SEC, Ether opsiyonları kararını bir kez daha erteledi

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), 11 Ekim’de yaptığı açıklamayla spot Ether için opsiyonların listelenmesine yönelik kararını yeniden erteledi. Cboe Exchange’in önerdiği değişiklikle, popüler Ether fonları için opsiyonların sunulması bekleniyordu. Ancak, SEC’in nihai karar tarihini 19 Ekim’den 3 Aralık’a taşıdığı belirtildi. Ether konusunda yatırımcıların dikkati artmaya devam ediyor.

Ağustos ayında Cboe, BlackRock’ın iShares Ethereum Trust ETF’si ve diğer önemli fonlar da dahil olmak üzere toplamda dokuz ETF için opsiyon listeleme izni talep etmişti. Eylül ayında ise SEC, Nasdaq üzerinden iShares Ethereum Trust için opsiyonların listelenmesine yönelik başvuruyu da ertelemişti. Bunun yanı sıra, SEC, 20 Eylül’de BlackRock’ın Bitcoin ETF’si olan iShares Bitcoin Trust’a bağlı opsiyonların listelemesine yeşil ışık yakmıştı. Ancak Bitcoin opsiyonlarının piyasaya sürülmesi için CFTC ve Options Clearing Corporation (OCC) onaylarının beklenmesi gerekiyor. BlackRock ayrıca Ether opsiyonlarının da listelenmesini istiyor.

Ether opsiyonları için umutlar sonraki yıla

Bloomberg Intelligence analisti James Seyffart, BTC ETF’lerine ilişkin opsiyonların 2025’in ilk çeyreğinde piyasada olmasının muhtemel olduğunu belirtti. Seyffart, 9 Ekim’de yaptığı açıklamada yıl sonundan önce opsiyonların mümkün olduğunu ancak 2025’in ilk çeyreğinde daha olası olduğunu ifade etti. Ether piyasasına yönelik de benzer tahminler var.

Opsiyonlar, bir varlığı belirli bir fiyat üzerinden alma veya satma hakkı veren sözleşmeler olarak tanımlanıyor; trader’lar arasında “call” ve “put” terimleriyle anılıyor. ABD’de, eğer taraflardan biri anlaşmaya uymazsa, OCC devreye giriyor ve durumu çözüme kavuşturuyor. Özellikle Ether opsiyonlarının listelenmesi halinde ilgi çekmesi bekleniyor.

Bitwise Invest’in alfa stratejileri yöneticisi Jeff Park, 20 Eylül tarihli bir paylaşımında OCC’nin trader’ları karşı taraf riskine karşı koruduğunu belirterek ABD borsalarında spot kripto opsiyonlarının listelenmesiyle kripto piyasasında büyük bir ilerleme kaydedileceğinin altını çizmişti. Ether opsiyon başvuruları özellikle bu bağlamda dikkat çekiyor.

ETF piyasasında 9 trilyon dolarlık yatırımın yarısını yöneten finansal danışmanlar, piyasa dalgalanmalarına karşı korunmak amacıyla opsiyonları tercih ediyor. The Journal of Financial Planning’ın 2023 yılına ait anketine göre, danışmanların yüzde 10’undan fazlası müşteri portföylerini yönetmek için aktif olarak opsiyon kullanmakta. Ether gibi büyük kripto paraların opsiyonları da bu nedenle tercih ediliyor.

bugra cimen

Yazar: Buğra Çimen

Yabancı kripto para borsalarının akıbeti ne olacak?

Geçtiğimiz temmuz ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren kripto varlık düzenlemesi, sektör nezdinde iyiden iyiye etkisini göstermeye başladı. Fakat Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) tek merci olarak yetkilendirildiği ve kripto para borsalarının sınırları yeniden çizildiği yeni yasa birçok soru işaretini beraberinde getirdi. SPK’nın resmi web sitesinde yayımlanan ve neredeyse haftada bir güncellenen yeni duyurular, Türkiye pazarında ...

Bağlantıyı kopyala