bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 61,053.36 0.37%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 3,391.61 0.53%
bnb
BNB (BNB) $ 571.75 0.32%
solana
Solana (SOL) $ 138.39 1.00%
xrp
XRP (XRP) $ 0.468021 0.69%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.379464 2.24%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.12211 1.97%

SEC Başkanı Gensler: “Ether’in ETF süreci sorunsuz ilerliyor”

gary gensler yaptırımlar

Bitcoin‘in (BTC) ardından Ether‘in (ETH) borsa yatırım fonlarında (ETF’ler) işlem görmesine dair tartışmalar sürüyor. ABD’li düzenleyici kurum Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) konuyla ilgili tavrı piyasa paydaşları tarafından merakla beklenirken, Komisyon Başkanı Gary Gensler’ın konuya dair açıklaması yüreklere su serpti.

Ether’in borsa yatırım fonlarında işlem görmesine ilişkin sürecin “sorunsuz ilerlediğini” söyleyen Gensler, onayın ne zaman geleceğine ilişkin bilgi vermedi. Piyasa beklentisi Kasım ayında gerçekleşecek ABD seçimleri öncesi spot Ether ETF’lere onay gelmesi yönünde.

Kıyasıya geçmesi beklenen ABD seçimlerinde adaylar geçtiğimiz dönemde kripto dostu açıklamalar yapmaya başladı. Çok değil bir iki sene öncesine kadar kriptoya karşı hasmane bir tavır sergileyen Donald Trump seçimler yaklaştıkça yüzünü kriptoya çevirdi. Kripto topluluğundan destek toplamayı başaran Trump, rakibi Joe Biden’ın “Kriptoya savaş açacağız” söylemini sıklıkla eleştirdi.

ABD seçimlerinde kripto büyük rol oynayacak

NBA takımlarından Dallas Mavericks’in eski sahibi milyarder Mark Cuban ise SEC Başkanı Gensler’ın kripto karşıtı tavrıyla “kelimenin tam anlamıyla Joe Biden’a seçime mal olabileceğini” iddia etti. Bloomberg’ün bir konferansına katılan Gensler’a bu görüşler soruldu. SEC Başkanı seçimler hakkında konuşmayacağını yineledi.

Gensler, ABD yasalarına göre bir tür menkul kıymet olan yatırım sözleşmeleri olduğunu iddia ettiği ve Amerikalı yatırımcılara “uygun açıklama” yapmayan 20.000 kadar kripto token olduğunu söyledi.

Gensler’dan bilindik açıklamalar

“Bu alanda yıldızı parlayanların bazıları ya hapiste ya hapse girmek üzere ya da suçlu iadelerinin yapılmasını bekliyorlar” diye konuşan Gensler, kripto paralar hakkındaki “olumsuz” görüşünü beklentiler dahilinde sürdürdü.

“Kurallarımızı oldukça açık bir şekilde ortaya koyduk. Kripto menkul kıymetler ve menkul kıymetler yasalarına ilişkin herhangi bir tutarsızlık yok. Ne yazık ki, yasalara uymayan çok sayıda kişi söz konusu”

Gensler, 20 bine yakın kripto paranın ABD yasalarına göre yatırım sözleşmeleri ya da menkul kıymetler sınıfında olduğunu ancak bu kripto paraların Amerikalı yatırımcılara “doğru düzgün açıklama” yapmadığını öne sürdü.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Alp Börü

Haftalık ekonomi yayını Bloomberg Businessweek Türkiye'de dokuz yıllık teknoloji muhabirliğinin ardından Coindesk Türkiye'de editörlük görevini üstlenen Alp Börü, 2023 Ekim ayından beri Kriptomeda'nın yazı işleri müdürlüğünü sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala