ÖZEL HABER: BtcTurk hack saldırısında neler yaşandı?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 5 dk

Paylaş:

Kripto varlıkların düzenlenmesine ilişkin yasa tasarısı tartışılırken, sektörü sarsan bir gelişme yaşandı: 22 Haziran Cumartesi günü yerli kripto para borsası BtcTurk’ün siber saldırıya uğradığı ortaya çıktı. Elbette sosyal medyada söylentilerin ardı arkası kesilmedi. Konuya ilişkin borsa tarafından yapılan ilk açıklamalar ise kullanıcıları rahatlatmak yerine söylentileri alevlendirdi. AVAX’ın aynı gün yüzde 10, LUNC’un ise yüzde 20 değer kaybetmesi birçokları tarafından saldırıyla ilişkilendirildi.

“Kripto dedektifi” olarak bilinen ZachXBT, BtcTurk hacker’ının bahis sitesi Sportsbet’i de hack’lediğini ve 3,5 milyon dolarlık kripto varlığı çaldığını öne sürdü. İddia edildiği gibi iki olayın birbiriyle ilişkisi henüz teyit edilmiş değil.

Zincir üstü veriler, BtcTurk’e ait LUNC cüzdanından 22 Haziran’da yüz milyarlarca adet LUNC’un Binance ve MEXC’ye transfer edildiğini gösterdi. BtcTurk bu transferler hakkında açıklama yapmazken, 24 Haziran tarihinde tepki çeken bir duyuruya imza attı. Borsa, LUNC’un platformdan delist edileceğini bildirdi.

Delist haberinin hemen ardından BtcTurk kullanıcıları sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımlarda LUNC’larının kendi rızaları dışında herhangi bir açıklama yapılmaksızın satıldığını ve TL’ye dönüştürüldüğünü açıkladı. Bu sıra dışı gelişme sosyal medyada adeta infial yarattı.

Hacker olarak nitelendirilen cüzdanların BtcTurk’ten çaldığı varlıkları Binance ve MEXC’ye göndermesi ise oldukça dikkat çekiciydi. Nitekim merkezi borsaların kullanıcı verilerini kayda geçirmesi bilinen bir gerçekken, hacker’ın (ya da hacker’ların) çaldığı kripto varlıkları merkezi borsalara transfer etmesi soru işaretlerini beraberinde getirdi.

Borsa tarafından yapılan ilk açıklamalarda hangi kripto paraların saldırıdan etkilendiğine dair bilgi paylaşılmazken, saldırının boyutuna ilişkin bilgilerse henüz su yüzüne çıkmış değil. BTCHaber olarak konuya dair merak edilenleri BtcTurk’e sorduk. Ancak yönelttiğimiz sorular borsa tarafından cevapsız bırakıldı.

Peki bu süreçte kronolojik sırayla neler yaşandı? Gelin hep beraber göz atalım.

22 Haziran Cumartesi

1- Saat 05.03’te BtcTurk’e ait kripto cüzdanı, 325.462.929.110 LUNC’u terra1363q4efgdepqjw4rt4p5ttxrh44gnkwlmrfknq adresine (bu adrese C-1 diyelim) transfer etti.

C-1,
aldığı varlıkları iki farklı cüzdana transfer etti. (Bu cüzdanlara da C-2 ve C-3 diyelim)

C-2, C-1’den aldığı 230 milyar LUNC’un 100 milyarını C-3’e transfer etti.
C-2, kalan 130 milyar LUNC’un tamamını Binance’in LUNC adresine gönderdi. (Bu adres, borsanın tüm müşterilerinin ortak kullandığı LUNC yatırma adresi. Müşteriler, kendilerine ait oluşturulan memo numaralarıyla bu ortak adresten varlıklarını alabiliyorlar. Bu nedenle çekimin bireysel cüzdana yapıldığı düşünülüyor.)
C-2, 10 milyar LUNC’u MEXC’ye ait ortak LUNC adresine gönderdi. (Bu adres, borsanın tüm müşterilerinin ortak kullandığı LUNC yatırma adresidir. Müşteriler, kendilerine ait oluşturulan memo numaralarıyla bu ortak adresten varlıklarını alabiliyorlar. Bu nedenle çekimin bireysel cüzdana yapıldığı düşünülüyor.)

Not: C-2, C-1’in yolladıkları haricinde BtcTurk’ün ana cüzdanından saat 10.34’te 19 milyar LUNC aldı. Bu LUNC’ları da Binance cüzdanına gönderdi.

C-3’e gelelim. C-3, C-1’den 162.675.755.310 ve C-2’den 100 milyar olmak üzere 262.675.755.310 LUNC aldı.

C-3, 215.556.407.029 LUNC’u Binance’in LUNC adresine taşıdı. C-3 kalan 47.119.348.281 LUNC’u farklı cüzdanlara (anonim cüzdanlar) transfer etti.

C-2 ve C-3’ten Binance ile MEXC cüzdanlarına toplam 374.556.407.029 LUNC gönderildi.

2- BtcTurk’ün sıcak cüzdanından bilinmeyen bir cüzdana 6,6 milyon dolarlık USDT ve 1,2 milyon dolarlık TRX transfer edildi. Bu cüzdan, aldığı varlıkları iki farklı anonim cüzdana yolladı ve FixedFloat aracılığıyla izini kaybettirmeye çalıştı. İşlemler saat 05.04’te başladı.

3- Saat 05.12’de bir kripto cüzdanı 1,96 milyon AVAX’ı hareket ettirmeye başladı. Cüzdanın AVAX transferleri 09.11’e kadar sürdü.

4- Kripto dedektifi ZachXBT, saat 10.19’da 1,96 milyon AVAX’ın THORChain köprüsü aracılığıyla Coinbase, Binance ve Gateio borsalarına taşındığını açıkladı.

5- BtcTurk’ün sıcak cüzdanından bir anonim cüzdana 230 bin dolarlık USDT ve 82,9 bin dolarlık TRX gönderildi. Bu cüzdan aldığı varlıkları FixedFloat’a taşıdı. İşlemler saat 11.14’te başladı.

6- BtcTurk saat 14.17’de siber saldıra maruz kaldığını ve 10 kripto paranın yer aldığı sıcak cüzdanların bu saldırıdan etkilendiğini ve varlıkların bir kısmının çalındığını duyurdu. BtcTurk çalınan varlıkların cinsini veya miktarını açıklamadı.

7- Kripto dedektifi ZachXBT, saat 14.27’de X üzerinden yaptığı paylaşımda, 10.19’daki AVAX işleminin BtcTurk siber saldırısıyla ilişkili olabileceğini iddia etti. ZachXBT, kanıt olarak veridelisi adlı kullanıcının 2021 yılında yayımadığı makaleyi öne sürdü. Veridelisi bu makalede, AVAX işleminde de adı geçen cüzdanın bir Türk kripto borsasına ait olduğunu belirtiyor.

8- Binance CEO’su Richard Teng, saat 17.43’te, BtcTurk’e siber saldırı soruşturmasında yardımcı olduklarını ve çalınan fonların 5,3 milyon dolardan fazlasını dondurduklarını açıkladı.

23 Haziran

1- BtcTurk saat 07.39’da yayımladığı durum güncellemesinde, USDT, USDC, LINK, UNI, OCEAN, AGIX, BLUR, INJ, ANT, OGN, RAD ve ARPA’nın ERC-20 ağından para çekme ve yatırma işlemlerinin yapılabileceğini duyurdu. Borsa, siber saldırıya uğrayan kripto paraların çekme ve yatırma işlemlerinin de kademeli açılacağını belirtti.

2- BtcTurk, saat 08.06’da yayımladığı durum güncellemesinde tüm kripto paraların ERC-20 üzerinden çekme ve yatırma işlemlerinin açıldığını bildirdi.

24 Haziran

1- BtcTurk, saat 05.47’de yayımladığı durum güncellemesinde Bitcoin yatırma adreslerinin yenilendiğini ve kullanıcılarının yatırma ve çekme işlemi yapabileceğini duyurdu.

2- AVAX (C-Chain) ve ARC-20 USDT yatırma adreslerinin yenilendiğini, para yatırma ve çekme işlemlerinin yapılabileceği açıklandı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

512x512

Yazar: BTCHaber

Michael Saylor Bitcoin’den uzun vadeli beklentisi ne?

Michael Saylor Bitcoin’in önümüzdeki 21 yıl boyunca her yıl ortalama yüzde 29 getiri sağlayabileceğini öne sürdü. Saylor’a göre bu büyüme yatırımcı ilgisinin artması ve kripto para piyasasındaki volatilitenin azalmasıyla mümkün olacak. Bitcoin’in gidişatını değerlendiren Saylor, Washington’da Cumhuriyetçi bir yönetimin kripto paralara karşı daha dostane politikalar geliştirebileceğine inanıyor. MicroStrategy kurucu ortağı Saylor, CNBC’ye yaptığı açıklamada Bitcoin’in ...

Bağlantıyı kopyala