Ethereum Blockchain ağı için kritik dönem için sayılı günler kaldı. Proof of Work konsensüs mekanizmasından Proof of Stake’e geçiş yapan Ethereum’un ilk adımı olan Merge, birçok kesim tarafından sıkı bir şekilde takip ediliyor. Bu noktada akıllara yeni bir konsensüse sahip olacak Ethereum hakkında sorular geliyor. Bunlardan biri de Ethereum’un Proof of Stake ile nasıl çalışacağı ve Proof of Stake’in nasıl çalıştığı. Bu yazımızda kısa Ethereum 2.0 ve Proof of Stake’den kısaca bahsederken, yeni nesil madencilerin korkulu rüyası Slashing’i anlatacağız.
Ethereum 2.0 Nedir?
Ethereum 2.0‘ın büyük bir girişiminin asıl amacı kısaca ağı daha ölçeklenebilir ve verimli bir hale getirmektir. Böylece ağdaki tüm aktivite daha verimli bir şekilde yürütülebilir. Şu anda Ethereum, diğer birçok Blockchain ağı gibi, sunucular, bilgisayarlar ve cep telefonları dahil olmak üzere ağa bağlı herhangi bir cihaz olan Node’lar tarafından desteklenmektedir. Node‘lar birbirine bağlıdır ve ağın güncel kalması için sürekli veri alışverişinde bulunur. Ancak bu işlemlerin merkezindeki Proof of Work konsensüsü çok fazla işlem gücü gerektirmekte ve ölçeklenebilirliği düşürmektedir. Bu yüzden konsensüs mekanizmalarını tamamen Proof of Stake’e kaydırmak isteyen Ethereum geliştiricileri, işlem yükünü sadece belirli bir miktarda ETH‘yi stake eden doğrulayıcılara vererek, işlemlerin çok daha kolay yürütülmesini sağlamayı amaçlamaktadır.
Blockchain’in içerisindeki mimariyi büyük ölçüde değiştiren bu aşamalı yükseltme, beraberinde birçok sistemin de değişmesi anlamına gelmektedir.
Proof of Stake Neleri Değiştiriyor?
Proof of Stake (PoS), Proof of Work (PoW) ile aynı amacı taşımasına rağmen farklı yöntemler izler. PoW ağdaki işlemlerin doğruluğunu kanıtlamak için bloğu doğrulayanların işlem gücüne güvenir. Bir madenci bloğu ağa kaydetmek için doğru hash standartını bulmalıdır. Ancak PoS’ta bu durum tamamen farklı bir güven mekanizması ile sağlanır. PoS konsensüsünde doğrulayıcı olmak isteyen Node’lar 32 Ethereum’u stake etmeli ve bu Ethereum’ları teminat olarak kitlemelidirler. Bunun karşılığında ağ içerisinde söz sahibi olan bu Node’lar, herhangi bir işlem gücü gerekmeksizin ağın doğruluğunu sağlarlar ve böylelikle işlem ücretlerinden bir pay alırlar. Ancak bu pay, Node’lar sadece dürüst ise verilir. Aksi hâlde doğrulayıcılar ağdan men edilirler fakat cezasını ödemek durumundadırlar. Bu cezanın Blockchain sektöründeki adı Slash yemektir. Peki Slash yemek ne demek?
Slashing Nedir?
Proof of Stake mekanizmasında doğrulayıcılara verilen güven, o kişinin ağa teminat olarak sunduğu Ethereum’lardan (ETH) gelir. Bir doğrulayıcının varlıklarını kilitlemesi ve bu kilitlediği oran doğrultusunda kendisine pay verilmesi, hem doğrulayıcının bu işten gelir elde etmesini sağlar hem de ağın doğur bir şekilde işlemesini sağlar. Ancak bu işlemler her zaman toz pembe çalışmaz.
Her sektörde olduğu gibi Blockchain ve madencilik sektöründe de kötü aktörlerin sayısı bir hayli fazla. Ağın içeriğini değiştirmek isteyen veya herhangi bir müdahalede bulunan doğrulayıcılar, ağın stabilitesi açısından tehlike oluşturmaktadır. Bu noktada diğer doğrulayıcılar ile sorgulandıktan sonra farklı bir işlemin yapıldığının tespit edilmesi durumunda o doğrulayıcıya slashing yapılır.
Slashing bir doğrulayıcının stake ettiği varlıkların yakılarak o doğrulayıcının ağdan men edilmesine verilen isimdir. Bu Proof of Stake ağının koruma ve ceza mekanizmasıdır. Bir doğrulayıcının kurallara uymaması durumunda varlıklarının tamamının sonsuza kadar yakılacağını bilmesi, o doğrulayıcının bu riski göze alamamasına neden olmaktadır. Böylelikle yoğun işlemlere gerek kalmadan ağın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi sağlanır.