bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,799.75 0.32%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,311.81 0.35%
bnb
BNB (BNB) $ 539.20 2.22%
solana
Solana (SOL) $ 132.73 0.84%
xrp
XRP (XRP) $ 0.585522 2.40%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.333904 0.59%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100861 1.57%

Stablecoin’lerdeki para girişi 2021 boğasını mı anımsatıyor?

stablecoin usdt 3

Kripto dünyasında fiyat istikrarını sağlama iddiası güden stablecoin’ler büyük ilgi görmeye devam ediyor. 2024 yılına ait CoinGecko raporu hem itibari para hem de emtia destekli stablecoin’leri masaya yatırıyor. İşte, stablecoin piyasasının yakından incelendiği rapordan öne çıkan bulgular:

CoinGecko raporu 2024 yılında itibari para destekli stablecoin’lerin toplam piyasa değerinin 161,2 milyar dolara ulaştığını ortaya koyuyor. Ancak bu sayı 2021 yılındaki 181,7 milyar dolarlık zirve seviyesinden bir hayli uzakta.

İtibari para destekli stablecoin’ler aslan payını kaptı

Pazarın önemli bir bölümünü USDT, USDC ve DAI gibi büyük stablecoin’ler oluşturuyor. Rapor, ABD doları gibi itibari para birimlerine endekslenen söz konusu stablecoin’lerin pazardaki aslan payını aldığını gösteriyor. Öte yandan özellikle altın gibi değerli emtialara destekli stablecoin’lerin değeri ise 2024 yılında yüzde 18,1’lik büyüme kaydederek 1,3 milyar dolara ulaştı ancak toplam piyasa içerisindeki payları oldukça düşük.

Stablecoin’lerin acıklı geçmişi

Stablecoin’lerin toplam kripto para piyasasındaki payı yüzde 8,2 seviyesinde. Rapor, stablecoin’lerin 2020 yılından beri giderek yükselen payını değerlendirerek, “2020’de toplam kripto piyasasındaki payı sadece yüzde 2 seviyesindeydi. Terra’nın UST’siyle gelen eksponansiyel büyümeyle söz konusu pay yüzde 18,4’e kadar çıkmıştı ancak UST’nin çöküşüyle ayı piyasasına girildi” ifadeleri yer aldı.

En büyük risk: Çıpanın kaybedilmesi

Stablecoin’lerin en büyük özelliklerinden fiyat sabitliği, özellikle yüksek piyasa dalgalanmaları sırasında zorlanmaya devam ediyor. Piyasadaki istikrarsızlık dönemlerinde stablecoin’lerin pariteyi koruma mücadeleleri sürüyor. Tıpkı Terra’nın UST’sinde yaşandığı gibi büyük montanlı stablecoin’lerin çıpalarını kaybetme ihtimali kripto piyasası için ciddi bir uyarı niteliği taşıyor.

Sadece trade amaçlı mı kullanılıyor?

Stablecoin’ler sadece kripto ticaretinde değil aynı zamanda merkeziyetsiz finans (DeFi) ve uluslararası ödemelerde de önemli bir rol oynuyor. Ödeme sistemlerinin dönüşümüyle stablecoin’lerin kullanımı daha da yaygınlaşması kuvvetle muhtemel. Ayrıca emtia ve diğer varlıklarla desteklenen stablecoin’lerin farklı kullanım alanlarında büyümesi bekleniyor.

Düzenleyici kurumların müdahaleci tavrı

CoinGecko raporuna göre stablecoin projelerinin gelecekte karşılaşabileceği birkaç risk şu şekilde sıralanıyor:

  • Düzenleyici Müdahaleler: Stablecoin piyasası hızla büyüdükçe regülatörlerin müdahale etme olasılığı artıyor. Özellikle ABD ve Avrupa’daki düzenleyici kurumlar, bu kripto varlık sınıfını yakından izliyor ve piyasa üzerinde düzenlemeler yapmak istiyor.
  • Teknolojik Riskler: Stablecoin projelerinin altyapısında meydana gelebilecek teknik aksaklıklar, fiyat sabitliğini tehlikeye atabiliyor ve piyasa için tehdit teşkil ediyor.

2024 yılı stablecoin’ler için büyüme ve gelişim senesi olmayı sürdürüyor. Her ne kadar piyasa itibari para destekli stablecoin’lerin hakimiyeti altında olsa da emtia destekli projelerin büyümesi ve fiyat sabitliği sorunlarının çözülmesiyle bu varlık sınıfının daha da güçlü bir konuma gelmesi olasılıklar dahilinde.

Piyasaya yeni para mı giriyor?

Öte yandan stablecoin’lerin pazar payının yükselmesini piyasa için olumlu olduğunu düşünenler de var. Dynamo DeFi adıyla bilinen kripto analisti Patrick Scott’ın 26 Ağustos’ta X hesabından yaptığı paylaşımda, stablecoin piyasasının yükselmesini “Kriptoya yeni para giriyor” ifadeleriyle yorumlamış, “Ve bir anda yeni bir en yüksek seviyeye ulaştık. Algoritmik olanlar hariç stablecoin’lerin toplam piyasa değeri, 2022’nin zirvesini geçerek en yüksek seviyesine çıktı” ifadelerini kullanmıştı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Ali Tunç

Ali Tunç, 1999 yılında İstanbul’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2017'de Sakarya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümüne girdi ve 2021'de mezun oldu. Web uygulamaları ve yapay zekâ projelerinde deneyim kazandı. 2017'den beri kripto para topluluğunda içerik üretici, yatırımcı ve trader olarak aktif.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala