Bitcoin (BTC) $ 61,976.61 0.50%
Ethereum (ETH) $ 2,405.51 1.21%
BNB (BNB) $ 561.43 0.94%
Solana (SOL) $ 142.25 1.10%
XRP (XRP) $ 0.527312 0.97%
Cardano (ADA) $ 0.349201 1.66%
Dogecoin (DOGE) $ 0.108952 0.17%
Al veya Sat Paribu

Proof of History (POH) Nedir?

   önce yayınlandı , Son güncelleme    önce

Okuma Süresi: 3 dk

Paylaş:

Proof of History (PoH) node’ları, olayları ve zamanı doğrulayan dahili saatlere sahiptir. Proof-of-History ile birlikte ağdaki veri kümeleri, VDF olarak da bilinen doğrulanabilir bir gecikme fonksiyonu kullanılarak hash algoritmalarına dönüştürülür.

Proof-of-History (PoH) Nedir?

Proof-of-History mutabakat algoritmasını kullanan tek kripto para Solana. Proof of History (PoH), blokları işlerken ağdaki node’lar üzerindeki yükü azaltmaya çalışan, zamanın kendisini blockchain’e dahil eden bir yöntem. Geleneksel bir blockchain’de, bir bloğun kazıldığı zaman üzerinde fikir birliğine varmak, o bloktaki işlemler konusunda fikir birliğine varmak kadar önemli. Zaman damgası, işlemlerin belirli bir sırada gerçekleştiğini bildiriyor ve bu çok önemli.

proof of history nedir

Karşılaştırmak gerekirse Proof-of-Work (PoW) fikir birliği algoritmasında belli bir işlem gücü kullanılarak doğrulama gerçekleştirilir. Proof of History (PoH) ise bunun için Doğrulanabilir Gecikme Fonksiyonları (VDF’ler) kullanır.

Faydaları

  • Düşük işlem ücretleri: Solana, Ethereum gibi diğer ağlara kıyasla daha ucuz işlem ücretleri sunar. Sonuç olarak, Solana sık işlemler ve para transferleri için mükemmel bir tercih olarak yorumlanıyor.
  • Ölçeklenebilirlik: Solana ağındaki işlemler hızlıdır.

Dezavantajları:

  • Solana şu anda ağındaki işlemleri doğrulayan 1.200’den az doğrulayıcı var, bu da merkezsizlik konusunda endişeler yaratıyor.
  • Solana bazen bir Ethereum katili olarak adlandırılıyor, ancak Solana ağında daha az merkezsiz uygulama (dApp) bulunuyor. Solana’da yaklaşık 350 dApp geliştirilmiştir, ancak Ethereum’da 3.000’den fazla dApp inşa edilmiştir.

Proof of History (PoH) ve Proof of Stake (PoS) karşılaştırması

Proof of Stake ve Proof of History oldukça benzerdir. Bunun nedeni Proof of Stake’in Proof of History’ye evrilmiş olmasıdır. Her iki algoritma da aynı temel üzerine inşa edilmiştir. Her iki algoritmada da işlemlerin onaylanmasını ve yeni blokların oluşturulmasını garanti etmek için doğrulayıcılar kullanılır.

Ancak, bu iki yöntem arasında zamanın nasıl hesaplandığı açısından önemli bir fark vardır. Proof of Stake’te zaman damgası işlevi kullanılır. Bu, her node ağın zaman damgasına güvendiği anlamına gelir. Zamanın önce ağ üzerinden akması gerektiğinden, ağ daha yavaş çalışacaktır.

proof of history nasil calisir

Proof of History’de bu gerekli değildir, çünkü geçmişteki olaylara dayanarak zamanı hesaplayan Doğrulanabilir Gecikme Fonksiyonunu kullanır. Bu olaylar analiz edildikten sonra, herkes tarafından onaylanabilecek bir hash fonksiyonu oluşturulur. Ağ tarafından oluşturulan her bloğa bu hash eklenir. Bu zaman belirleme yöntemi aslında çok az zaman alır. Bu da ölçeklenebilirliği önemli düzeyde artırır.

Proof of History (PoH) ile İlgili Potansiyel Sorunlar

Proof of History, Proof of Stake tabanlı ancak zamanı hesaplamak için farklı bir yöntem kullanan bir mutabakat mekanizmasıdır.

Tarihsel olaylar artık zamanın geçişini belirlemek için kullanılmaktadır. Bu olaylar, yalnızca önceki olaylar tarafından oluşturulabilen bir hash’e dönüştürülür. Hash hiçbir şekilde taklit edilemez.

Solana, Proof of History algoritmasını kullanan tek blockchain ağı. Bu nedenle, blok zinciri inanılmaz derecede ölçeklenebilir ve saniyede 60.000’e kadar işlemi işleme kapasitesine sahiptir. PoH, bir işlemin zamanlamasının belirlenmesinin daha az zaman almasını garanti eder.

Ancak Proof-of-History’nin de kusurları yok değil. Bu iş birliği algoritmasının hiçbir zaman geniş ölçekte test edilmemiş olması nedeniyle kusursuz bir şekilde çalışıp çalışmadığı bilinmiyor. Zira geçmişte bu iş birliği algoritmasını kullanan Solana’da birçok güvenlik açıkları, saldırılar ve ağ çökmeleri tespit edildi. Bu nedenle sonuç olarak Proof of History’nin güvenli bir mutabakat mekanizması olup olmadığından henüz bilinmiyor.

Proof-of-History algoritmasını kim geliştirdi?

Proof-of-History (POH) işbirliği algoritması, Solana’nın kurucusu Anatoly Yakovenko tarafından geliştirilmiştir.

Yazar: Tuncay Aydıner

Toncoin (TON) neden yükseliyor? Büyük spekülasyon

Telegram’ın desteklediği kripto para birimi Toncoin (TON), Telegram’ın halka arz edileceğine yönelik iddiaların ortasında keskin bir yükseliş yaşadı. Kripto yatırımcılarının son dönemde yoğun ilgi gösterdiği Toncoin (TON), son 24 saatte yüzde 28’lik bir yükselişe imza attı. TON fiyatı, 3,520 dolar seviyesinden 4,528 dolara kadar yükseliş gerçekleştirdi. Kripto yatırımcıları TON’un yükselişinin arkasındaki sebepleri araştırırken, gündeme bomba ...

Bağlantıyı kopyala