, Firefox ve Brave Browser’a bu eklentiyi indirebilirsiniz. Biz bu rehber içeriğimizde Firefox tarayıcısına MetaMask cüzdanı indireceğiz.
Eklentiyi tarayıcınıza indirdikten sonra Ethereum cüzdanınızı oluşturmaya başlamak için ‘Get Started’ düğmesine tıklayın.
Bir sonraki adımda ‘Create a Wallet’ butonuna tıklayın.
Daha sonra MetaMask’ın geliştirilmesine yardımcı olmak isteyip istemediğiniz sorulacaktır. Bu ilginizi çekmiyorsa “No Thanks” seçeneğine, ilgilendiriyorsa “I agree” seçeneğine tıklayın.
Bir sonraki adımda bir şifre seçin. Bunun en az 8 karakter uzunluğunda olması gerekir. Başka hiçbir yerde kullanmadığınız, büyük ve küçük harfler, semboller ve rakamların bir karışımını içeren benzersiz bir parola kullanmanızı öneririz.
Kullanım Koşullarını okuyup kabul edin ve parolanız belirlendikten sonra ‘Oluştur’a tıklayın.
MetaMask daha sonra ekranda 12 kelimelik kurtarma anahtarınızı görüntüleyecek.
Dikkat! Bu kelimeleri ekranınızda görüntülenen sırayla dikkatlice yazmanız ve kaydetmeniz gerekiyor. Bu ifade, bilgisayarınıza erişiminizi kaybetmeniz durumunda cüzdanınızı kurtarmak için gerekli olacaktır ve güvenli bir yerde saklanmalıdır. MetaMask cüzdanınızdaki fonlara 12 kelimelik kurtarma anahtarınıza erişimi olan herkes erişebilir, bu nedenle bu cümleyi gizli tutun.
Kurtarma kelimelerinizi not aldıktan sonra ‘İleri’ye tıklayın.
Bir sonraki ekranda, kelimeleri daha önce kaydedilen sırayla girerek kurtarma anahtarınızı not aldığınızı onaylayın. Tamamlandığında ‘Onayla’ya tıklayın.
MetaMask kurulum işlemini neredeyse tamamladınız. Son sayfada “All Done” seçeneğine tıkladığınızda MetaMask’ta otomatik olarak oturum açmış olacaksınız.
Oturumu kapatırsanız, web tarayıcınıza eklenmiş olan (genellikle URL çubuğunun sağ üst köşesinde bulunan) MetaMask simgesine tıklayarak tekrar oturum açabilirsiniz.
Artık ‘Assets’ sekmesinden varlık listenize erişebilir ve “Activity” sekmesinden işlem geçmişinizi görüntüleyebilirsiniz.
Kripto göndermek için, ‘Send’ düğmesine tıklamak, alıcı adresini ve gönderilecek miktarı girmek ve bir işlem ücreti seçmek kadar basit.
Daha düşük bir gas fiyatı seçmek için ETH Gas Station veya benzer platformlardan gelen bilgileri kullanarak “Advanced Options” butonunu kullanarak işlem ücretini manuel olarak da ayarlayabilirsiniz.
“Next” düğmesine tıkladıktan sonra, bir sonraki sayfada işlemi onaylayabilir ya da reddedebilirsiniz.
MetaMask cüzdanınızı bağlamak istediğiniz protokolün web sitesinde “Connect with MetaMask” veya “Connect to Wallet” butonuna benzer bir buton yer alır. Sonrasında söz konusu protokolün cüzdanınıza bağlanmasına izin vermek isteyip istemediğinizi onaylayabilirsiniz.
Aşağıdaki örnekte MetaMask’i merkezsiz borsa Uniswap’e nasıl bağladığınız gösterilmektedir. Diğer birçok dApp için de süreç oldukça benzer.
MetaMask cüzdanınızı bir dApp’e bağlamak, dApp’ın adreslerinizi görüntüleyebileceği anlamına gelir; ancak fonlarınıza erişemez.
Bağlandıktan sonra dapp ile etkileşime geçebilir ve özelliklerini kullanabilirsiniz.
MetaMask’ın avantajları neler?
- 😻 Popüler -MetaMask yaygın olarak kullanılan bir gözetimsiz kripto para cüzdanı. MetaMask, dApp’lere erişmek için yalnızca bir tarayıcı eklentisine ihtiyaç duyar.
- 🕐 Basit – Özel anahtarları yönetmek yerine, kullanıcıların kurtarma anahtarlarını güvenli bir şekilde muhafaza etmeleri yeterli.
- 💽 Saklama alanı dostu – MetaMask kullanıcının bilgisayarının dışındaki node’lara istek gönderdiği için kullanıcıların Ethereum blockchain’ini indirmesi gerekmez.
- 🔗 Entegrasyonu kolay – Merkezsiz uygulamalar yani dApp’ler, MetaMask ile çalışmak üzere tasarlanmıştır, bu nedenle Ethereum transferleri oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
MetaMask’ın dezavantajları neler?
- 👪 Üçüncü parti bir uygulama – MetaMask özel anahtarları kullanıcının tarayıcısında tutar. Bu, bir donanım veya kağıt cüzdandan daha az güvenlidir, ancak kullanım kolaylığı sağlar.
MetaMask’ın alternatifleri nelerdir?
Coinbase Wallet: Kripto borsası Coinbase tarafından geliştirilen bir gözetimsiz saklama cüzdanı.
Brave Wallet: Kripto para destekli tarayıcı Brave tarafından geliştirilen ve doğrudan tarayıcıya entegre edilen bir cüzdan.
MyEtherWallet: Ethereum coin’lerini ve ERC-20 token’lerini kullanmanızı sağlayan popüler bir çevrimiçi cüzdan.
Biliyor muydunuz MetaMask, Trezor ve Ledger gibi donanım cüzdanlarıyla entegrasyona sahip, böylece kullanıcılar kripto paralarını bir donanım cüzdanında tutarken MetaMask’i kullanabilir.
MetaMask’in geleceği
MetaMask piyasaya sürülmesinden bu yana özellikle DeFi ve Web3 kullanıcılarının en çok tercih ettiği cüzdan olarak ön plana çıkıyor.
Nasıl ki yazının icadıyla tarihsel çağlar başladıysa MetaMask da DeFi için benzer bir öneme sahip.
MetaMask’ın piyasaya sürülmesiyle DeFi alanı kayda değer bir büyüme katetti. Yeni DeFi ürünlerinin piyasaya sürülmesiyle MetaMask’in kullanıcı sayısı da katlanarak arttı ve 2022 yılının Mart ayında 30 milyona ulaştı.
Bu yazımızda MetaMask nedir, MetaMask nasıl kullanılır konularına, MetaMask’in avantajları ve dezavantajlarına, MetaMask’a alternatif kripto para cüzdanlarının listesine yer verdik. Peki siz MetaMask hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında bizimle paylaşın.