SushiSwap (SUSHI) Nedir

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

SushiSwap (SUSHI) kullanıcıların kripto para alıp satmasına olanak sağlayan Ethereum blockchain’ine üzerine kurulmuş bir platformdur. Kendi topluluğu tarafından yönetilen merkezsiz kripto para borsası SushiSwap, kullanıcılarına çok sayıda kripto para işlemi gerçekleştirme imkanı tanıyor.

SushiSwap, kendine özgü otomatik piyasa yapıcı akıllı sözleşmeleri içeren merkezsiz bir kripto para borsası şeklinde ifade edilebilir. Kullanıcılara kripto para işlemleri gerçekleştirme fırsatı veren bu platform Ethereum blockchain’i üzerinde yer alıyor. Merkezsiz borsalar, kripto varlıkların eşten eşe alınıp satılabileceği güvenli bir ortam tesis etmeleriyle tanınır. Bu platformlar sayesinde kullanıcılar geleneksel borsalar gibi aracılara ihtiyaç duymadan kripto para alım satım işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Peki SushiSwap’in kendine has otomatik piyasa yapıcı akıllı sözleşmeleri içermesi ne manaya geliyor? Kullanıcılar kendi aralarında herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan alım satım yaparken bu akıllı sözleşme vasıtasıyla kripto varlıkların fiyatı belirleniyor. Geleneksel merkezi borsalarda bu fiyatlandırma, tüm varlık alım satım işlemlerinin kullanıcılara gösterildiği emir tahtasına göre yapılırdı. Görünün o ki SushiSwap platformunda işler daha yenilikçi metotlarla ilerliyor.

SushiSwap rehberi

Popüler DeFi platformu SushiSwap diğer merkezsiz kripto para borsalarından belirli özellikler itibariyle ayrıldığını ifade etmek gerekiyor. Bu özelliklerin başında platformun topluluk tarafından, hatta doğrudan, yönetilmesi geliyor. Elinde SUSHI token bulunduran herhangi bir kullanıcı ekosistemde değişiklik yapılmasını teklif edebiliyor. Bu kullanıcılar aynı şekilde teklif edilmiş değişiklikleri oylama hakkına da sahip oluyorlar. Bu özelliğin kripto paraların temel mantığıyla ne kadar örtüştüğünü ve kullanıcıların finansal özgürlüğüne ne derece katkı sağladığını anlamak hiç de zor değil.

Vampire Sushi

SushiSwap esasında Uniswap ağında gerçekleşen bir fork’lanma işlemini neticesinde meydana geldi. Uniswap tıpkı SushiSwap gibi kendine özgü akıllı sözleşmeyle çalışan bir başka merkezsiz kripto para borsası olarak biliniyor. Açık kaynak kodlu Uniswap’ten ilham alan geliştiriciler, birçok artıyı sürece dahil ederek SushiSwap’i meydana getirdi ve kendi topluluğuna teslim etti. Topluluk o günden bu yana piyasadaki likidite sorununu temel alarak platformu başarıyla çalıştırıyor ve çok sayıda kullanıcıya hizmet sağlıyor.

SushiSwap (SUSHI) Ne Zaman Çıktı?

sushiswap nedir

Uniswap ağında gerçekleşen bir fork işleminin neticesinde hayata geçen SushiSwap’in mazisi çok eskilere dayanmıyor. SushiSwap borsası 2020 yılının Ağustos ayında kullanıcılarına kripto para alıp satma imkanı sağlamaya başladı. Platformun kurucusu olarak tanımlanabilecek geliştiricisi ise Chef Nomi adıyla bilinen anonim birisi. Bu noktada şunu da belirtmek gerekiyor ki kripto para kullanıcıları, projenin ilk zamanlarında SushiSwap platformunun bir dolandırıcılık teşebbüsü olmasından bir hayli şüphelenmişti. Sonraları bunun yersiz olduğu gerçeği biraz zor da olsa ortaya çıktı. Nitekim SushiSwap platformunda kullanılan SUSHI token çok sayıda kripto para alım satım platformunda listelendi ve milyonlarca kullanıcıyla buluştu. Dünyanın en büyük kripto para borsalarından Binance 1 Eylül 2020 tarihinde SUSHI’yi platformuna eklemişti.

SushiSwap (SUSHI) Fiyatı Nedir?

SUSHI token’in fiyatı işlem görmeye başladığı 2020 yılından itibaren genel anlamda yükselerek seyretmiş diyebiliriz. Elbette piyasanın değer kaybına uğradığı zamanlarda SUSHI fiyatı da aşağı yönde seyretmiş. Token’in fiyatının şimdiye dek en fazla 23 dolar civarına ulaşmış olduğunu görüyoruz. Ayrıca token’in fiyat grafiği incelendiğinde kripto para piyasasının genel seyrine paralel ilerlediği söylenebilir. SushiSwap fiyatı hakkında daha detaylı bilgiye SUSHI kaç TL ve SUSHI kaç dolar sayfaları üzerinden ulaşabilirsiniz.

SushiSwap Kaç TL?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 SUSHI token 35,65 TL TL’den işlem görüyor. Ayrıca SUSHI token fiyatının son 24 saat içerisinde -4.86% değişim gösterdiğini görüyoruz. SUSHI token’in son 24 saatteki işlem hacmi ise $ 143,174,185 dolar, toplam piyasa değerine bakarsak $ 198,191,950 dolar seviyesinde seyrettiğine şahit oluyoruz.

SushiSwap Kaç Dolar?

Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 SushiSwap Coin $ 1.03 dolardan işlem görüyor. 2021 yılının Ağustos ayı itibariyle SushiSwap Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 23.38 dolarla kaydetti. Bununla birlikte Dogecoin’de yılın en düşük seviyesini ise 0.47 dolarla belirledi.

SushiSwap (SUSHI) Nasıl Çalışmaktadır?

SushiSwap, kullanıcılar arasında çok sayıda kripto paranın alınıp satılmasına olanak sağlıyor. Platformda gerçekleşen her bir swap yani alım satım işlemi için %0,3 oranında ücret tahsil ediliyor. Bu oranın %0,25’i likidite sağlayıcılarına veriliyor ve %0,05’i ise SUSHI’ye çevrilerek elinde SUSHI token bulunduran kullanıcılara dağıtılıyor.

Dileyen herkes SushiSwap’in havuzlarına likidite takviyesinde bulunabiliyor. Bunu gerçekleştirmek isteyen herhangi bir kullanıcını tek yapması gereken Ethereum cüzdanını SushiSwap hesabına bağlamak. Kullanıcıların daha sonra havuza katkı sağladıkları kadar varlığı bire bir oranında kilitlemeleri gerekiyor. Örnek vermek gerekirse bir kullanıcının SUSHI-ETH havuzuna 2 ETH değerinde fon eklemek istediğini varsayalım. Bu durumda bu kullanıcının 1 ETH değerinde SUSHI tokeni hesabında bulundurması gerekiyor.

sushiswap

Kripto paralarını kilitleyerek bu şekilde SushiSwap havuzuna katkıda bulunan kullanıcılar, SushiSwap likidite sağlayıcı token’lerden düzenli olarak kazanma hakkına sahip oluyor. Başka bir deyişle bu kullanıcılar platformun topluluğu tarafından ödüllendiriliyor. Aslına bakılırsa bu durum sistemin sürdürülebilirliği adına atılmış sağlam bir adım şeklinde değerlendirilebilir. Bu token’ler kullanıcılara havuza katkıda bulundukları nispette ödeniyor. Son olarak kullanıcılar dilediği zaman kilitledikleri varlıkların tamamını kullanabiliyor ya da likidite sağlama durumuna son verebiliyorlar. Bu bağlamda platformun kullanıcılara esnek olanaklar tanıyıp teşvik edici davrandığı ifade edilebilir.

SushiSwap platformunun sürdürülebilirliğini temin etmek için belirli adımların atıldığından bahsetmiştik. Bu adımlardan bir diğeri de piyasadaki SUSHI token’in %10’una denk gelen gelişim fonu. Bu fon sayesinde projenin sahip olduğu çizgiden dışarı çıkmaması hedefleniyor.

SushiSwap (SUSHI) Nasıl Satın Alınır?

SushiSwap (SUSHI) piyasaya adım atalı çok uzun bir süre geçmemiş olmasına karşın çok sayıda kripto para alım satım platformunda kullanıcılarıyla buluşuyor. SUSHI token’e platformunda yer veren borsalar arasında Binance, Huobi Global, Coinbase, FTX, KuCoin ve Gate.io gibi küresel olanlar yer alıyor. Binance borsası üzerinde SUSHI token ile USDT, BUSD, BNB, BTC ve BIDR işlem çiftlerine erişmek mümkün.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Ömer Uçar

Tether bilançosunu açıkladı, kârlılıkta rekor kırdı

Stablecoin ihraççısı Tether, 2024’ün üçüncü çeyreğinde 2,5 milyar dolarlık kâr ile rekor bir üç ay geçirdi. 31 Ekim’de yayımlanan bilançoya göre şirketin 2024 yılı konsolide kârı toplamda 7,7 milyar dolara ulaşırken özsermayesi 14,2 milyar dolar ve toplam varlıkları 134,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Şirketin rekor bilanço vermesinde USDT için artan talep ve rezervlerini destekleyen ABD ...

Bağlantıyı kopyala