bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 59,190.86 1.63%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,315.76 0.96%
bnb
BNB (BNB) $ 542.70 0.58%
solana
Solana (SOL) $ 131.74 0.01%
xrp
XRP (XRP) $ 0.583834 2.20%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.333001 0.62%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100034 0.95%

Olası düşüş senaryolarından nasıl faydalanabiliriz?

Fed faiz karari

ABD’deki işsizlik verisi yüzde 4,2 geldi. Bu güncel veriyle dört aydır kesintisiz yükselen işsizlik de soluklandı. Peki bu durumda Fed rahatça faiz indirebilir mi? Market buradan artık yukarı gidecek mi? Şimdi detaylara bakalım.

abd işsizlik düşüş

Gelecek işsizlik verilerini bilmek mümkün mü?

ABD’deki mevcut faiz oranlarının işsizliği tetiklediği su götürmez bir gerçek. İşsizliğin daha da artmadan en azından mevcut seviyede kalması için her ay sağlanması gereken istihdam bilgisini bilsek güzel olurdu. Bunun için çalışma yapan EBP araştırma şirketi alttaki görselde bunu tespit etmiş.

household employment

Buna göre ayda 125 bin istihdam sağlanması gerekirken ortalamada 76 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Yani Fed etkili önlemler almadıkça işsizliğin artmaya meyilli olduğunu buradan tespit edebiliyoruz. Yine yapılan araştırmanın çıkarımlarında işsizlik ve istihdam verilerinin dengelenmesi için faiz oranının yüzde 3’lük enflasyon oranına kadar düşmesi gerekiyor deniyor.

Fed faizleri zamanında düşürebilecek mi?

Fed’in planına göre faizler ancak 2025 ortasında yüzde 3 seviyesine geliyor. Bu da bize riskli piyasalarda resesyon korkusunun önümüzdeki birkaç ay daha devam edeceğini gösteriyor. Yatırımcılar en kötü senaryoda bile olacakları bilmek ister. İçinde bulunduğumuz puslu hava ise ancak yıl sonuna doğru dağılacak gibi görünüyor.

cme watchtool

Yıl sonuna kadar kenarda mı bekleyelim?

Tabii ki herkesin risk iştahı, bütçesi, yaşı, planları farklı. Burada kendimden örnek vererek olası senaryoları nasıl değerlendirdiğimden bahsedebilirim. Kendimi kripto para sektöründe nispeten garantici biri olarak görüyorum. Portföyümde yüzde 44 Bitcoin, yüzde 22 Ether, yüzde 18 altcoin, yüzde 16 stablecoin tutuyorum. Olası piyasa düşüşlerinden faydalanmak için Bitcoin ve stablecoin’lerle altcoin almayı hedefliyorum.

Birçok kişi Bitcoin için 52 bin dolar seviyesini bekliyordu. Bu seviye geldi, ancak şimdi 44 bin ve 38 bin senaryoları konuşuluyor. Bu durumda etrafımızdaki gürültüyü kısıp kendi planımıza odaklanmamız gerekiyor. Gerçekten bu düşüşler gelebilir mi? Gelirse ne yapabiliriz?

2025’in Fed faiz indirimleri ve likidite artışıyla pozitif geçeceğini düşünüyorum. Bu nedenle de risk iştahımı artırıp altcoin’lere yönelmek istiyorum. Bitcoin için üstte bahsettiğim seviyeler gelirse altcoinler iyice ezileceği için olası diplerden faydalanmak istiyorum.

altcoin fiyat

“Çok dip fiyatlar yazmışsın. Gerçekten gelir mi?”

Bilmiyorum ancak gelirse hazırlıklı olmak bizi orta ve uzun vadede çok avantajlı bir hale getirir. Ayrıca bu düşüncemi temel ve teknik analizle desteklemeye çalışıyorum. Temel analizden üstte bahsettim, şimdi teknik tarafa geçelim.

ETH/BTC grafiğinde mavi çizgilere baktığımızda aşağı yönlü kırılmalarla yüzde 40-50 civarı düşüşler görülmüş. Bu, şu anda tekrar yaşanıyor ve ETH/BTC için 0,03x seviyelerinin gelebileceğini gösteriyor. Bu fikri en sesli şekilde dile getiren isim Benjamin Cowen. Son bir-iki yılda çok başarılı analizler yaptığı için kendisini takip edebilirsiniz.

eth:btc

Ethereum son kertede Katman-2 projelerinin etkisi ve Solana’nın başarısıyla iyice zayıflamış görünüyor. Ancak şunu da unutmamak gerekiyor ki şirketlerin çoğu, spot Ethereum ETF yatırımı yapanlar, merkeziyetsiz finans kullanıcıları ve RWA sektörü Ethereum’dan yana. Dolayısıyla zamanı geldiğinde Ethereum sazı tekrar eline alacaktır. Bu nedenle olası bir market dibi gelirse Ether’le tüm altcoin’lerin dip yapacağını ve sonrasında Ether’in market hakimiyetini artıracağını düşünüyorum.

Bahsettiğim senaryo gerçekleşirse üstte belirttiğim tabloda AAVE, ETHFI gibi altcoin’lere de portföyümde yer vermek istiyorum.

Piyasa yatay gider ve sonra yükselişe geçerse?

Bu durumda mevcut portföyümü koruduğum için mutlu olurum. Diplerin gelmesini içten içe istiyorum çünkü daha fazla altcoin alıp uzun vadede daha çok kâr elde edebilirim. Zaman içinde yükseliş geleceğini düşünme sebebim ise marketin gerçekten de likiditeyle hareket ettiğine inanmam. Bunu zaten önceki haftalarda bolca grafikle destekler şekilde paylaşmıştım.

Ancak daha fazla düşüş gelmeden yatay yönlü ve sonrasında yükseliş gelirse kenarda kalmak istemem. Özellikle bu kadar uzun süredir markette kalıp tam yükselecekken kenarda kalmak psikolojik olarak epey yıpratır. Bu tarz zorlu psikolojileri yaşamamak adına büyük ölçüde piyasada kalıp, olası düşüşlerde de parçalı alımlar yaparak portföyümü yönetmeye çalışıyorum. Bu sistemin başarılı olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.

Dipler gelirse başka altcoin’ler de radarımda olacak mı?

Bunun için özel bir çalışma yapıyorum. Tokenomi ve kilit açılışlarının fiyata etkisine dair bir çalışma yaptım. Özellikle 2024’ün son çeyreğinde kilit açılış baskılarına maruz kalacak projeler piyasa henüz pozitif trende girmeden alım fırsatı verirse değerlendirmek isterim. Siz de aşağıdaki linkten 100 proje için yaptığım detaylı incelemeleri bulabilirsiniz: https://bit.ly/ulutokenomics

altcoin radar

Liste görünümü moduna geçerseniz büyük kilitlerin açılacağı tarihleri de bulabilirsiniz. Bazı projelerde kilit açılışı olmadığı, bazı projelerde de lineer kilit açılışı olduğu için sadece büyük kilit açılışlarının tarihlerini belirttim.

kilit açılımı
kilit açılımı

ABD ekonomisi dünyaya yön vermeye devam ediyor. Bu nedenle son dönemde bolca enflasyon ve işsizlik verisi takip ediyoruz. Ancak umuyorum ki piyasanın yönü 2025 yılında netleştikten sonra hangi kategorilerde hangi fırsatlar var gibi daha neşeli konulara geçiş yapacağız. Biraz daha sabredip araştırmalarımıza devam etmemiz gerekiyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala