Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Temmuz 2022 faiz kararını açıkladı. Temmuz 2022 faiz kararı için faizin sabit bırakıldığı açıklandı. Yeni kararın açıklanmasıyla faiz oranı yüzde 14’te kaldı. Bu arada 2022 yılının ilk altı faiz toplantısında da Para Politikası Kurulu (PPK) politika faizini yüzde 14 düzeyinde sabit bırakmıştı. Son faiz indirimi ise Aralık 2021‘de yapılmıştı. Yılın son ayında 100 baz puanlık indirim uygulandı.
TCMB Temmuz 2022 Faiz Kararı: Sabit
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Temmuz 2022 faiz kararına ilişkin açıklamayı yaptı. Buna göre, faiz tıpkı bir önceki ayda olduğu gibi yine sabit tutuldu.
TCBM faiz oranlarına ilişkin basın duyurusunda konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:
Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.
Etkisi artarak sürmekte olan jeopolitik riskler olumsuz yönde etkisini sürdürmeye devam etmiş, dünyada iktisadi faaliyetin daha da zayıflamasına sebep olmuştur. Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyon ihtimali artmaktadır. Küresel gıda güvenliğindeki ticaret yasakları ile artan belirsizlikler, emtia fiyatlarındaki yüksek ve oynak seyir ile temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının sürmesi uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artmasına yol açmaktadır.
Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin çeşitlenerek arttığı gözlenmektedir.