bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,823.76 0.17%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,314.78 0.11%
bnb
BNB (BNB) $ 539.92 2.16%
solana
Solana (SOL) $ 132.77 0.86%
xrp
XRP (XRP) $ 0.58569 2.23%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.334414 0.49%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.101063 1.32%

Piyasalarda kafalar karışık

spot bitcoin etf veri kripto

Piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük kripto parası Bitcoin (BTC) haftanın son iş gününe girerken yatay bir seyir izliyor. Son 24 saatte yüzde 0,27’lik değer kaybeden BTC haber yazım itibarıyla 57 bin 783 dolardan işlem görüyor. Dün gece geç saatlerde 58 bin doların üzerine çıkmayı başaran Bitcoin’in geçtiğimiz haftaki performansına bakıldığındaysa 9 Eylül Pazartesi gününden beri yukarı yönlü hareketlilik göze çarpıyor.

Bitcoin ETF’leri artı yazdı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) geçtiğimiz yılın Ocak ayında Bitcoin’in geleneksel borsalarda işlem görmesinin önünü açmasının ardından piyasayı şekillendiren faktörlerden biri de borsa yatırım fonları (ETF) oldu. ETF’lerdeki para girişinin etkisiyle Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesini gören BTC, bahsi geçen dönemden beri yüzde 21,7’lik değer kaybıyla el değiştiriyor.

Eylül ayının başından beri sekiz gün üst üste para çıkışına tanık olan spot Bitcoin ETF’lerinde yukarı yönlü bir hareketlilik söz konusu. Nitekim geçtiğimiz hafta inişli çıkışlı bir performans gösteren spot Bitcoin ETF’leri Perşembe gününü 39 milyon dolarlık artıyla kapattı.

Enflasyonda karmaşık görünüm

Piyasanın fiyatladığı en büyük makroekonomik gelişmelerden ABD ekonomisine ilişkin veriler ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki haftaki faiz kararı öncesi kafa karışıklığı yarattı. Çarşamba günü açıklanan Ağustos ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi her ne kadar ilk bakışta piyasa beklentileri dahilinde gelse de enerji ve gıda fiyatlarından arındırılmış çekirdek enflasyon ise yüzde 0,3 artış gösterdi. Bu, yüzde 0,2’lik beklentinin biraz üzerinde. Öte yandan dün açıklanan Ağustos ayı Üretici Fiyat Endeksi ise 0,1’lik piyasa beklentisini aşarak yüzde 0,2 olarak açıklandı.

ABD Merkez Bankası’nın para politikasındaki olası yön değişimi piyasanın en çok yakından takip ettiği gelişmelerden biri. Nitekim Ağustos ayındaki Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında Eylül ayına ilişkin faiz indirimi sinyali veren Başkan Jerome Powell’ın önümüzdeki hafta 17-18 Eylül’de yapılacak toplantı sonrası vereceği açıklamalar merakla bekleniyor. 25 baz puanlık faiz indirimine kesin gözüyle bakılırken, bazı piyasa yorumcuları 50 baz puanlık indirim beklediğini söylüyor. Ancak hem çekirdek hem de üretici enflasyonunun piyasa beklentisinin üzerinde gelmesi, Fed’in 50 baz puanlık agresif bir faiz indirimine gitmesini zorlaştırabilir.

Piyasanın lokomotif şirketi NVIDIA yükselişte

Hisse senedi piyasalarındaysa tablo görece daha olumlu. Teknoloji endeksi Nasdaq dünü yüzde 1’lik, Dow Jones yüzde 0,58’lik ve S&P 500 ise yüzde 0,75’lik yükselişle kapattı. Yapay zekadaki gelişmelerin küresel ekonominin gündemine oturduğu 2024 yılında bu alanda öncü rol üstlenen ve piyasa değeri bakımından en üst sıralara yerleşen NVIDIA hisselerinin performansı ise yakından izleniyor. Uzun dönemdir kripto piyasasıyla korelasyonu tartışılan NVIDIA hisseleri dünü yüzde 1,92’lik artışla kapattı.              

Öte yandan kripto piyasasında piyasa değeri bakımından en büyük kripto paralarda da yatay bir seyir söz konusu. Ethereum blokzincirinin yerel kripto parası Ether (ETH) son 24 saatte yüzde 0,72’lik, BNB (BNB) yüzde 0,22 ve Solana (SOL) ise yüzde 0,22’lik değer kaybı yaşadı. Son 24 saatin en çok yükseleni yüzde 8’lik artışla Quant (QNT) olurken, Worldcoin (WLD) yüzde 5,24, MANTRA (OM) yüzde 4,92 ve XRP (XRP) yüzde 5,04’lük yükseliş kaydetti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıl boyunca ekonomi muhabiri olarak çalıştı. 2021 yılında CoinDesk Türkiye'de editörlük görevini üstlendi, ABD edisyonuna Türkiye'deki regülasyon çalışmalarına ilişkin haberler kaleme aldı. 2023'ün Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala