bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 56,791.22 3.07%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,350.52 1.82%
bnb
BNB (BNB) $ 516.05 2.02%
solana
Solana (SOL) $ 134.19 2.69%
xrp
XRP (XRP) $ 0.536654 1.27%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.341681 0.34%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.103063 6.78%

Sıra kime gelecek?

hazine ve maliye bakanligindan kripto para aciklamasi 2 4

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 bin kişilik ekibiyle 552 mükellefin 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı vergi denetimi yaptı. Vergi müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan 3 bin kişilik denetim ekibi incelemelerini tamamladı.

Mevcut stokların tek tek sayımı, faturasız işlem yapılıp yapılmadığının tespiti, ödemelerin ve tahsilatların firma üzerinde  gerçekleşip gerçekleşmediği, faturalı ürünlere ait gerçek gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgesiz döviz alım-satımı yapıp yapmadığı incelendi.

Dört kişilik ekipten oluşan denetimciler kuyumcu mağazalarındaki altınları tek tek saydılar, kayıt altına aldılar, sistemin istediği ne varsa A’dan Z’ye sordular, soruşturdular, yazdılar, çizdiler ve gittiler. Bundan sonrası incelemeler ve cezalar. Bu işten iyi gelir elde edecekler. Sırada diğer sektörler var. A’dan Z’ye tüm sektörler, herkes. Sadece şirketler değil, vatandaşlar da.

Mehmet Şimşek göreve geldiğinde “Avrupa modelini” uygulayacağını söylemişti. Aynen dediğini yapıyor. Parada Avrupa modeli, yaşamda Ortadoğu. Avrupa modeline uyacak Avrupa standartlarında gelirimiz yok, altyapımız yok, kültürümüz yok ama olsun iş vermeye gelince her model onlara uyar.

Denetim günü denetimden korkan bazı kuyumcular kepenk kapatarak, kepenklerine “Cenazemiz var” yazısı asmış. O yalan gerçeğe dönüşecek. O cezaları gören kurnazlar bin pişman olacak.

Bu denetimlerin başlaması iyi oldu mu? Kesinlikle evet. Her sektörde pislik kişiler var. Ayıklansın, kimin ne mal olduğu ortaya çıksın. Zaten kendinden emin olan neden kaçsın ki?

Sadece biraz ceza ödeyecek o kadar. Lafa gelince herkes dürüst, herkes Müslüman. Ama denetimlerden çıkan sonuç öyle demiyor. Kimse lagaluga ile vakit geçirmesin, kimse boş konuşmasın.

Gerçek şu: Kasada para bitti, o kasa dolacak. Haklı olarak şunu sorabilirsiniz: Hepsini biz mi yedik de fatura bize çıktı diye. Az ya da çok o para yendi ve bitti. Zamanında sorulmayan soruların bugünkü cevabı anlamsız olur!

Hiçbir sektörün mahremi kalmayacak. Her şey kayıt altında olacak. A’dan Z’ye. 1 kuruş bile hesaplanıp kayıt altına alınacak. Sonra yapay zeka ve dijital denetime devam. Stok belli, aldığın sattığın ortada, giriş çıkış da kayıt altında… Bu, Avrupa modeli değil “Hoş Geldin Ortak” modeli.

Küçük ya da büyük işletme sahibi olmak da çok zor bu ülkede. Düşünsenize, ithalat yasağı geldiğinde güya başarı elde edildi. Altın kaçakçılığında milyon dolarlık vurgun yapıldı. O televizyonda izlediğiniz altın kaçakçılığı yapıp yakalananlar var ya, onlar devede kulak. Onlar göstermelik. Bir onlar denetlenmedi bu ülkede.

Seçim önceleri “gizli tüccar” diye ifşa ettiklerim piyasada işçilik operasyonu yapıyordu. Gram altına, sarrafiye grubu altınlara işçilik üzerine işçilik koyuyorlardı. Ben de “Almayın. İşçilik var, operasyon yapıyorlar” diye bas bas bağırıyordum. İşte onlar var ya milyon dolarlık vurgun yaptı. Bir tek onlar denetlenmedi bu ülkede.

Havaleciler var ya, hani yüzde 1-2 işe dünyanın her ülkesine yasa dışı para transferi yapanlar. Terör ve uyuşturucu paralarını buhar eden havaleciler. Bir onlar denetlenmedi bu ülkede.

Anlatacak, yazacak o kadar şey var ki. Susuyoruz, kaybediyoruz! Belki bir gün.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

İslam Memiş

İslam Memiş 1980 İstanbul doğumlu aslen Ordu’lu 2 çocuk babası. Erzurum Atatürk Ünv. İşletme Yönetimi okudu. 4 yıldır Anadolu Ajansı (AA) Finans Analisti olarak görevini sürdürüyor. Sahibi olduğu kuyumcu perakende mağazasını işletiyor. Adalet Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın emtia bilirkişilik görevini sürdürüyor. Tüm ulusal kanallara altın ve para piyasalarını yorumluyor.
https://www.btchaber.com

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala