Near Protocol (NEAR) Nedir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Near Protocol (NEAR) kişilerin internet ağı üzerinden kullanabilecekleri uygulamalar oluşturulmasına imkan veren merkezsiz bir platform şeklinde ifade edilebilir. Platform NightShade adı verilen bir pay kanıtı (Proof of Stake) konsensüs mekanizmasını kullanarak faaliyet gösteriyor. Böylece kullanıcılar yüksek ölçeklenebilirlik seviyesine sabit işlem ücretleriyle erişebiliyor.

Açık kaynak kodlu bir platform olarak tasarlanan Near, uygulama geliştiricilerini, toplulukları ve piyasa bileşenlerini daha açık ve özgür bir yapıya sahip olmaya teşvik ediyor. Yeniliğe altyapı sağladığını belirten Near platformu sayesinde merkezsiz uygulama (dApp) ekosisteminin birbiriyle bağlantılı ve kullanıcıları tarafından kontrol edilen bir şekle sokulması hedefleniyor. Near platformundan faydalanan geliştiriciler daha önce yaşamadıkları türden bir deneyim yaşayarak yeniliklerle dolu blockchain ağı üzerinde merkezsiz uygulama geliştirebilecek. Near Protokol tarafından kullanıcılara sunulan olanaklardan biraz daha detaylı bahsedelim.

Near 1

Platformdan faydalanan geliştiriciler işlemlerini geçmişte yaptıklarından daha hızlı bir şekilde gerçekleştirebilecek. Platform, kullanıcılarına bu seviyedeki hızı ve yüksek ölçeklenebilirlik olanağını oldukça düşük ve sabit bir ücret karşılığında sunmayı planlıyor. Platformun sunduğu olanaklardan bir diğeri de kullanıcılarına güvenli ve sürdürülebilir hizmetler geliştirme imkanı veriyor olması. Son olarak Near kullanıcılarının toplulukları tarafından yönetilen uygulamalar geliştirebildiğini de belirtmemiz gerekiyor. Üstelik platform bu sayede merkezsiz uygulamalar ekosistemine de önemi yadsınamayacak bir katkıda bulunmuş oluyor.

Near Protocol (NEAR) ne zaman çıktı?

Near Protocol (NEAR), Ethereum ağına rakip olarak görülen bir platform şeklinde kullanıcılarına hizmetler sunmaya devam ediyor. Buna göre Near platformunun bir tür akıllı sözleşme olarak da görüldüğünü belirtelim. Near platformunun ana ağı 2020 yılında başlatıldı. Ethereum blockchain’i üzerinde geliştirilen akıllı sözleşmeler 2015 yılından beridir kullanıcılarını sayısız avantajla buluşturuyor. Near platformu da Ethereum ana ağına rakip olarak yola çıktı ve o andan itibaren geliştiricilerin kaliteli hizmetlerle buluşmasına gayret ediyor.

Alexander Skidanov ve Illia Polosukhin tarafından meydana getirilen Near Protocol ilk olarak 2018 yılında bu ikili tarafından ileri sürüldü. O yıllarda gerçekleştirilen Y Combinator adlı bir etkinliğin bu ikiliyi bir araya getirdiğini görüyoruz. Bu etkinliğe Coinbase, Dropbox, Airbnb veya Reddit gibi sektöründe lider isimlerin katıldığını ve kripto para ekosistemine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyleyebiliriz. Microsoft’ta bir yazılım geliştiricisi olarak kariyer geliştiren Alex ve Google’da yönetici mühendis olarak faaliyet gösteren Illia için Near Protocol projesi yeni bir kariyer basamağı anlamına geliyordu. Temmuz 2018 yılında büyüyen Near ekibi daha sonra gerçekleştirdikleri bir fon toplama etkinliğiyle 15 milyon dolar elde etmeyi başardı.

Merkezsiz uygulamalara (dApps) yönelik duyulan talep zaman içerisinde çığ gibi büyüdü. Bu nedenle bu tür uygulamaları destekleyen farklı platformlara da ihtiyaç duyulmaya başladı. İçeriğin hazırlandığı an için geçerli olan verilere göre bu tür platformların sayısının bir insanın sahip olduğu parmakların sayısını ancak geçtiğini ifade etmek yanlış olmaz. Near Protocol (NEAR) bu platformların arasında yer alıyor ve benimsediği hizmet anlayışı sayesinde çok sayıda kullanıcının dikkatini çekiyor.

near2

Near Protocol (NEAR) Fiyatı Nedir?

Near Protocol platformunda kullanılan kripto para NEAR coin olarak biliniyor. NEAR coin toplamda 1 milyar adet arz edilecek şekilde tasarlandı. İçeriğin hazırlandığı anda alınan piyasa verilerine göre ise dolaşımda bu miktarın yaklaşık %47’sine karşılık gelen 471 milyon kadar NEAR coin’in bulunduğunu görüyoruz. NEAR coin fiyatını gösteren grafiği incelediğimizde, fiyatın genel itibariyle piyasa trendlerini takip eden bir niteliğe sahip olduğunu söylemek mümkün.

Near Protocol Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Near Coin 157,90 TL TL’den işlem görüyor. Near Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -2.11% değişim gösterdi. Near Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 275,801,127 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 5,599,088,556 dolar seviyesinde.

Near Protocol Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Near Protocol Coin $ 4.61 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Near Protocol Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 11.84 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Near Protocol yılın en düşük seviyesini ise 0,526762 dolarla belirledi.

near3

Near Protocol (NEAR) Nasıl Çalışmaktadır?

Near Protocol (NEAR) nedir sorusuna daha net bir cevap bulabilmek için platformun nasıl faaliyet gösterdiğini incelememiz gerekiyor. Ethereum (ETH), Cardano (ADA) ve Tron (TRX) ağlarına benzer bir şekilde Near da bir tür temel katman olarak işlev gösteriyor. Başka bir deyişle bu katman üzerinde uygulamalar geliştirilmesine olanak veriliyor. NightShade adı verilen bir teknolojiden faydalanan Near platformu blockchain teknolojisi için iyi bir ölçeklendirme çözümü de sunuyor.

Merkezsiz uygulamalar için yeni nesil bir platform olma yolunda ilerleyen Near bunu gerçekleştirmek için blockchain teknolojisini daha iyi hale getirmeyi çalışmalarının merkezine almış. Ekibin çalışmalarının iyi neticeler verdiğini söylemek mümkün. Buna göre Near ağında saniyede yüz bin işlem gerçekleşebiliyor. Near ekibinin iddialarına göre Ethereum blockchain’inde gerçekleşen işlemlerden on bin kat daha ucuz bir şekilde işlem gerçekleştirmek Near ağında mümkün hale getirildi. Bu tür olanaklar hiç şüphesiz geliştiricilerin ve kripto para piyasasına adım atacak yatırımcıların dikkatini çekecek cinste.

Near Protocol (NEAR) Nasıl Satın Alınır?

Near Protocol platformunun kripto parası NEAR coin çok sayıda platform üzerinden temin edilebiliyor. Binance, Huobi Global, KuCoin ya da Gate.io bu platformlar arasında yer alıyor. Binance platformunun sunduğu NEAR coin hizmetlerine birlikte bir göz atalım. Borsada NEAR coin ile USDT, BUSD, BNB ve BTC arasında işlem çifti oluşturulmuş. Buna göre NEAR coin’i bu kripto değerlerden herhangi birisini kullanarak satın alabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Ömer Uçar

Kripto yatırımcılarından dikkat çeken strateji

Kraken’in hazırladığı bir ankete göre, kripto yatırımcılarının yüzde 60’ı ana yatırım stratejisi olarak DCA’yı kullanıyor. DCA yöntemi, dolar-maliyet ortalaması olarak biliniyor. Kripto borsası Kraken, binden fazla yatırımcıya anket düzenledi. Söz konusu ankette, yatırımcıların kripto stratejileri ve yatırım yöntemleri soruldu. Ankete göre, yatırımcıların yaklaşık yüzde 83,5’i DCA stratejisinin farkında. Dolar-maliyet ortalaması, fiyattan bağımsız olarak ayda bir ...

Bağlantıyı kopyala