bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 60,798.29 1.23%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,367.44 0.60%
bnb
BNB (BNB) $ 568.94 1.39%
solana
Solana (SOL) $ 136.15 0.53%
xrp
XRP (XRP) $ 0.4663 1.48%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.377775 2.87%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.120925 3.61%

Piyasa düşüşteyken hangi analistlere kulak vermek gerekir?

Kripto analistleri

52 bin dolara mı gidiyoruz yoksa burası dip mi? Boğa bitti mi yoksa birkaç aylığına likidite sıkıntısı mı var? Kripto piyasasına yön veren uzmanların ve geniş kitlelere hitap eden analistlerin çıkarımlarını bir araya getirip yorumlamaya çalışalım.

Bu haftaki yazımda normalde alternatif sanal makinelerden (Alt-VMs) bahsedip Fuel, Movement, Eclipse, Fluent, Monad, Aptos, Sui, Berachain projeleri hakkında teknik detaylardan bahsetmek istiyordum. Ancak içinde bulunduğumuz market koşullarından dolayı bu yazımı bir sonraki haftaya erteledim. Şimdi marketin durumuna dair dünyadaki uzmanların yorumlarını inceleyelim.-

Bob Loukas:

Bitcoin için dört yıllık döngü fikrini ortaya atan isim ve halen döngünün doğru bir şekilde çalıştığını düşünüyor. YouTube’ta 110 bin, X’te 280 bin kişi kendisini takip ediyor.

Bitcoin için yüzde 95 ihtimalle 60 bin veya 52 bin dolar seviyelerinin dip olacağını ve boğa marketi tepesinin 2025 ortalarında veya sonlarında geleceğini tahmin ediyor.

ben cowen intothecryptoverse

Benjamin Cowen:

  • Hem YouTube hem de X’te 800 bin kişinin üzerinde takipçisi bulunan Ben Cowen “intothecryptoverse” sitesinin de kurucusu.

Genellikle Bitcoin, Ethereum, Bitcoin dominansı, global likidite gibi konulardan bahsedip portföyünde yüzde 90 üzerinde Bitcoin tuttuğu için kendisine “dinozor” veya “eski kafalı” yakıştırmaları yapılıyor. Ancak kendi adıma son yıllarda analizleri en çok tutan iki-üç analistten biri olduğunu düşünüyorum.

Benjamin’in yorumuna göre yaz aylarında TOTAL3’ün (Bitcoin ve Ethereum hariç altcoinler) Bitcoin’e karşı yüzde 30 kadar daha değer kaybetme ihtimali yüksek. Onun yorumlarına dikkat ederseniz altcoinlere geçiş, parçalı alım gibi konularda biraz daha yavaş davranabilirsiniz.

arthur heyes grafik 1 1

Arthur Hayes

  • BitMEX kurucusu ve birçok kripto projesinin yatırımcısı. Son dönemde özellikle Ethena (ENA) ve Dog wif Hat (WIF) için ürettiği içeriklerle pazarlama stratejileri yürüttü ve epey başarılı oldu. X’te 500 binin üzerinde takipçisi var. Sık sık podcast yayınlarına misafir oluyor.
japon yeni

Arthur‘un son yazısında (Shikata Ga Nai: it cannot be helped: yardım edilemez durumda) ABD, Çin ve Japonya’nın para politikalarından bahsediyor. Arthur, Japonya’nın para politikasının bir açmazda olduğunu, ABD’nin baskısı nedeniyle faiz artırmanın mümkün olmadığını, bu durumun Çin’in ticaretini etkilediğini ve çözüm olarak üç ülkenin de para basmak zorunda kalacağını ve yeni bir denge bulunacağını belirtiyor.

Tüm bu bahsettiği sürecin vakit alacağını ancak 60 bin dolar seviyesinin Bitcoin için ideal bir alım yeri olduğunu, altcoinlerin de ideal alım yerlerine yakın olduğunu belirtiyor.


Raoul Pal

  • Global Macro Investor kurucusu. X’te 1 milyon takipçisi var ve genellikle piyasaya yukarı yönlü bakıyor. Her düşüşte “dibi al” sloganını çok sık kullanıyor ancak portföyünün ne kadar esnek olduğunu paylaşmıyor.

Raoul son katıldığı Coin Bureau yayınında piyasaya pozitif baktığını ve özellikle Move yazılım diliyle geliştirilen (Sui, Aptos) ön plana çıkacağına dair beklentisini paylaştı.

analistler

Charlie Bilello

  • Makro analiz uzmanı X’te 600 bin kişiye hitap ediyor. Ayrıca YouTube’ta haftalık analizlerini paylaşıyor.

Charlie, ABD’de enflasyonun düşüş trendinde olduğunu, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yavaşça faizleri düşüreceğini ancak markete dair anketlerin oldukça yukarı yönlü olmasından kaynaklı dikkatli davranılması gerektiğini belirtiyor.

Temmuz ayında açıklanacak enflasyon için beklenti yüzde 3,1 ve bu durum Fed’in faizleri bir süre daha yüksek seviyede tutabilmesi olarak yorumlanabilir. Piyasada kısa vadeli olarak işlem yapanların hem enflasyon hem de işsizlik verilerini dikkate alması gerekir.

ABD enflasyon yillik degisim

Crypto Capo:

  • Teknik analizleriyle X’te epey yankı uyandıran Capo’nun 850 bin üzerinde takipçisi var. Bitcoin 16 bin dolar seviyelerinden 40 bin seviyelerine kadar çıkarken terste kalan Capo’nun bu durumu epey ilgi çekti kendisine “ters indikatör” damgasının yapışmasına neden oldu.

Son dönemde epey yukarı yönlü beklentiler dile getirdiği için onu takip eden kişiler de piyasanın düşeceğine dair düşüncelerini dile getirmeye başladı. Capo, özellikle Ether ve altcoinlerde çok pozitif bir dönem beklediğini ve alttaki grafikte yukarı yönlü bir kırılım beklediğini belirtiyor.

ether grafik

Crypto Banter ve Miles Deutscher:

  • Bu isimleri yazıma eklememin sebebi küçük bir uyarıda bulunmak. Crypto Banter YouTube kanalının 900 bin üzerinde takipçisi var. Miles’ın da X’te 500 binin üzerinde takipçisi var. Bu isimler çok sık fikir değiştirip neredeyse her hafta farklı bir portföy paylaştıkları için dikkate almanın fayda sağladığını düşünmüyorum.

İletişim dilleri, korkuyu kullanmaları, geniş çevreleri, sponsorları sayesinde her zaman içerikleri en üst sıralarda karşımıza çıkıyor. Bugün piyasa kırmızıyken derin düşüş yönlü hikayeleri, yarın ise ufak bir yükselişte “uçuyoruz” hikayelerini görebilirsiniz.

jason pizzino

Jason Pizzino:

  • YouTube’ta günlük olarak videolar paylaşıyor. 320 binin üzerindeki takipçileri ile kendine özgü analizlerini paylaşıyor.

Jason özellikle gayrimenkul piyasasının 18 yıllık döngülerle ilerlediğini, 2025 ve 2026 yıllarında pozitif bir dönem geçirdikten sonra 2027-2030 yılları arasında “great reset” yani büyük sıfırlanmanın yaşanacağını belirtiyor. Bu nedenle tüm piyasalarda düzeltmeler olsa dahi önümüzdeki iki yılda olabildiğince kâr elde edip gelecek büyük sıfırlanma için nakit gücü oluşturmanın önemini vurguluyor.

gayrimenkul piyasasi 2

DeFi içerik üreticileri:

  • Thor Hartvigsen, Taiki Maeda, Crypto Koryo, DeFi Ignas, The DeFi Edge gibi önde gelen içerik üreticilerine baktığımızda bu dönemde daha çok Ethereum ve stablecoin’lerle yield yani “faiz” getirisi kovaladıklarını, aynı zamanda potansiyel airdroplar için (Scroll, Linea, Elixir, Symbiotic, Karak gibi) likidite oluşturduklarını görüyoruz.

Bu isimlerin önceki haftalarda ve aylardaki yazılarına, içeriklerine baktığımızda daha fazla proje ismi ve portföy paylaştıklarını tespit edebiliriz. Bu bilgiden yola çıkarsak piyasa çok tat vermezken kaynaklarını daha defansif ürünler aracılığıyla büyütmeye çalıştıklarını söyleyebiliriz.

  • Daha fazla isim ve analiz eklenebilir. Ancak elimizde yeterince veri olduğu için artık çıkarım kısmına geçebiliriz.
steady lads

Çıkarımlar:

  • Portföyümü analizlerine güvendiğim ve mentalite olarak kendime yakın hissettiğim Bob Loukas ve Benjamin Cowen’a benzer şekilde yönetiyorum.
  • Bazıları koşullar ne olursa olsun her zaman yukarı yönlü oluyor. Bu nedenle altcoinlerde sürekli yüzde 100 pozisyondalar. Bu durumun getirdiği sonuçları son dönemde net bir şekilde gördük. Bu nedenle fırsat varken portföyümüzü nasıl yönetmemiz gerektiğine dair eğitimler almalı, bilgileri içselleştirmek için de kendi kendimize konuşmalar yapmalıyız.
  • Piyasa durgunken veya düşüş yönlüyken de kazanmanın yollarını bulmalıyız. Stablecoin ve Ether kullanarak miktar artırma yollarına gitmenin, aynı zamanda airdrop yakalamanın da yollarını kurcalamalıyız.
  • Yakında ETHCC ve Modular Summit düzenlenecek. Bu organizasyonlar aracılığı ile Ethereum Katman-2 ve modüler projeler için birçok duyuru yapılabilir. Bu konuları önümüzdeki haftalarda detaylarıyla sizlerle paylaşacağım.
  • Sektör olarak Spot Ether ETF onayı nedeniyle Ethereum ekosistemine bu dönemde daha yakın durabiliriz. Trend konulardan restaking, yapay zeka, DePIN, GameFi, modüler projeler için de araştırmalar yaparak kendimizi zinde tutabiliriz.

Bitcoin’in ve altcoin piyasasının ne kadar düşebileceğini kimse bilmiyor. İhtimaller denizinde yüzerken yolumuzu aydınlatacak kişileri ve indikatörleri bulmaya çalışıyoruz. Tüm bu süreçlerden doğru dersleri çıkarırsak orta ve uzun vadede kazanmamız çok kolaylaşacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala