SWIFT Sistemi Nedir? Rusya için Ne İfade Ediyor?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 2 dk

Paylaş:

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Batılı ülkeler ise Rusya için bazı yaptırımlar uygulamaya başlıyor. Bunların başında ülkeyi SWIFT sisteminden çıkarmak var. Durum böyle olunca SWIFT sistemi ve Rusya için ne ifade ettiği de merak edilir oldu. SWIFT yasağı hakkında merak edilenleri biz de bu yazıda bir araya getirdik.

SWIFT Sistemi Nedir?

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication’ın kısaltması olarak SWIFT kelimesini kullanıyoruz. SWIFT sistemi ise yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarına, döviz olarak gerçekleştirilen tüm para transferlerinin yapımasını sağlayacan bir sistem. Bu sistem sayesinde, bir yerden bir yere para göndermek çok daha hızlı hale geliyor.

Merkezi Belçika’da olan ve kendini bağımsız olarak tanımlayan sistemde 200’ün üzerinde ülke ve 11 binden fazla banka ve finans kurumu var. Sistem, ABD ve İngiltere dahil önde gelen merkez bankalarıyla ortaklaşa denetleniyor.

SWIFT Sistemi ve Rusya

ABD ve AB, Rusya’nın SWIFT sistemi içinden çıkarılmasına karar verdi. Nunun da doğrudan Rus ticaretini vuracağı düşünülüyor. Sistemden çıkmak, Rus şirketlerinin iş yapmasının önündeki en büyük engellerden biri olacak.

Uluslararası ticareti kolaylaştıran bir mesajlaşma sistemi de diyebileceğimiz SWIFT sistemi, Rusya için önemli finanslar sonuçlar doğuracak. Çünkü, SWIFT yasağı, ülkenin küresel finans piyasalarına erişimin de kısıtlanması demek.

swift sistemi nedir rusya icin ne ifade ediyor 2

Rusya için SWIFT Yasağı, Diğer Ülkeleri Etkiler mi?

Evet. Rusya için uygulanan SWIFT yasağı ile birlikte ihracatçılar ülkeye mal göndermeyi daha riskli bulacaktır. Diğer bir tarafta da maliyet var. SWIFT’ten çıkmak, ihracatçıların mal gönderimini daha maliyetli yapmasına neden olacak.

Dolayısıyla Rus ürünlerini satın alan alıcılar, alternatiflere bakacaktır.

Petrol ve tarım ürünlerinin önemli bir ihracatçısı konumunda olan Rusya, bu ödemelerde de büyük aksaklıklarla karşılaşacaktır. Bu durumda bankalar, teker teker birbiriyle iletişime geçmeli ve ödemeleri gerçekleştirmeli. Bu da başta da söylediğimiz gibi hem riskli hem maliyetli hem de zaman kaybı.

Daha önce İran, SWIFT‘ten dışlanan üke olmuştu. 2012’deki İran nükleer programı gerekçesiyle ülke sistemden çıkarılmıştı. İran, bunun sonucunda petrol ihraç gelirlerinin neredeyseyse yarısını, dış ticaret gelirlerinin ise yüzde 30’unu kaybetti.

SWIFT tarafından bu tür yaptırımlarla ilgili de açıklama var. Kuruluş, bu yaptırımlarda hiçbir etkisi olmadığını söylüyor. Tüm karar hükümetlerde.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Hazal Orta

Türkiye ve Aptos ekosistemi

Aptos ekosistemi, Türkiye’de giderek artan bir ilgiyle karşılanıyor. Aptos’un kurucularından David, Türkiye’nin tarih boyunca Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan stratejik bir köprü olduğuna dikkat çekerek, bu durumun blockchain dünyasında da önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Aptos ekosisteminin Türkiye’de güçlü bir topluluğu olduğunu ve bu topluluğu desteklemek için iki yerel topluluk yöneticisiyle birlikte çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, ...

Bağlantıyı kopyala