bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 58,592.70 0.14%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,304.96 0.56%
bnb
BNB (BNB) $ 538.30 1.58%
solana
Solana (SOL) $ 132.41 1.32%
xrp
XRP (XRP) $ 0.586778 2.57%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.334752 0.04%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.100654 1.04%

Tek başına Trump yeter mi? Altcoin’lerin gidişatını belirleyecek 7 unsur

trump bitcoin konferans

Geçtiğimiz hafta spot Ether ETF’lerinde ilk günlerde Grayscale kaynaklı çıkışlar görürken, Donald Trump ise Bitcoin konferansındaki konuşmasında Bitcoin ve kripto sektörü için olumlu vaatlerde bulundu. Yakın dönemde Almanya ve Mt. Gox kaynaklı satışların alımlarla karşılandığını gördük. Altcoin tarafında ise SOL/ETH grafiği, airdrop’lar, yatırım turları derken yine hareketli bir dönemdeyiz. Şimdi başlıklarla detaylara bakalım.

Trump’tan iddialı açıklamalar

Trump, Bitcoin konferansındaki konuşmasında seçilmesi halinde SEC başkanı Gary Gensler’i görevden alacağını, regülasyonlar konusunda hızlı adımlar atılacağını, Bitcoin madenciliği için ucuz elektrik kaynağı sağlanacağını, merkez bankası dijital parası (CBDC) geliştirme ihtimalinin ortadan kaldırılacağını, Bitcoin ve stablecoin’lerin ABD’yi daha güçlü yapacağını, Bitcoin’in “Ay’a gideceğini” belirtti.

trump bitcoin konferans

Anketlerde önde olması da Bitcoin ve altcoin yatırımcıları için önümüzde pozitif bir dönemin yaşanabileceğini gösteriyor.


Ether için güzel günler kapıda

Spot Ethereum ETF’leri onaylandı. Tahmin edildiği üzere Grayscale çıkışları nedeniyle fiyat baskılandı. Benzer süreç Bitcoin için de yaşandığı için bir süre sonra ETF girişlerinin Ether için pozitif etki edeceğini bekleyebiliriz. Önceki yazılarımda ETF girişlerinin diğer parametrelerden bağımsız olarak ETH fiyatına yüzde 20 ila 25 civarında pozitif etki edeceğini hesaplamıştım. Piyasanın pozitife dönmesiyle Ether için ufukta güzel günler görünüyor.

eth etf

Fed’in faizleri Ağustos’ta sabit bırakması, Eylül’de indirim ihtimali daha yüksek

ABD Merkez Bankası (Fed) 31 Temmuz’da faiz kararını açıklayacak. Beklenti faizlerin sabit kalacağı yönünde. Neredeyse herkes hemfikir olduğu için bu durum fiyatlanmış görünüyor. Eylül ayında ise faizlerin düşürülmesi bekleniyor.

cme forecast

Üstteki üç başlıkta hep pozitif gelişmelerden bahsediyoruz. ABD başkan adaylarının Bitcoin ve kripto hakkında pozitif konuşmaları, Bitcoin ve Ether için spot ETF’ler ve Fed’in faiz indirimlerine yaklaşması. Ancak kripto marketi her zaman yatırımcılarını yola getirmeyi bildiği için fuzuli risklerden kaçınmamız gerektiğini hatırlatmakta fayda görüyorum. Önceki döngülerde özellikle Fed’in faizleri indirmeye başladığı dönemde markette düzeltmeler görüyoruz. Bu nedenle uzun vadede market pozitif görünse de kısa-orta vadede düşüşlere göre bir strateji geliştirmenin de avantaj sağlayacağını düşünüyorum.


Solana trendi devam edecek mi?

SOL/ETH haftalık grafiğine baktığımızda tüm zamanların en yüksek seviyesinde kapanış yaptığını görüyoruz. Ether için spot ETF’lerle birlikte varlık girişlerini görecek olsak da bu grafik kısa vadede Solana trendinin devam edeceğine işaret ediyor. Solana’nın yakın zamanda Firedancer, ZK compression gibi gelişmelerle daha da gündeme gelmesi çok muhtemel. Memecoin’lerin de bu durumda etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak orta vadede spot ETF kaynaklı bu oranın tekrar Ether lehine dönmesini bekliyorum.

SOL ETH

Küçük yatırımcının airdrop çilesi

Boğa marketinde şimdiye kadar memecoin’lerin ve airdrop kovalamanın ana trendlerden olduğunu gördük. Memecoin’lerin kolay anlaşılır ve eğlenceli olmasından kaynaklı trendin devam edeceğini düşünüyorum. Ancak airdrop kovalamak artık iyice zorlaştı. Bu işi endüstri haline getiren şirketler ve botlar nedeniyle projeler airdrop ödüllerini lineer olarak dağıtmayı tercih ediyor. Dolayısıyla küçük yatırımcı verdiği emeklerin karşılığını alamaz hale gelmiş durumda.

Piyasanın yeni trendleri neler?

Projeler airdrop mekanizmalarını geliştirirken piyasada yeni trendlerin oluşması da muhtemel. 2024 yatırımlarına baktığımızda altyapı, DeFi, Katman-1 ve Katman-2 projelerinin büyük yatırımlar topladığını görüyoruz. Bunların ardından özellikle son kullanıcıya daha çok hitap eden GameFi, SocialFi, RWA, DePIN gibi başlıkların da iyi projeler barındırdığını ve bu kategorilerden piyasaya çıkan projelerin çok ses getireceğini bekleyebiliriz. Polymarket bunlara güzel bir örnek.

kategoriler trend

Alttaki görselde görüldüğü üzere Mart ayından bu yana merkeziyetsiz borsalardaki hacim düşüyor (mor renk 2024’e ait). Bu durumdaki temel etken kullanıcı sayısının düşüklüğü. Bitcoin’in yine zirveler görmesi ve yeni yatırımcıların hevesle piyasaya girmesi altcoin’ler için de gerekli likiditeyi getirecektir.


Testnet’leri devam eden airdrop projeleri

dex volume

Airdrop’lara baktığımızda geçtiğimiz hafta Avail ve zkLink tokenları piyasaya çıktı. Etherfi sezon 2 airdrop ödüllerini dağıttı. DeBridge ve Renzo airdrop için SS (ekran görüntüsü) aldıklarını açıkladı. Modüler tarafta Initia, Movement, Berachain gibi projelerin testnet’leri devam ediyor.


Tüketici davranışlarındaki döngü sürecek mi?

Altcoin’lerden yüksek performans görebilmemiz için kullanıcıların ve likiditenin piyasaya girmesi gerekli. Bu nedenle tekrar makro verilere dönelim. ABD’deki tüketici davranışlarına baktığımızda daha önceki resesyon dönemlerine çok benzer seviyede. Bu grafiğin yukarı yönlü hareket etmesi için faizlerin düşürülmesine ve para basılmasına ihtiyaç var.

consumer sentiment 1

Diğer bir yandan Fed üyelerinin yorumlarına baktığımızda enflasyonun kontrol altında tutulabilmesi için belli bir faiz seviyesinin üzerinde kalmaları gerektiği yönünde açıklamaları olduğunu görüyoruz. 2025 sonunda Fed üyelerinin enflasyon beklentisi yüzde 3 civarında. Şu anda faizlerin yüzde 5,5 seviyesinde olduğunu düşünürsek, önümüzdeki 18 ayın 10 tanesinde 25 baz puan indirim olması planlanıyor şeklinde bir özet çıkarabiliriz.


Google’dan dikkat çekici yapay zeka hamlesi

Son olarak ABD’deki şirketlere bakalım. Tesla, Netflix, Google gibi şirketlerin iyi bir ikinci çeyrek geçirdiklerini gördük. Buna rağmen çok şişen piyasanın düzeltme yapması da beklenti dahilindeydi. Bu şirketlerin finansal durumlarını incelerken fark ettiğim şey Google’ın yapay zekâ üzerine yaptığı yatırımlar oldu.

Google’ın 2024 harcama planı 49 milyar dolar olarak görünüyor. Bunun büyük bir kısmını yapay zekâ alanında değerlendireceklerini açıklayan Google CEO’su Sundar Pichai “yapay zekâ alanına az yatırım yapmak fazla yatırım yapmaktan daha riskli” şeklinde bir yaklaşım ortaya koyuyor.

alphabet ai

Üstte diğer sektörlere dair analizlerimi paylaşırken yapay zekâyı ayrı bir yere koymak istedim. Hem yatırımcı hem çalışan hem de 21’nci yüzyılda yaşayan bir insan gözüyle baktığımda yapay zekânın hayatımızı ne kadar hızlı değiştireceğini, buna nasıl adapte olabileceğimi tespit etmeye çalışıyorum. Umarım hayatımızı kolaylaştıran, işlerimizi hızlı hatta otomatik hale getiren faydalı yapay zekâ asistanları kullanırız. Bu alanı yakından incelemeye devam edeceğim.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala