Metaverse kesinlikle ilgi ve yatırımdan yoksun olmasa da, projelerin uzun vadeli başarı sağlamak için inşa sürecini aceleye getirmekten kaçınması önemlidir.
Son iki yılda, Metaverse’yi çevreleyen heyecan, yatırım ve geliştirmeler şaşırtıcı bir seviyedeydi. Decentraland ve The Sandbox’ın öncülüğünü yaptığı birçok Web3 girişimi, o zamandan beri gerçek dünya ile dijital dünya arasındaki çizgileri azaltmak için kusursuz ve sürükleyici deneyimler yaratmak amacıyla Metaverse’e odaklandı.
Ana akım şirketler ve markalar da Metaverse modasına kapıldı ve büyük bir yol kat etti. Meta (eski adıyla Facebook), Nike, Microsoft ve diğer güçlü isimlerin alana giriş yaptı.
2022’nin sadece ilk beş ayında Metaverse inşa etmek için 120 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı, bu rakam 2021’de yatırım yapılan 57 milyar doların iki katından fazla ve bu yatırımlar, yakın zamanda yavaşlayacak gibi görünmüyor.
Yine de tüm ilgi ve yatırıma rağmen, birçok Metaverse projesinin talebi, tasarımı ve genel kullanılabilirliği hakkında bazı eleştiriler oldu ve bunun olası bir nedeni, projelerin mükemmelleşmek için zaman harcamak yerine acele etmeleridir.
Mevcut Durum
Metaverse projelerinin kalitesi ve yürütülmesiyle ilgili olarak bazı soru işaretleri yaratan gelişmeler olsa da, öncelikle bu sanal devrimden şu ana kadar ortaya çıkan pozitif gelişmeleri kabul etmek önemlidir.
Metaverse, Web3 projelerinden ve benzer şekilde ana akım markalardan inanılmaz miktarda ilgi topladı ve bunu özellikle dikkate değer kılan şey, bu yeni pazarın halihazırda diğer Web3 alt bölümlerinden daha fazla yatırım ve ana akım tarafından ilgiye ulaşmış olmasıdır.
Ancak, çoğu yeni ortaya çıkan değer önermesinde olduğu gibi, her şey yolunda gitmedi ve Metaverse projelerinin kalitesiyle ilgili bazı eleştiriler meydana geldi. Bazı uzmanlar, sürükleyici deneyimler yaratmaya yönelik mevcut girişimleri eleştirecek kadar ileri gitti.
Verimsiz sonuçların olası bir açıklaması, Web3 ve ana akım markalar arasındaki güçlü FOMO (kaçırma korkusu) duygusudur.
Sonuç olarak, Metaverse şu anda kalitenin aksine bir nicelik akışı yaşıyor. Görünüşe göre her stüdyo bir sonraki büyük Metaverse aktörlerinden olmak için yarışıyor ve piyasaya sürülenlere daha yakından bakıldığında, eleştiriler haklı görünüyor.
Mevcut sanal dünyaların çoğu, kapsam açısından temel düzeydedir ve öğeleri satın almak için etrafta dolaşan avatarlar gibi genel işlevlerden oluşur. Ayrıca, birçok proje hala MVP (minimum uygulanabilir ürün) aşamasında olduğu için, topluluk üyeleriyle periyodik güncellemeler paylaşmak bir norm gibi görünüyor ve bu sanal deneyimlerin tamamlanmaktan çok uzakta olduğu gerçeğini doğruluyor.
Buna ek olarak, Metaverse tasarımlarının (görsel, teknik ve ekonomik) arkasındaki kalite ve düşünce, ilgideki ilk artışın ötesinde kullanıcı katılımını ve elde tutmayı sağlamada başarısız olurken, bu deneyimlerin temelini oluşturan teknoloji de istenilen düzeyde değil.
Şunu söylemekle yetinelim, pek çok projenin zamanlarını almak yerine şu anda Metaverse’e adeta koştuğu bariz ve bu nedenle birçoğunun işleri yavaşlatması daha iyi olacaktır.
Yavaşlamanın Önemi
Yavaşlamanın bir Metaverse projesinin çıkarları için ne kadar yararlı olabileceğine dair en önemli örnek, Facebook’un kendisinden önce piyasaya sürülen rakipleri karşısında nasıl galip gelmeyi başarmasıdır.
Friendster ve Myspace’in aksine, Facebook hızlı büyümeye öncelik vermedi ve bunun yerine yavaş yavaş diğer kolejlere, liselere ve kurumsal kullanıcılara genişleyen Harvard’a özel bir ağ olarak hareket ederek, küçük bir şekilde başladı. Bu, doğal olarak platformun yalnızca kullanıcıları çok daha hedefli bir şekilde dahil etmesine değil, aynı zamanda tasarım, teknoloji ve kullanıcı katılımı ile ilgili önemli derslerin öğrenilebileceği bir şekilde sağladı.
Metaverse tasarımları söz konusu olduğunda, yüksek kalitede sürükleyici ve oyunlaştırılmış ortamlar oluşturmak uzun ve zorlu bir çabadır ve önemli miktarda araştırma, planlama ve test gerektirir. Bu nedenle, bu süreci aceleye getirmeye yönelik herhangi bir girişim, herhangi bir oyunlaştırılmış ortamın antitezi olan zayıf kullanıcı katılımı olasılığını artıracaktır.
Doğru teknoloji altyapısını oluşturma açısından, Metaverse projeleri, çeşitli çözümlere zaman ayırmak ve herhangi bir eksikliği iyileştirmek adına, rakiplerin çalışmalarını analiz etmek için en iyisidir. Diğer bir deyişle, teknoloji altyapısını hızlı bir şekilde oluşturmak yalnızca teknik dezavantajlara yol açmayabilir, aynı zamanda sürekli değişen teknoloji nedeniyle eskime riskine de yol açabilir.
Yavaşlamanın diğer faydaları arasında ekonomiyi doğru tasarlamak için daha fazla zamana sahip olmak (operasyonel maliyetler ve metaverse tokenleri açısından) ve doğru kapıları açmaya yardımcı olacak doğru ortakları ve yatırımcıları bulmak da vardır.
Bunu yaparken, Metaverse’e girmek isteyen projeler, son derece bağlı ve sadık bir topluluğu oluşturmakta kilit rol üstlenen sanal deneyimin en iyi örneği Second Life gibi sürükleyici deneyimler oluşturma şanslarını artırabilir.