Terra (Luna) Nedir?

önce yayınlandı , Son güncelleme önce

Okuma Süresi: 6 dk

Paylaş:

Terra; yeni nesil ödeme ağını güçlendirecek ve blockchain ekonomisinin gerçek GDP’sini artıracak, fiyat istikrarlı bir kripto para birimidir.

Terra Neden Kuruldu?

Projenin misyonu, insanları günlük ödemelere gizlice dâhil edilen ücretlerden kurtarmak. Blockchain teknolojisinin gücünü kullanarak bu verimsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlıyorlar.

Terra “yeryüzü, dünya” anlamlarına geliyor. Projenin nihai hedefi bu terimle doğru orantılı: “Dünyanın en büyük blockchain ödeme ağı olmak.”

Terra (Luna) Ne Zaman Çıktı?

2018 yılında Daniel Shin ve Do Kwon tarafından kurulan Güney Koreli firma Terraform Labs, büyük bankalardan ve fintech uygulama geliştiricilerinden arınmış daha iyi (dijital) bir finansal sistem oluşturmak için Terra’nın blok zincirini ve ilgili kripto para birimlerini kullanmayı planlayarak yola çıktı.

Daniel Shin, Kurucu Ortak: Daniel, Doğu Asya’nın en tanınmış girişimcilerinden. Güney Kore’nin önde gelen e-ticaret platformu olan TicketMonster’ın (3,5 milyar dolar) eski CEO’su. Ayrıca Fast Track Asia’nın kurucu ortağı.

Do Kwon, Kurucu Ortak: Do, Anyfi’ın kurucusu ve eski CEO’su. Anyfi, merkeziyetsiz uygulamaların reel hayattaki kullanımları için inşa edilmiş bir mesh network startup’ı. Microsoft ve Apple’da çalışmış.

Terra (Luna) Nasıl Çalışır?

Terra tamamen dijital, merkezi olmayan bir finans şirketidir. kendi alanında bir tür merkez bankasıdır. Müşteriler dijital varlıklarına faiz tahakkuk ettirebilir, şirketin ödeme sistemini kullanarak harcayabilir ve hatta sentezlenmiş hisse senetlerinde takas yapabilir. Terra (LUNA) şirketin tokeni sisteminin çoğunun temelini oluşturur.

Terra platformu, anında ödeme ile çeşitli stabilcoin alternatifleri sunar. Terra bunu, değerini korumak için bir varlığın para arzını proaktif olarak değiştiren bir fiyat istikrarı algoritması kullanarak yapar. Bu mekanizma, Terra’nın müşterilerine daha ucuz ücretler, artan istikrar, daha sorunsuz sınır ötesi değiş tokuşlar ve daha duyarlı finansal varlıklar sunmasına yardımcı olur.

Terra’nın ödeme ağı, dünyanın başlıca para birimlerine sabitlenmiş fiyat istikrarlı dijital para birimleri olan bir sabit para ailesi tarafından desteklenmekte.

Terra’nın stabilcoin’lerinin temelinde, genel para arzını genişleten ve daraltan bir algoritma yoluyla fiyat istikrarını sağlamak için programlanmış bir protokol yatıyor.

Terra, kendi kendini dengeleyen stabil paraları ve diğer benzersiz özellikleri piyasaya sunmak için yapılandırılabilir bir mimariden yararlanır. Ağ, bu amaca ulaşmak için esnek bir parasal arz mekanizmasına bağlıdır. Ağ, fiyatlarını altta yatan varlıklara bağlı tutmak için sabit para arzını otomatik olarak değiştirir.

anchor
Terra’nın Anchor ekosistemindeki kilitli token miktarı

Luna

Terra’nın stabilcoin ağları Luna adını verdikleri (ki bu da “Ay” anlamına gelmekte) Delegated Proof-of-Stake mekanizması ile çalışan bir token sistemine dayalı.

Nasıl ki Dünya’nın dönüşü ile Ay’ın hareketleri dengeli ise Luna ve onu stake edenler de Terra’nın dâimî istikrarının koruyucuları oluyor.

İstikrar ve güvenlik sağlama karşılığında Luna staker’ları, işlem (transaction) ücretleri ve senyorajdan ödül alırlar.

Yeni Bir Ödeme Yöntemi: CHAI

CHAI; tüccarlara (satıcılara) ve kullanıcılara daha düşük ücretler ve daha fazla avantaj sunan bir ödeme geçidi olması için tasarlanmış.

Kullanıcılar ödeme yapmak için banka hesaplarını CHAI’ye bağlıyor ve arka planda Terra’nın blockchain teknolojisi çalışıyor.

chai
Chai istatistikleri.

Ekibin dediğine göre bu kesintisiz kullanıcı arayüzü, kitlesel kabulü sağlamada önemli bir rol oynamış ve bugün CHAI’de günlük milyonlarca dolarlık işlem gerçekleşiyormuş.

Rakamlar şu şekilde:

Kullanıcı sayısı: + 1.100.000

Gerçekleşen işlem: 104 milyon dolar

Yıllık oran: 1 milyar dolar

Uygulama Bağlantıları:

Apple: https://apps.apple.com/kr/app/%EC%B0%A8%EC%9D%B4/id1459979272

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=finance.chai.app

Terra Asya’nın en iyi perakende platformları tarafından destekleniyor:

Projedeki kuruluşların işlem hacmi: 50 milyar dolar

Kullanıcı sayısı: 50 milyon

Ülke sayısı: 11

Projenin Diğer Ürünü: Meme Pay

Moğolistan’daki popüler bir mesajlaşma uygulamasıyla ortaklık kuran Terra, doğrudan bankacılık entegrasyonları ile stabilcoin ödemeleri başlattı.

Yerel banka hesabı olan herkes, Moğolistan para birimi olan Tugrik ile 1:1 sabitlenmiş kur üzerinden Terra MNT ile hesaplarını anında doldurabilir ve taksiler, sinema biletleri ve kahve gibi günlük mal ve hizmetler için ödeme yapabilir.

İndirme link’leri:

  1. https://apps.apple.com/us/app/memechat-mongolian-messenger/id1360160681
  2. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.xground.im

Ekibin tamamını görmek için tıklayınız.

Luna Staking

Luna tokenlerinin sahipleri, tokenlerini Terra ekosisteminde stake etme seçeneğine sahiptir. Kullanıcılar, Luna’yı stake ettiklerinde tokenlerini Terra ağına taahhüt ederler ve ardından tokenleri işlemleri doğrulamak için kullanılır. Kullanıcılar, tokenlerini Terra ekosisteminden geri alma seçeneğine sahiptir, ancak unstake işleminin tamamlanması 21 gün kadar sürebilir. Staking LUNA sahiplerine, Terra’nın stabilcoin’lerinin kullanımından aldığı işlem ücretlerinden yinelenen bir pay sağlar.

Terra kripto parasının dağıtımı, tokenlerin önce hizmetleri için komisyonlarını alan doğrulayıcılara dağıtıldığı ve daha sonra delegasyonlara tokenlerin adil paylarının ödendiği Terra protokolüne dayalı olarak yapılır.

Kripto dünyasındaki diğer herhangi bir stake mekanizması gibi, LUNA sahiplerinin staking’den elde ettikleri ödüller stake ettikleri miktara bağlıdır. Ödüllerin sayısı işlem hacminin büyüklüğü ile doğru orantılıdır. UST için daha fazla Terra uygulaması veya kullanım örneği ortaya çıktıkça, LUNA’ya olan talep artacak ve LUNA’nın değerinde artışa yol açacaktır.

Terra, kendi kendini dengeleyen stabil paraları ve diğer benzersiz özellikleri piyasaya sunmak için yapılandırılabilir bir mimariden yararlanır. Ağ, bu amaca ulaşmak için esnek bir parasal arz mekanizmasına bağlıdır. Ağ, fiyatlarını altta yatan varlıklara bağlı tutmak için sabit para arzını otomatik olarak değiştirir.

Terra (Luna) Fiyatı Nedir?

Terra (Luna) fiyatı 2019 – 2021 yılları arasında oldukça stabil ilerledi ve genellikle fiyatı 0,4 dolar 1,2 dolar arasında değişti. 2021’in ilk çeyreğindeyse işin rengi değişmeye başladı ve 21 dolara kadar ulaşmıştı. Bu Luna’nın o zamana kadarki en yüksek fiyatıydı. 2021’in başındaki yükseliş market geneline yayılan bir yükselişti. Yükselişin hemen ardından sert düzeltmeler yaşayan markette Luna da nasibini aldı ve 5 dolara kadar geriledi. Ancak eylül ayındaki yükselişte kendini aşarak tüm zamanlarının en yüksek fiyatına 43 dolarla ulaştı. 

Terra (Luna) Kaç Dolar?

Luna en yüksek fiyatına Eylül ayının başlarında ulaştıktan sonra 10 günlük bir düzeltmenin ardından yaklaşık 26 dolardan işlem görüyor. Güncel Luna fiyatını Terra (Luna) Kaç Dolar? sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Terra (Luna) Kaç TL?

Luna tokenleri en yüksek fiyatına ulaştığında 371 TL’ye ulaştı. Eylül ayında ise ortalama 224 TL’den işlem görüyor.

Terra (Luna) Nasıl Alınır?

Terra (Luna) birçok popüler borsada USDT karşısında listelenmiş durumda. Bu borsalar arasında Binance, KuCoin, Huobi Global, Bitfinex gibi borsalar üzerinden satın alınabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Yazar: Barış Kardeş

Tether genel merkezini El Salvador’a taşıyor

Stablecoin devi Tether’den yapılan açıklamaya göre şirket, işletme lisansı aldıktan sonra genel merkezini El Salvador’a taşıyacağını duyurdu. Bitcoin’i resmi para birimi olarak kabul eden El Salvador’un gayrisafi yurt içi hasılası 34 milyar dolarla Honduras’ın hemen altında yer alıyor. Orta Amerika’nın orta gelirli ülkesi El Salvador’un Bitcoin ve dolayısıyla kripto paralara kucak açması, Tether’in operasyonlarını buraya ...

Bağlantıyı kopyala