Rusya’dan Batı’nın ambargolarını delmek için kripto hamlesi

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Ukrayna savaşı sonrasında Batı’nın mali yaptırımlarıyla boğuşan Rusya’nın, ambargoyu delmek adına kripto para düzenlemesi üzerine çalışmalarda bulunduğu kaydedildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, söz konusu kripto para düzenlemesi 23 Temmuz’da Rus parlamentosuna sunulacak. Rusya Finansal İzleme Servisi’nin kripto para ödemelerine ilişkin altyapı çalışmalarının hızlandırılması yönünde karar aldığı öğrenilirken, oluşabilecek risklere de dikkat çekildi.

“Kripto kullanımı uluslararası pazarlar için bir ihtiyaç”

Batı’nın mali yaptırımları hakkında kripto paraların rolüne vurgu yapan Rusya Finansal İzleme Servisi Başkanı Yuri Chekhanchin “Özellikle yaptırımlarla karşılaşan işletmeler, uluslararası pazarlara girmeleri gerektiğinde her zaman standart yöntemleri kullanamadıkları için bu bir ihtiyaç” diye konuştu.

Habere göre, söz konusu düzenlemede kripto paraların ülke çapında yasallaşması değil, uluslararası ödemelerde kullanılmasının önü açılacak.

Vitalik Buterin’den eleştiri

Rusya’nın mali ambargoları delmek için kripto paraları kullanmasına yönelik adımı, Ethereum blokzincirinin kurucu ortağı Vitalik Buterin’in de gündemindeydi. Buterin, otoriterlik eğilimindeki bazı hükümetlerin kriptoya dair “kuralları benim için değil, senin için koyuyorum” yaklaşımını izlediğini belirtti. Rusya’nın ekonomik yaptırımlardan kaçınmanın bir yolu olarak kriptoyu desteklediğini ancak vatandaşlarının ve düşmanlarının kripto kullanımını denetleyemediği için karşı çıktığını öne sürdü.

Batı’nın ambargolarıyla yüzleşen ülkelerin kripto paralara yönelimi ilk değil. İran ve Rusya merkez bankalarının dijital para altyapılarının entegrasyon çalışmalarının bir süredir devam ettiği biliniyor. Keza ABD’nin yaptırım listesindeki Venezuela petrol ticaretinde dünyanın en büyük stablecoin’i Tether’i (USDT) kullanıyor.

Ambargoyu delen cezayla karşılaşmıştı

Öte yandan, Rusya’nın kriptoyu kullanarak ambargoyu delme çabası her zaman olumlu sonuç vermiyor. Geçtiğimiz hafta çıkan bir habere göre, kripto para şirketi Payeer, Rus kullanıcılara hizmet vererek ambargoyu ihlal ettiği için cezai yaptırımlarla yüzleşmişti. Müşterilerinin çoğunluğunun Rusya’da ikamet ettiği şirket, Litvanya’nın kara para aklamayı önleme düzenlemesini ve yaptırımları deldiği için 9,3 milyon euroluk para cezasına çarptırılmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

alp boru

Yazar: Alp Börü

Bitcoin’de “S&P 500 kıskacı” riski

Bitcoin (BTC) geçtiğimiz akşam 60 bin dolar barajını yeniden aştı. Bu yükseliş, S&P 500 endeksinin tarihindeki en yüksek seviyeye ulaşmasının ardından gerçekleşti. Piyasalarda, Fed faiz kararı öncesi belirsizlik hakim. Son zamanlarda Bitcoin ile ABD borsa endeksleri arasında güçlü bir bağlantı göze çarpıyor. Bu durum, geçmişteki faiz indirimlerinin ardından hangi hareketlerin gerçekleşebileceğine dair ipuçları verebilir. S&P ...

Bağlantıyı kopyala