bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 63,480.01 1.85%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,544.66 4.58%
bnb
BNB (BNB) $ 571.67 2.74%
solana
Solana (SOL) $ 151.11 8.87%
xrp
XRP (XRP) $ 0.587699 0.85%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.359145 3.29%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.106855 2.37%

SPK’dan yeni kripto para düzenlemesi duyurusu

SPK kripto borsalari

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), kripto paralara dair birtakım ikincil düzenleme yaptığını açıkladı. 7518 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda yapılan değişikliklerle yürürlüğe giren yeni düzenlemeler, 6362 sayılı kanuna eklenen geçici bir madde ile çerçevelendirildi. Düzenlemeler, kripto varlık platformlarının işleyiş biçiminden müşteri haklarının korunmasına kadar birçok alanı kapsıyor.

Kanunda yapılan değişiklikte kripto varlık platformlarının uygulamalarında farklılıkları ortadan kaldırmak ve yatırımcıları korumak amacıyla bazı temel ilkeler belirlendi.

Bankalarda nakit zorunluluğu

Platformların müşterilerine ait nakitlerin bankalarda tutulması zorunlu hale getirildi. Bu, kullanıcı fonlarının platform varlıklarından ayrı olarak saklanmasını gerektiriyor. Düzenlemeye göre her platform, müşterileri adına açılan hesapları açıkça tanımlamakla yükümlü ve bu hesapların sadece ilgili kullanıcıya ait olduğu vurgulanmalıdır.

Müşteri nakitlerini doğrudan alma veya teslim etme yetkisine sahip olmayan platformlar, bu işlemleri sadece yetkili finans kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirebilecek.

SPK, kripto para borsalarının müşteri emirlerini sadece platformun resmi kanalları üzerinden yapılması gerektiğini belirtti. Sosyal medya aracılığıyla alınan müşteri emirleri katiyen yasaklandı.

Değiştirilemez kripto varlıklar (NFT) ve sanal oyunlara özel varlıklar ise bu düzenlemelerden muaf tutuldu. Ancak, bu varlıklarla ilgili işlem yapıldığında platformların SPK’ya bildirimde bulunması gerekecek.

Kripto platformlarında şeffaflık vurgusu

Şeffaflık da önemli bir konu olarak öne çıktı. Düzenlemeye göre platformlar, işlem yaptıkları varlıkların denetim altında olup olmadığını açıkça belirtmek zorunda.

Eğer bir platform, kanun kapsamında yer almayan varlıklarla işlem yapıyorsa, bu durumu müşterilerine bildirmesi gerekiyor. Ayrıca, müşteri emirlerinin alınmasından önce, gerekli bilgilerin anlaşıldığına dair onay alınması da şart koşuldu.

Kripto varlıkların alım-satımında yalnızca likidite sağlayıcılarının faaliyetleri bir platform olarak kabul edilmeyecek.

Eşler arası (P2P) alım-satım işlemleri ise tamamen yasaklandı.

SPK düzenlemesine göre rekabetçi bir ortamda, platformların yatırımcılara yönelik iletişimde yanıltıcı bilgiler vermekten kaçınması isteniyor. Kesin getiriler ya da yanıltıcı taahhütler gibi durumların belirli yaptırımları olacak. Ayrıca, yanıltıcı olabilecek promosyon kampanyaları kısa sürede sonlandırılacak.

Son olarak Sermaye Piyasası Kurulu, kripto para platformlarının Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ile gerekli verileri paylaşmasını zorunlu kıldı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala