bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,401.99 1.37%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,683.04 3.18%
bnb
BNB (BNB) $ 552.67 4.05%
solana
Solana (SOL) $ 158.16 0.78%
xrp
XRP (XRP) $ 0.581426 3.34%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.367494 5.02%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.105411 4.04%

Piyasanın gözü kulağı bu hafta sonu Bitcoin Konferansı’nda olacak

donald trump

Kripto piyasasının gözü kulağı Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimlerinde. Ne de olsa sadece bir yıl önce kriptoyu dolandırıcılıkla bağdaştıran Cumhuriyetçi Parti’nin adayı ve eski başkan Donald Trump’ın 180 derecelik dönüşü, kripto piyasasında coşkuyla karşılandı.

Tüm dünyayı sarsan suikast girişiminin ardından ABD kamuoyundaki gücüne güç katan Donald Trump’ın kriptoyu benimseyen ve sahiplenen açıklamaları piyasaya damga vurdu. Başta Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) olmak üzere ABD’li düzenleyici kurumların kriptonun sınırlarını çizmeye çalışmasına tepki gösteren Trump, dünyada rekabet edebilmek ve Çin’i geçebilmek için ABD’nin kriptoda gevşemeye gitmesi gerektiğini belirtmişti.

ABD seçimlerinin kriptodaki yadsınamaz etkisi

Trump’ın seçim kampanyasında başkan yardımcısı olarak kripto dostu açıklamalarıyla tanınan JD Vance’i seçmesiyse kripto çevrelerince oldukça olumlu karşılandı. Geçmişte SEC Başkanı Gary Gensler hakkında “kriptonun düzenlenmesi için en kötü kişi” ifadelerini kullanan Vance, Ohio senatörlüğü yaptığı dönemde 250 bin dolar değerinde BTC aldığını açıklamıştı.

Cumhuriyetçi Parti’nin kripto yanlısı tutumu su yüzüne çıktıkça, kripto sektörü de Trump ve Vance’in seçim kampanyasına milyonlarca dolarlık bağışlar akıtmaya başladı. ABD merkezli kripto para borsası Kraken’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Jesse Powell 1 milyon dolarlık Ether (ETH), bir diğer kripto para borsası Gemini’in kurucuları Winklevoss kardeşler de 1’er milyon dolarlık bağışta bulunduklarını açıklamışlardı.

Demokratlar kayıtsız kalamadı

Trump ve Vance’in seçim kampanyasının hem sektör paydaşları hem de yatırımcıların yoğun ilgisini üzerine çekmesi, Demokrat Parti’nin de kriptoya kayıtsız kalamamasına yol açtı. Görevdeki başkan Joe Biden’ın yeni dönemde başkan adayı olmayacağını açıklamasının ardından başkan yardımcısı Kamala Harris’in kriptoya daha sıcak baktığı iddia edilirken, sektör temsilcilerinin Harris’in ekibiyle bazı toplantılar gerçekleştirdiği öne sürüldü. Söz konusu iddiayı ortaya atan ünlü milyarder Mark Cuban, “Aldığım duyumlar, Harris’in yapay zeka ve kriptoya daha yakın olduğu yönünde” ifadelerini kullandı.

Başta Trump ve Harris olmak üzere ABD başkanlık seçimlerine ilişkin figürlere ait çoğunluğu Solana blokzincirinde çıkarılan memecoin’ler bir yana, piyasanın yakın ve uzun vadeli geleceğini fazlasıyla yakından ilgilendiren gelişmeler sektör tarafından pürdikkat izleniyor. Nitekim ABD’li düzenleyici kurumlar tarafından “suçlular için biçilmiş kaftan” ve “dolandırıcı yuvası” gibi nitelendirmelere maruz kalan kripto sektörü, Trump yönetiminden çok daha özgürlükçü bir tutum bekliyor.

Geleneksel finansın kriptoyla flörtü büyüyor

Geçtiğimiz Ocak ayında piyasaya sürülen spot Bitcoin borsa yatırım fonlarının (ETF) ardından geleneksel finansın kriptoyla ilişkisi daha sıcak bir hal aldı. Üstelik başlarda SEC tarafından onay verilmeyeceği konuşulan spot Ether ETF’lerinin de önünün açıldı. Kriptoya geçmişte şüpheyle yaklaşan dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi BlackRock CEO’su Larry Fink’in Bitcoin’e övgüler düzmesi rüzgarın kriptodan esmesini sağladı.

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra bu hafta sonu ABD, Tennessee eyaleti Nashville kentinde düzenlenecek Bitcoin 2024 Konferansı’ndaki konuşmacılardan başta Donald Trump olmak üzere etkinliğe katılacak önemli isimlerin yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor.

Bitcoin Konferansı’nın merakla beklenen konuşmacıları

26 Temmuz TSİ 17.00’da Bloomberg’den James Seyffart’ın moderatörlüğünde Bitwise Asset Management CIO’su Matt Hougan, Van Eck’in CEO’su Jan van Eck ve BlackRock’ın dijital varlıklardan sorumlu yöneticisi Robert Mitchnick konuşacak.

Bitcoin maksimalisti ve elinde en çok BTC tutan halka açık şirket MicroStrategy’nin kurucu ortağı ve yönetim kurulu başkanı Michael Saylor TSİ 22.00’da konuşacak.

Bir diğer Bitcoin maksimalisti ve yaptığı kripto yatırımlarıyla sektörde dikkatleri üzerine çeken ARK Invest’in CEO’su Cathie Wood TSİ 22.30’da söz alacak.

Bitcoin destekçisi olduğunu ve servetinin büyük bir kısmını BTC’ye yatırdığını söyleyen bir diğer ABD başkan adayı Robert F. Kennedy TSİ 00.00’da konuşacak.

Suikast girişiminin hemen ardından Bitcoin Konferansı’na katılma kararını yineleyen Donald Trump’ın çok merak edilen konuşmasıysa 27 Temmuz Cumartesi günü TSİ 22.00’da gerçekleşecek.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala