Polkadot (DOT) Nedir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Bu içeriğimizde Polkadot (DOT) hakkında kapmsalı bir rehber içerik sunacağız. Özellikle piyasaya girmesinden beri sağlıklı getiriler sunan Polkadot, hem teknik özellikleri hem de farklı blockchain ağlarıyla kolayca etkileşime girmesiyle birlikte birçok kişinin dikkatini çekti. Polkadot nedir, Polkadot grafiği, Polkadot yorumları, Polkadot Kaç TL, Polkadot kaç dolar… Hepsi ve daha fazlası yeni başlayanlar için Polkadot rehberimizde.

Polkadot Nedir?

Polkadot, blockchain teknolojisi kullanarak kullanıcıların kendi blockchain ağlarını oluşturmalarına olanak sağlayan platformdur. Bu sayede Polkadot ve bazı blockchain ağları ve kripto para birimleri Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) ve EOSIO (EOS) ile uygulama oluşturulabilir.

2020 yılından beri çalışan Polkadot, en yeni blockchain ağlarından birisi olsa da, teknik özellikleri sayesinde birçok yatırımcının ilgisini çekti.

Polkadot’un Özellikleri Nelerdir?

Polkadot ilk olarak iki farklı blockchain ağı ile birlikte çalışır. İlk ağ olan relay chain, Polkadot ağındaki tüm işlemleri bloklar altında tutar ve tüm platformun çalışmasını sağlar. İkinci ağ olan kullanıcıların oluşturduğu parachain’ler, kullanıcılar tarafından oluşturularak uygulamaların hızlı ve ölçeklenebilir bir şekilde çalışmalarını sağlar. Bu ağlar ise işlemlerin gerçekleştirilip relay chain’e aktararak Polkadot ağında ölçeklenebilirlik ve hız sorunlarının çözülmesini sağlar. Ayrıca parachain’ler, binlerce işlem yapacak şekilde rahatlıkla ölçeklenebilir.

polkadot fiyati piyasada yasanan dususte dot en az deger kaybedenler arasinda

Parachain’ler uygulamaların ihtiyaçları doğrultusunda rahatlıkla ölçeklenebilir ve ana ağ olan relay chain’le rahatlıkla iletişime girebilir ve relay chain’in sağladığı güvenlikten faydalanır.

Bu tasarım ile birlikte Polkadot işlemleri güvenli ve isabetli bir şekilde hesaplama kaynaklarını etkin bir şekilde kullanılır ve bu da Polkadot’un gereğinden fazla enerji harcamasının önüne geçmiş olur. Kullanıcılar ise kendi blockchain ağlarını tasarlayarak parachain’lerini kendi ihtiyaçlarına göre tasarlanabilirler.

Polkadot ekibi tasarımı sayesinde kullanıcıların işlemlerini özel ve etkin bir şekilde oluşturup kendi blockchain ağlarını oluşturmalarını sağlar ve böylece kullanıcı verileri açık ağlarda gizlenmiş olur.

Polkadot Ne Zaman Çıktı

Polkadot’un ilk token satışı 27 Ekim 2017 tarihinde gerçekleşti ve 458.331 Ethereum (ETH) toplandı.

Polkadot token satışından 200 milyon dolara yakın bir hasıla elde etti ve bu sayede kripto varlık piyasasında en başarılı ICO’larından birisi oldu.

Kullanıcılar projenin gelişimi hakkında merak ediyor ve eğer istedikleri zaman Polkadot proje planından kolayca takip edebilirler.

Polkadot Nasıl Çalışır?

60363bce77a2d2869be545d9 Polkadot 1

Polkadot ağı relay chain ve parachain olarak ikiye ayrılır.

Relay Chain

Polkadot’un ana ağı olan Relay Chain, işlemlerin sonlandırılıp kaydedildiği ağ olarak bilinir. İşlem hızlarını daha da artırmak için relay chain, işlemlerin doğrulanma işlemlerini ağdaki diğer işlemlerle ayrılır. Bu sayede Polkadot, blockchain ağlarında ulaşılması zor olan saniyede binlerce işleme rahat ulaşır.

Parachain’ler

Kullanıcılar tarafından oluşturulan parachain’ler, relay chain’in hesaplama güçlerini kullanarak işlemlerin güvenilir ve isabetli olmasını sağlar. Ayrıca kullanıcılar kendi parachain’lerini kendilerine ait uygulamalar için inşa edebilirler. 

Köprüler

EOS, Cosmos, Ethereum ve Bitcoin gibi ağlarda aynı işlevi gören Polkadot köprüleri, başka blockchain ağlarıyla etkileşime girilmesini sağlayarak Polkadot üzerinde oluşturulan token’ların diğer ağlardaki merkezsiz borsalarla (DEX) takas edilmesine olanak tanır.

Relay Chain

Ağdaki mutabakatı ve sistemdeki durumu kontrol altında tutmak için, Polkadot relay chain’i, hisse ispatı protokollerinden (PoS) birisi olan başkalarının seçtiği hisse ispatı (NPoS) modelini kullanır.

Bu sistemde herkes kendilerine ait DOT token’larını özel kontratlarda kilitleyerek ağda birkaç farklı rolün gerçekleştirilmesini sağlar. Bu işlemler onaylayıcı, aday gösteren, iş birlikçiler ve balıkçılar olmak üzere dörde ayrılır.

Onaylayıcılar

Onaylayıcılar Polkadot ağındaki relay chain’leri güvenilir kişileri seçerek güvence altına alırlar. Aday gösterenler ise stake ettikleri DOT token’ları aracılığıyla oy verirler.

İş Birlikçiler

Her bir parachain’in geçmişini çalıştıran node’lar olan iş birlikçiler, her bir parachain üzerindeki işlem verisinin toplanıp Polkadot’un ana ağı olan relay chain’e aktarırlar. 

Balıkçılar

Balıkçılar da Polkadot ağında denetleyici görevi görürler. Eğer Polkadot ağında kötü niyetli işlemleri tespit ederlerse karşılığında daha fazla ödül kazanırlar.

Polkadot ağında token’larını stake ettiren kullanıcılar, Polkadot ağının sunduğu ödüllerden rahatça faydalanabilir.

Polkadot Yönetişimi

Polkadot’un geliştirilmesi sırasında üç farklı yönetişim protokolü geliştirildi. Bunlar DOT sahipleri, konsül ve teknik komite olmak üzere üçe ayrılır.

DOT Sahipleri

Herhangi bir yerden Polkadot’un kendi token’ı olan DOT’ları alan kişiler, token’larını Polkadot’un kontratlarına stake ettirdikleri zaman Polkadot ağında gerçekleştirilecek geliştirmeleri önerebilir ve önerilen diğer geliştirmeleri kabul edip reddetme hakkına sahiptir.

Konsül

DOT token’larını stake ettiren kişiler tarafından seçilen bilgisayarlar, Polkadot ağında yapılacak değişimlerin değerlendirilmesinde ve hangi önerilerin uygulayacağına karar veren mercidir. Konsül üyeleri tarafından önerilen geliştirmelerin kabul edilmesi için daha az oy gerekir ve onaylanması normal oylamaya göre daha kolaydır.

Teknik Komite

Polkadot ağını aktif bir şekilde inşa eden kişilerden oluşan komite, ciddi durumlarda özel öneriler sunarak acil durumlarda yazılımı değiştirme yetkisine sahiptirler. Ayrıca teknik komite üyeleri konsül üyeleri tarafından seçilirler. 

Polkadot’un Ethereum’dan Farklı Nedir?

5421

Polkadot ve Ethereum ağlarında birçok farklı benzerlik bulunsa da, Polkadot ağındaki ücret mekanizması işlemlerin büyüklüğüyle orantılıyken, Ethereum ağında ağın ne kadar sık kullanıldığıyla alakalıdır. İkinci olarak Polkadot farklı blockchain ağlarının relay chain ile uyumlu olmasını sağlar ama bu durum şu an Ethereum ağında mümkün değildir. Son olarak Ethereum’daki şu anlık işlem kapasitesi saniyede en fazla birkaç yüz işlemi bulurken Polkadot ağı saniyede binlerce işlemi kolaylıkla kaldırabilecek şekilde ölçeklenebilir.

Polkadot (DOT) Fiyatı Ne Kadar?

Polkadot kaç TL

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Polkadot 335,00 TL TL‘den işlem görüyor. Polkadot fiyatı son 24 saat içerisinde 3.57% değişim gösterdi. Polkadot’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 2,561,417,115 dolar, toplam piyasa değeri ise $ 14,674,486,067 dolar seviyesinde.

Polkadot kaç dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 Polkadot $ 9.64 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle Polkadot tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 49.7 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 2 dolarla belirledi.

Polkadot Nasıl Alınır?

Polkadot satın almak için Binance, Gate.io ve Coinbase gibi borsalarda hesap açıp ardından kimliğinizi doğruladıktan sonra DOT/USDT, DOT/BTC, DOT/ETH, DOT/USDC ve diğer birçok işlem çiftinden faydalanabilirsiniz. Ama eğer farklı ödeme yöntemlerini kullanmak isterseniz kredi kartları ve EFT/Havale transferleri üzerinden alım satım işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Ata Tekeli

Kripto piyasasında katman-2 rüzgarı

Ethereum ölçeklendirme projeleri (katman-2’ler), yıllık yüzde 205’lik büyüme ile 51 milyar dolar toplam kilitli varlık (TVL) değerine ulaştı. Ethereum ekosistemi uzun süre sonra hareketlendi. ETH fiyatının 3.600 doların üzerine çıkmasıyla yükselişe geçen katman-2’ler, yeni bir kilometre taşına imza attı. Verilere göre, son yükselişlerin ardından katman-2 projelerinin toplam kilitli varlık (TVL) değeri yeni bir rekora ulaştı. ...

Bağlantıyı kopyala