Gerçek dünya varlıkları (Real-World Assets) takipçisi RWA.xyz’nin paylaştığı verilere göre, tokenize edilmiş ABD Hazine tahvillerinin piyasa değeri, Cumartesi günü itibarıyla 2 milyar doları aştı. Tokenize tahvillerin toplam piyasa değeri beş ayda ikiye katlandı.
Tokenize tahviller, ABD devlet tahvillerinin Ethereum, Stellar, Solana ve Mantle gibi blokzinciler üzerinde dijital olarak temsil edilmesiyle alınıp satılabilen varlıklar olarak biliniyor.
2 milyar dolara ulaşan piyasa değeri, söz konusu fonlar için önemli bir dönüm noktası olsa da, 27 trilyon dolarlık Hazine piyasasının büyüklüğü dikkate alındığında, bu rakam oldukça küçük kalıyor.
Hazine tahvilleri neden tercih ediliyor?
Tokenize tahvillerdeki büyümenin arkasındaki en büyük etkenlerden biri, BlackRock’ın USD Kurumsal Dijital Likidite Fonu’nun (BUIDL) piyasaya sürülmesi oldu.
Mart ayının sonunda başlatılan bu fon, yalnızca altı hafta içinde 375 milyon dolarlık bir piyasa değerine ulaşarak en büyük tokenize Hazine fonu haline geldi. Şu anda ise bu fonun varlıkları 503 milyon doları bulmuş durumda.
Diğer önemli oyuncular arasında Franklin Templeton’ın FOBXX ve Ondo’nun USDY fonları yer alıyor.
Veriler, son dönemdeki büyümenin büyük ölçüde daha küçük ihraççılardan kaynaklandığını gösteriyor. Örnek olarak Hashnote fonunun arzı geçtiğimiz ay yaklaşık yüzde 50 artarak 218 milyon dolara ulaştı. Benzer şekilde, OpenEden ve Superstate’in ürünleri de sırasıyla yüzde 37 ve yüzde 18 oranında büyüme kaydederek 100 milyon dolarlık piyasa değerine yaklaştılar.
Tahvil faizlerinin tatmin edici garanti getiriler sunması, kriptoya aşina yatırımcıların söz konusu tokenize fonlara ilgisini arttırıyor.