Başarılı sporcuları desteklemek ve bu başarı hikayelerini gençlere aktarmak hedefiyle kurulan Team Paribu, bu yıl kapsamını genişletmek için harekete geçti. Düzenlenen basın toplantısına hem Team Paribu ile birlikte yola devam eden hem de takıma yeni eklenen sporcular katıldı. Paribu CEO’su Yasin Oral’ın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Türkiye’de yapılan spor araştırmasının da sonuçları açıklandı.
2021 yılında Türkiye kadın millî voleybol takımı kaptanı Eda Erdem kaptanlığında, millî cimnastikçi Ahmet Önder, millî rüzgâr sörfçüsü Dilara Uralp, millî modern pentatlet İlke Özyüksel, millî basketbolcu Sertaç Şanlı, millî yüzücü Nida Eliz Üstündağ ve millî atlet Berfe Sancak’tan oluşan 7 kişilik bir ekip olarak kurulan Team Paribu, bu yıl millî karateci Dilara Bozan, millî eskrimci Deniz Selin Ünlüdağ ve millî serbest dalışçı Fatma Uruk’un da katılımıyla 10 kişilik bir ekibe dönüştü.
Team Paribu 2022 Projeleri
Team Paribu, bu yıl Team Paribu Mentor projesini hayata geçirdi. Bu proje kapsamında, ekipteki her bir sporcu, kendi branşına göre belirlenen yaş aralığı dahilinde 3 genç sporcuya mentorluk yapacak. Gençler, kendilerine örnek aldıkları sporcuların deneyimlerini dinleyerek hem spor hem spor dışı hayatları konusunda tavsiyeler alabilecek.
Projelerden bir diğer ise Team Paribu Atölye. Çocukları spora yönlendirmek, milli sporcuların nasıl çalıştıklarını kamuoyuna gösterebilmek ve kamuoyunda popüler bir konumda olmayan branşlar konusunda halkı bilgilendirme amaçlı herkesin katılabileceği atölyeler düzenlenecek.
Team Paribu Seninle projesinde ise İhtiyaç Haritası devreye giriyor. Şubat ayı itibarıyla İhtiyaç Haritası’nda 3000’i aşkın ihtiyaç kalemi bulunuyor. Bunların yüzde 11’ini de spor malzemeleri oluşturuyor. Yeni projeyle, gençlerin yıl boyunca spora erişimini engelleyen bu ihtiyaç eksikliğinin giderilmesi planlanıyor.
Paribu CEO’su Yasin Oral konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:
“2022 yılında aramıza katılan yeni sporcularla birlikte 10 kişilik bir Team Paribu ekibi oluşturduk. Yine bu sene, Team Paribu’nun faaliyetlerini destekleyecek bir spor algı araştırmasına katkıda bulunduk. Elde ettiğimiz sonuçlarla ne kadar doğru projelere adım attığımızı görmüş olduk”
Paribu Spor ve Spor Dalları Hakkında Algı Araştırmasının Sonuçları
Ankete katılanların yüzde 91’i profesyonel sporcu olmak için spora çocukluktan başlanması gerektiğini düşünüyor. İdeal yaş için 6 ve 10 yaş arasını söyleyen kişilerin oranı ise yüzde 57,5.
Katılımcıların yüzde 75,5’i çocuğunun sporculuk mesleğini yapmasını istiyor. Yine katılımcıların yüzde 64,5’i çocuğunun hangi spor dalına yatkın olduğunu bilmiyor.
Katılımcıların yüzde 28,8’i spor ekipmanlarına bütçe ayırmaktayken, yüzde 45,2’si sporun pahalı bir uğraş olduğunu belirtiyor.
Yüzde 29,3’ü spor yapmanın çocuklara sağlık açısından fayda sağladığını düşünüyor. Sporun sağlık dışındaki katkıları arasında yüzde 21,5 ile vücut gelişimi, yüzde 17,5 ile sosyallik ve yüzde 9 ile psikolojik destek yer alıyor.
Katılımcıların popüler spor dalları dışında en çok bildikleri spor dalları ise şöyle:
Karate yüzde 63,3
Bisiklet yüzde 62,5
Masa tenisi yüzde 61,3
Güreş yüzde 60,3