bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 54,233.53 2.78%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,284.33 2.59%
bnb
BNB (BNB) $ 494.52 1.43%
solana
Solana (SOL) $ 127.64 0.75%
xrp
XRP (XRP) $ 0.529348 1.18%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.323737 0.68%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.093785 3.92%

Nijerya Kendi Dijital Para Birimi eNaira’yı Başlatıyor

nijerya kendi dijital para birimi enairayi baslatiyor

Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, 25 Ekim 2021 Pazartesi günü Abuja’daki Devlet Evi’nde eNaira olarak bilinen ve merakla beklenen Merkez Bankası Dijital Para Birimi’ni (CBDC) resmi olarak açıklayacak.

Nijerya Merkez Bankası (CBN), eNaira’yı ilk olarak Haziran 2021’de duyurmuştu. Bu kararın, daha önce bankaların ve finans kurumlarının kripto işlemlerini kolaylaştırma yasağı ardından gelmiş ve dikkat çekmişti.

Bu gelişme ile birlkite artık CBN, dijital para biriminin oluşturulmasına yardımcı olmak için Barbados merkezli bir fintech girişimi olan Bitt Inc ile ortaklık kurdu ve kendi CBDC’si üzerine çalışmalarına başladı.

nijerya kendi dijital para birimi enairayi baslatiyor 1

Nijerya eNaira’yı Piyasaya Sürüyor

Aslında eNaira’nın lansmanı ilk olarak 1 Ekim’de Nijerya’nın bağımsızlığının 61. yıldönümü için Ekim ayı başlarında planlanıyordu. Ancak Nijerya Merkez Bankası o tarihte CBDC’sini piyasaya sürmek için yetiştirememiş olacak ki lansman ertelendi. Yetkililer daha sonra “E-naira için Tasarım Belgesi” adında bir belge yayınladı. Burada, e-naira’yı başlatma taahhüdünü yeniden vurgulandı. 

Pazartesi günü ise ülke CBDC’sini başlatmaya hazır olduğunu belirtti ve bugün otorite  bu yönde bir  açıklama yaptı

Açıklamada, eNaira’nın lansmanı, “Nijerya Merkez Bankası’nın finansal işlemleri toplumun her katmanı için daha kolay ve sorunsuz hale getirmek için ödeme sisteminin sınırlarını ilerletme konusundaki birkaç yıllık araştırma çalışmasının bir sonucu” olarak nitelendirildi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Cem Arslan Kurt

Cem Arslan Kurt Eylül 1999 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokul eğitimini İstanbul ve Mersin'de gördü ve ortaokulu Kuzey Kıbrıs'ta okudu. Kıbrıs'ta merkezden oldukça uzak yaşadığından vaktinin büyük bir çoğunluğunu doğada ve bilgisayar başında geçirdi. Bu süre zarfında teknoloji, bilim ve yazılım dallarına ilgisi arttı.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala