Stablecoin piyasasında bir ilk

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

DefiLlama verilerine göre stablecoin’lerin toplam piyasa değeri ilk kez 230 milyar doları aştı. Geçen hafta stablecoin‘lerin piyasa değerine 2,3 milyar dolar daha eklendi. Stablecoin’lerin toplam piyasa değeri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 56’lık artış göstererek 233 milyar dolara ulaştı.

Piyasa değeri açısından Tether (USDT) 143 milyar dolar ile pazara öncülük ediyor. Bunu 59 milyar dolar ile USD Coin (USDC) takip ediyor. Stablecoin piyasası, Nisan 2022’de yaklaşık 190 milyar dolara ulaşarak zirveye çıkmış ancak Terra-Luna çöküşü ve FTX, Celsius, BlockFi gibi büyük kripto şirketlerinin yaşadığı krizlerin ardından ciddi bir düşüş yaşamıştı. 2023 ortasına kadar süren bu gerileme son bir yılda yeniden yükselişe geçti.

Stablecoin piyasası neden yükseldi?

LVRG Araştırma Direktörü Nick Ruck’a göre, kurumsal yatırımcıların kriptoya ilgisi yeniden artmaya başladı. Özellikle ABD ve Hong Kong gibi bölgelerde geleneksel finans kurumlarının kripto sektörüne daha kolay erişim sağlamasına yönelik yasal düzenlemeler, bu ilgiyi tetikledi.

Bunun yanı sıra PayPal gibi büyük şirketler kendi stablecoin’lerini çıkararak zincir üstü işlemleri kolaylaştırmaya başladı. Ruck, “Stablecoin sayısındaki artış, kurumsal yatırımcıların daha iyi ticaret koşullarına hazırlandığını ve piyasa için yükseliş beklentilerinin sürdüğünü gösteriyor” dedi.

Trump’tan stablecoin vurgusu

Geçtiğimiz günlerde New York’taki Blockworks Dijital Varlık Zirvesinde önceden kaydedilmiş bir konuşma yapan ABD Başkanı Donald Trump, stablecoin düzenlemelerini desteklediğini belirtti.

Trump, konuşmasında dolar bazlı stablecoin’lerin ABD dolarının küresel hakimiyetini artırmak için büyük bir fırsat sunduğunu ifade etti:

“Dolar destekli stablecoin’lerle ABD dolarının küresel hakimiyetini uzun yıllar sürdürebiliriz. Zirvede olmak istiyoruz ve bu araçlar bizi oraya taşıyacak.”

Trump ayrıca, Kongre’ye çağrıda bulunarak basit ve mantıklı kurallarla stablecoin’leri düzenleyen yasal çerçevelerin oluşturulmasını talep etti. Başkanın danışmanı Bo Hines da yakın zamanda stablecoin yasasının Kongre’den geçebileceğini belirtti.

GENIUS Act ve diğer düzenlemeler

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi kısa süre önce “GENIUS Act” adlı yasa tasarısını onayladı. Bu yasa, stablecoin ihraç eden firmaların 1:1 teminat zorunluluğu ve kara para aklamayı önleyici önlemler gibi sıkı kurallara tabi olmasını öngörüyor.

Buna ek olarak, Clarity for Payment Stablecoins Act ve Lummis-Gillibrand Payment Stablecoin Act gibi diğer yasa tasarıları da gündemde. Trump’ın açık desteği, bu düzenlemelerin hızla yürürlüğe girmesinin önünü açabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Belen Softa

Anti-küreselleşmenin markete etkileri

Bu haftaki yazımda New York Üniversitesi Ekonomi Profesörü Aswath Damodaran’ın fikirlerine yer vereceğim. Aswath son 30 yıldır ABD’de şirket değerleme ve risk belirleme gibi konularda en saygın isimlerden biri. Bu nedenle küreselleşme, gümrük vergileri, teknoloji hakkındaki çalışmalarını incelemenin faydalı olduğunu düşünüyorum. Küreselleşme Dünyayı ekonomik, siyasal ve sosyal açıdan birbirine bağlayan küreselleşme, bir süreç olarak yıllardır ...

Bağlantıyı kopyala