bitcoin
Bitcoin (BTC) $ 62,130.65 2.73%
ethereum
Ethereum (ETH) $ 2,440.04 4.59%
bnb
BNB (BNB) $ 557.50 2.13%
solana
Solana (SOL) $ 138.74 5.57%
xrp
XRP (XRP) $ 0.584598 1.11%
cardano
Cardano (ADA) $ 0.347192 3.97%
dogecoin
Dogecoin (DOGE) $ 0.104252 2.61%

“Tokenize varlıklar finans sisteminde bir devrim yaratabilir”

RWA blackrock

Polygon Labs’ın Küresel Kurumsal Sermaye Başkanı Colin Butler, gerçek dünya varlıklarının tokenizasyonunun (RWA’lar) kripto dünyası için devrim niteliğinde bir uygulama olabileceğini öne sürdü. Bu yenilik, maliyetleri ve işlem sürelerini önemli ölçüde azaltarak geleneksel finansal kurumların göz ardı etmesinin zorlaştığı bir durum yaratıyor.

Polygon yöneticisi, tokenize varlıkların getirdiği maliyet avantajlarının, yüksek rekabet ve dar marjlar ile çalışan finans şirketlerinin daha önce keşfedilemeyen yeni iş modellerine yönelmesine olanak tanıdığını belirtti.

Butler, özellikle düşük marjlarla çalışan fon yöneticilerinin, RWA’lar sayesinde maliyetlerini çift haneye varan oranda düşürebileceklerini belirtti:

“Küresel finans sistemine daha sağlam bir teminat yapısı sunuyoruz; bu, döviz işlemleri, opsiyonlar, hisse senetleri ve tahviller için geçerli. Dolayısıyla bu, kripto ve finans dünyasında büyük bir değişim yaratabilir.”

RWA’larda trilyon dolarlık potansiyel

Polygon yöneticisi Butler, küçük kuruluşlardan uluslararası devlere kadar pek çok finansal aktörün, tahviller ve stablecoinler gibi tokenize varlıkların sağladığı maliyet ve işlem süresindeki önemli azalmalardan faydalanabileceğini vurguladı.

Butler, daha önce verdiği bir demeçte, tokenize varlıkların toplam büyüklüğünün 30 trilyon dolara ulaşmasının mümkün olduğunu ifade etmişti. Günümüz araştırmacıları, 2024 yılı sonuna kadar tokenize ABD Hazine bonolarına yapılan toplam yatırımın 3 milyar doları aşmasını bekliyor. Colin Butler, RWA’lara dair büyük beklentilere sahip olsa da hedefleri konusunda herkes onunla hemfikir değil.

Real Vision baş kripto analisti Jamie Coutts, 2030 yılına kadar RWA’ların büyüklüğünün 1,3 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Coutts, daha temkinli tahmininin bile gerçek dünya varlıklarının dijital varlık piyasalarını önemli ölçüde etkileyebileceğini belirtti.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.

btchaber bh logo

Buğra Çimen

Buğra Çimen, 5 Ocak 2000 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatını İstanbul’da devam ettiren Buğra, Başakşehir Doğa Anadolu Lisesi’nden mezun olmasının ardından lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi’nin İktisat bölümünde sürdürüyor.

Blokzincirin ve kripto paraların, geleceği nasıl değiştireceğini bugünden öğrenin.
Bağlantıyı kopyala