bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,094.64 1.89%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,488.03 3.23%
bnb
BNB (BNB) $ 585.16 2.20%
solana
Solana (SOL) $ 149.29 9.61%
xrp
XRP (XRP) $ 0.477564 2.01%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.395229 3.28%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.127577 4.04%

Piyasadaki para çıkışı Tether’in arzına yansıdı: Ne anlama geliyor?

Tether deutsche

Kripto piyasasındaki geri çekilme, stablecoin ihraççısı Tether’in rakamlarına yansıdı. Kripto saklama hizmeti veren şirket Copper’ın hazırladığı rapora göre Tether’in (USDT) aylık arz artışında gözle görülür bir düşüş söz konusu. Nisan ve Mayıs aylarında yüzde 5’in üzerinde arz artışı kaydeden USDT, 24 Haziran itibarıyla yüzde 1,5’un altında kaldı.

Konuyu değerlendiren Copper’ın araştırma müdürü Fadi Aboualfa, “Bu tablo, Bitcoin ve Ethereum‘un aşağı yönlü baskıyla karşılaşmasıyla kripto piyasasına giren likiditenin düşük ve kısa vadede altcoin rallisi beklentisinin geride kaldığını gösteriyor” diye konuştu.

Kripto piyasasından geçen hafta 540 milyon dolardan fazla para çıkışı gerçekleşti. Geçtiğimiz bir ayda yüzde 10’dan fazla değer kaybeden Bitcoin (BTC) 68 bin dolar bandından 62 bin dolara kadar geriledi. Bu haber kaleme alınırken BTC’nin fiyatı 61,548 dolardan el değiştiriyor.

“Piyasalar ETF dinamiklerine odaklanmışken, Bitcoin’in fiyatı söz konusu akışa kıyasla tekdüze bir performans sergiliyor” diye konuşan Aboualfa, ekledi: “Her ne kadar bu, yükseliş yönlü bir metrik olmasa da çöküş bekleyen yatırımcıların bile Bitcoin’lerini düşük fiyattan elden çıkarmaya yanaşmadıklarını gösteriyor.”

Bitcoin’in borsa yatırım fonlarında (ETF’ler) işlem görmesinin ardından fiyatının yüzde 37 oranında artmasına vurgu yapan Aboualfa, “Bitcoin halen söz konusu varlıklara kıyasla birçok alanda düşük ve yüksek seviyede işlem görüyor. Bu, aşağı yönlü baskı için halen yer olduğunu gösteriyor.”

Bitcoin’in ensesindeki makroekonomik zorluklar

Kripto piyasaları makroekonomik ortamın baskısı altında. ETC Group tarafından 25 Haziran’da yayımlanan bir rapor, geleneksel finans piyasalarının küresel büyüme beklentilerini “fiyatlandırmaya” başladığını gösteriyor.

Analizde, “Küresel büyüme beklentilerinin aşağı yönlü revize edilmesindeki kilit unsur, gelen ABD ekonomik verilerinin tahminlere kıyasla sürekli hayal kırıklığı yaratmasıdır” deniliyor.

Söz konusu raporda, gerçek makroekonomik verilerle tahmin edilenler arasındaki farkı ölçen endeks Bloomberg’ün endeksine vuru yapılıyor. Buna göre söz konusu endeks 2019’dan bu yana en düşük seviyesinde. Raporda, “Bu düşüş, makroekonomik ortamın giderek kötüleştiğine dair genel kanıyı ortaya koyuyor” ifadeleri yer aldı.

ETC Group’a göre, küresel büyüme tahminlerinde devam eden düşüş ve ABD’de artan resesyon riskleri, Bitcoin’in fiyatı için bir zorluk olmaya devam edebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala